Reformcu Mesud Pezeshkian, İran’ın Dokuzuncu Cumhurbaşkanı

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili geride bırakan reformist aday Mesut Pezeşkiyan, ülkenin  dokuzuncu Cumhurbaşkanı seçildi.

Haber Merkezi / Nihai sonuçlara göre Mesut Pezeşkiyan 16 milyon 384 bin 403 oyla birinci ve Said Celili de 13 milyon 538 bin 179 aldı. Seçimlerin ilk tura katılım yüzde 40 civarında iken, seçimlerin ikinci tura katılım yüzde 50 civarında oldu.

71 yaşındaki kalp cerrahı ve İran parlamentosu üyesi Dr. Pezeshkian, İran’ın meşhur ahlak polisini eleştirerek, “birlik ve beraberlik” ve İran’ın dünyadan “tecrit edilmesine” son verme vaadinde bulunmuştu.

Pezeshkian, ayrıca İran’ın Batı yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul ettiği 2015 tarihli nükleer anlaşmanın yenilenmesi konusunda Batılı güçlerle “yapıcı müzakereler” çağrısında bulunmuştu.

İran’ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve yanındaki heyet helikopter kazasında hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanlığı için adaylık kayıtları 30 Mayıs’ta başladı ve 3 Haziran’da sona erdi. Dört kadın da dahil olmak üzere toplam 80 kişi aday oldu. Adayların çoğu muhafazakar ve aşırı muhafazakar olarak değerlendirildi.

Adayların nihai listesi Muhafız Konseyi tarafından 9 Haziran’da yayınlandı. Konsey tarafından reddedilenlerin reddedilmeye itiraz etmelerine izin verilmedi.

İran cumhurbaşkanı, İran Anayasası’nın 114. maddesinde belirtildiği gibi, her dört yılda bir “halkın doğrudan oyu” ile seçilir. İran’ın siyasi sisteminde, cumhurbaşkanı ülkenin en yüksek doğrudan seçilmiş yetkilisi, yürütme erkinin başı ve Dini Lider’den sonraki en önemli pozisyonu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir