Ahmet Uğurlu Kimdir? Hayatı, Tiyatro Oyunları, Filmleri

2 Ağustos 1952 yılında Konya’da dünyaya gelen Ahmet Uğurlu, 30 Mayıs 2024 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Birçok tiyatro oyununda ve sinema filminde rol alan Ahmet Uğurlu, ‘Tabutta Rövaşata’ filmindeki performansıyla tanındı. ‘Tabutta Rövaşata’daki performansıyla 33. Altın Portakal Film Festivali başta olmak üzere, 1997 Selanik Film Festivali,  9. Ankara Uluslararası Film Festivali, Türk Eleştirmenleri Birliği tarafından da ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüne layık görüldü. ‘Eşref Saati’, ‘Döngel Kârhanesi’ gibi yapımlarda da yer alan Uğurlu, son olarak ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinde rol aldı.

Uğurlu, nasıl tiyatrocu olduğunu şöyle anlatıyor; “Tesadüfen tiyatrocu oldum. Bir mahalle arkadaşım Devlet Tiyatroları’nın açtığı bir kursa katılmak için beni de götürdü. Kapıda bekliyordum, işler uzayınca içeri girdim. Çok kalabalıktı içerisi. O sırada seçme yapılıyordu. ‘Sen de buraya’ dediler, birden hoşuma gitti. Dilekçemi verdim ve kurslara katılmaya başladım. Üç ay içinde ikinci derecede rollere çıkmaya başladım. Sonra Ankara Konservatuar’ını okudum. Profesyonel oyunu ilk kez ben orada gördüm, o güne kadar görmemiştim.”

Ahmet Uğurlu’nun yer aldığı tiyatro oyunları: Yangın Duası: Berkun Oya, Çöplük: Turgay Nar, Abdülcambaz: Turhan Selçuk, İki Efendinin Uşağı: Carlo Goldoni, Önemli Adam: Sabahattin Kudret Aksal, Toprağı Bol Olsun: Branislav Nusiç, İstanbul Efendisi: Musahipzade Celal, Kösem Sultan: Turan Oflazoğlu, Barış Gezegeni: Ülker Köksal, Kunduz Kürk: Gerhart Haupttman, Truva Savaşı Olmayacak: Jean Giraudoux, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası: William Shakespeare, Duruşma: Franz Kafka André GideJean-Louis Barrault, Yaralı Geyik: Necati Cumalı.

Ahmet Uğurlu’nun yer aldığı filmler:  Mine, Day Day, Tabutta Rövaşata, Avcı, Eski Fotoğraflar, Doğum Yeri Absürdistan, Gökten Düşen Hazine, Başımıza Gelenler, Döngel Kârhanesi, Eşref Saati, Zoraki Başkan, Memleket Meselesi, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir