Mukopolisakkaridoz Tip II Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Mukopolisakkaridoz tip II (MPS II), vücudun her organını etkileyen nadir bir lizozomal doğuştan metabolizma hatasıdır. Hastalığın başlangıç yaşı, hastalığın ciddiyeti ve ilerleme hızı önemli ölçüde farklılık gösterse de, MPS II ile ilişkili başlangıç semptom ve bulguları genellikle iki ila dört yaş arası çocuklarda belirgin hale gelir.
Haber Merkezi / MPS II’nin belirtileri, hareketlerin kısıtlanmasıyla birlikte inflamatuar olmayan eklem sertliğini içerebilir; ve dudakların, dilin (makroglossia) ve burun deliklerinin kalınlaşması da dahil olmak üzere yüz özelliklerinin kabalaşması.
Etkilenen çocuklarda ayrıca anormal derecede büyük bir kafa (makrosefali), kısa boyun ve geniş göğüs, gecikmiş diş sürme, ilerleyici işitme kaybı, karaciğer ve dalakta genişleme (hepatosplenomegali), kalp kapak hastalığı ve kısa boyla sonuçlanan ilerleyici büyüme gecikmeleri görülebilir.
MPS II’nin nispeten farklı iki klinik formu tanınmıştır. Hastalığın nöropatik olmayan formunda (eskiden yavaş ilerleyen daha hafif form olarak tanımlanıyordu) zeka normal olabilir veya çok az bozulmuş olabilir. Hastalığın nöronopatik formunda (eskiden erken ilerleyici, daha şiddetli form olarak adlandırılıyordu), zihinsel engellilik hastanın yaşamının erken dönemlerinde belirgin olabilir.
MPS II, çoğunlukla erkekleri etkileyen X’e bağlı bir genetik durumdur; Her ne kadar birkaç dişi de tanımlanmış olsa da, buna iduronat 2-sülfataz enziminin üretimini düzenleyen IDS genindeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur. Bu enzim vücutta üretilen glikozaminoglikanlar olarak bilinen kompleks şekerlerin parçalanması için gereklidir.
Bu bozukluğun nöronopatik formunda, fiziksel ve zihinsel gelişim 2-4 yaşlarında zirveye ulaşır ve daha sonra kötüleşir. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, kronik burun akıntısı, işitme kaybı, karaciğer ve dalak büyümesi, kasık ve karın fıtıkları, eklem sertliği ve multipleks displazi, el bileğindeki tendonların sıkışması (karpal tünel sendromu) ve eklem sertliğinin azalmasına neden olabilir. el fonksiyonu, büyüme geriliği ve kapak hastalığı genellikle MPS II’nin bu formunda ortaya çıkar.
Burun deliklerinin, dudakların ve dilin kalınlaşmasıyla birlikte yüz hatlarının kabalaşması genellikle 2 ila 4 yaş arasında ortaya çıkar. Hidrosefali (beynin derinliklerindeki boşluklarda sıvı birikmesi) genellikle 4 yaşından sonra MPS II’nin bu formunda bulunur. Kalın deri, kısa boyun, geniş aralıklı dişler ve değişen derecelerde işitme kaybı da sıklıkla mevcuttur. Kolda veya göğüs arka duvarında nodüler deri lezyonları, ekstra yüksek kemerli ayaklar (pes cavus) ve ishal de ortaya çıkabilir.
Kornea bulanıklığı ve servikal omurga sıkışması (diğer MPS’lerde çok yaygındır), diğer MPS’lere kıyasla MPSII’de daha az görülür. MPS II’nin nöropatik olmayan formunda zihinsel işlev genellikle normaldir, sistemik komplikasyonlar ise bazen şiddeti azalsa da benzerdir.
MPS II’den sorumlu gen, iduronat 2-sülfataz (IDS) geni olarak bilinir. MPS II’li birçok bireyde bu durum, IDS genindeki nispeten küçük değişikliklerden (örneğin belirli yanlış veya anlamsız mutasyonlar) veya gen fonksiyonunu etkileyen genetik materyalin silinmesinden veya eklenmesinden (örneğin tek bazlı silmeler veya eklemeler) kaynaklanır.
Daha az yaygın olarak, MPS II, IDS geninin tamamen yokluğundan veya nöronopatik bir hastalığa bağlanan büyük yapısal değişikliklerden kaynaklanabilir. Gendeki farklı mutasyonlar veya yapısal değişiklikler, bozuklukla ilişkili semptom ve bulguların (yani nöronopatik ve nöronopatik olmayan tipler) geniş değişkenliğinden sorumludur.
IDS geni, lizozomal enzim iduronat 2-sülfatazın üretiminden sorumludur. Enzimin eksikliği, vücudun çeşitli dokularındaki hücrelerde belirli kompleks karbonhidratların (mukopolisakkaritler olarak da bilinen glikosaminoglikanlar) anormal şekilde birikmesine neden olur.
MPS II, X’e bağlı resesif bir genetik durumdur. X’e bağlı genetik bozukluklar, anneden miras alınan X kromozomu üzerindeki anormal bir genin neden olduğu ve çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkan durumlardır. X kromozomlarından birinde değiştirilmiş bir gene sahip olan dişiler bu bozukluğun taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı dişiler genellikle semptom göstermezler çünkü dişilerde iki X kromozomu vardır ve yalnızca biri değiştirilmiş geni taşır. Erkeklerde annelerinden miras alınan bir X kromozomu vardır ve eğer bir erkek, değiştirilmiş bir gen içeren bir X kromozomunu miras alırsa, hastalığa yakalanır.
X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcıları, her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, hastalıktan etkilenen bir oğula sahip olma şansına ve %25 şansa sahiptir. Etkilenmemiş bir oğul sahibi olma şansı %25.
X’e bağlı bozukluğa sahip bir erkek üreyebilirse, değiştirilmiş geni taşıyıcı olacak tüm kızlarına aktaracaktır. Bir erkek, X’e bağlı bir geni oğullarına aktaramaz çünkü erkekler, erkek yavrularına her zaman X kromozomu yerine Y kromozomunu aktarır.
MPS II’nin belirti ve semptomları büyük ölçüde farklılık gösterir, dolayısıyla tanı yalnızca fizik muayene ile konulamaz. Teşhis, kan veya deri hücrelerinde iduronat 2-sülfataz enzim aktivitesinin azaldığının veya bulunmadığının belgelenmesini gerektirir. İdrarda glikozaminoglikanların çok basit bir şekilde belirlenmesi potansiyel pozitif hastaların taranmasına yardımcı olabilir.
MPSII hastalığı olan hastaların idrarlarında heparin ve dermatan sülfat birikir. Tanıyı doğrulamak için IDS genindeki mutasyonlara yönelik moleküler genetik testler mevcuttur. Diğer sülfataz enzimlerini test ederek çoklu sülfataz eksikliğini dışlamak her zaman önemlidir.
Bir enzim replasman tedavisi olan idursülfaz (Elaprase), 2006 yılında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından MPS II tedavisi olarak onaylandı. Bu ilacın sponsoru Shire’dır.
MPS II’nin diğer tedavileri semptomatik ve destekleyicidir. Bu yönetim müdahaleleri genellikle gelişimsel, mesleki ve fizik tedaviyi içerir. Fıtıklar ve eklem kontraktürleri ameliyatla düzeltilebilir. Tonsillektomi ve adenoidektomi (hem bademciklerin hem de geniz etinin ameliyatla alınması) solunum ve yutma problemlerini hafifletmek için kullanılabilir.
Pozitif basınçlı ventilasyon (CPAP veya trakeostomi), solunum sorunlarını hafifletmek amacıyla hava yolunu açık tutmak amacıyla hafif hava basıncı uygulamak için kullanılabilir. Karpal tünel salınımı karpal tünel sendromunu tedavi edebilir. Olası hidrosefaliyi tedavi etmek için ventriküler şantın cerrahi implantasyonu kullanılabilir. İşitme kaybını tedavi etmek için işitme cihazları reçete edilebilir. Gelişimsel, fiziksel ve mesleki terapi yardımcı olabilir.