Nevzat Çevik Kimdir? Hayatı, Eserleri

13 Kasım 1962 yılında Elazığ’da dünyaya gelen Nevzat Çevik, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü (1985) mezunu. Yüksek lisansını (1987) “Batı Urartu’da Bir Eyalet Başkenti. Şebeteria” adlı tezle, doktorasını “Urartu Kaya Mezarları” adlı tezle (1991) Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Protohistorya Anabilim Dalında tamamladı.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisinde araştırma görevlisi (1990-92), Kültür Bakanlığı Erzurum Bölge Müzesinde arkeolog (1992), Akdeniz Üniversitesi Likya Uygarlıkları Araştırma Merkezinde uzman (1993-95), Akdeniz Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümünde yardımcı doçent (1995-97), doçent (1997-2003), profesör (2003) oldu.

Likya Uygarlıkları Araştırma Merkezi müdür yardımcılığı, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi ve Akdeniz Dil ve Kültürlerini Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyeliği, Arkeoloji Bölüm başkanlığı, Arkeoloji Anabilim Dalı başkanlığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğü görevlerinde bulundu. Patara arkeolojik kazılarına, Tlos ve Territoriumu yüzey araştırmalarına katıldı.

Makalelerini, Anadolu Araştırmaları, Türk Arkeoloji Dergisi, Adalya, Lykia, III. Uluslararası Kilikya Arkeolojisi Sempozyumu, Epigraphica Anatolica, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, Batı Toroslar-I. Ulusal Sempozyumu Kitabı, Anatolia Antiqua, Anatolian Studies dergi ve kitaplarında; yazılarını, Devran, Antalya Kültür ve Sanat Bülteni, Bilim ve Ütopya, Atlas, Akdeniz Atılım, Mimarlık, Cumhuriyet Bilim ve Teknik, Hürriyet Akdeniz, Külliye, Sanatsal Mozaik, Akdeniz Üniversitesi İletişim dergilerinde yer aldı. Yüzey araştırmalarına ve kazılara dair çeşitli sonuçları yayımladı. Çok sayıda sempozyum, seminer ve kongrede arkeolojiyle ilgili bildiri sundu.

Nevzat Çevik’in eserleri: Araştırma: Urartu  Kaya Mezarları ve Ölü Gömme Gelenekleri (2000), Taşların İzinde Likya (2002).

Editörlük: Bey Dağları Araştırmaları I: Trebenna. Tarihi, Arkeolojisi ve Doğası / Trebenna. History, Archaeology and Nature (ortak, 2004), Bey Dağları Araştırmaları II: Trebenna Çevresi Kalıntıları / Archaeological Ruins in the Territorium of Trebenna (ortak, 2006).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir