Münevver Ayaşlı Kimdir? Hayatı, Eserleri
1906 yılında Selanik’te dünyaya gelen Münevver Ayaşlı, 20 Ağustos 1999 yılında hayatını kaybetti. Selanik’in kaybedilmesinin ardından küçük yaşlarda ailesi ile İstanbul’a taşınan Ayaşlı, babasının görevi nedeniyle sekiz yaşında iken Halep’e taşındı.
Öğrenimine Halep’te başlasa da iki yıl sonra babasının tayin olduğu Beyrut’a gitmek durumunda kaldı. Burada eğitimine devam etti ve Fransızca öğrendi. 1919’da annesi ile Almanya’ya gitti.
Önce Almanya’da bir Alman Okulu’nda daha sonra Fransa’da Şark Dilleri Okulu’nda öğrenim gördü; Arapça ve Farsça öğrendi. Türkiye’ye dönerek bir Alman şirketinde, daha sonra Hariciye Vekaleti’nde çalıştı. 1930 yılında Viyana Büyükelçisi devlet adamı ve şair Sadullah Paşa’nın oğlu Nusret Bey ile evlendi. Soyadı Kanunu çıktıktan sonra 1934 yılında Ayaşlı soyadını aldı.
1944 yılında ise eşi Nusret Bey’in vefatının ardından 1947 yılında gazeteciliğe ve yazarlığa başlayarak Yeni İstanbul gazetesinde “Merak” başlığıyla günlük hayatını ve hatıralarını kaleme aldı. Ünlü doğu bilimci Massignon’dan Farsça tasavvuf dersleri aldı.
Tasavvuf eğitimi gören Münevver Ayaşlı, Hacı Bayram Veli tarikatına bağlandı. 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü’nü Fevziye Abdullah Tansel ile paylaştı. Dönemin önemli gazetelerinden olan Yeni İstanbul, Sabah ve Yeni Asya gazetelerinde günlük yazılar ile roman tefrikaları yayımladı. Osmanlı sarayında yetişen ve saray kültürüne hâkim olan Ayaşlı, bu bilgi birikimini eserlerine yansıttı.
Hac vazifesini yerine getiren Münevver Ayaşlı, çocuğu olmadığı için Hasan adında bir çocuğu evlatlık almış, ona soyadını da vermiştir. Kurduğu Ayaşlı Vakfı’nda uzun yıllar boyunca yüzlerce kişiye tezhip, ebrû, tasavvuf musikisi ve Mesnevî dersleri verdirmiş olan yazarın aynı zamanda pek çok kültürel etkinlikte de imzası vardır.
Yeni İstanbul, Sabah ve Yeni Asya gibi gazetelerde yazarlık yapan Ayaşlı, İstanbul Vefa semtinde bulunan İlim Yayma Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı. Kitaplarında ve anılarında önemli isimler ve eserleri hakkında ilginç ve kitaplarda bulunmayan bilgiler vermesi bakımından yazdıkları önemlidir. Vefatının ardından Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezleri çatısı altında kurulan Bilgi Evleri Çocuk Akademisi’ne Münevver Ayaşlı adı verildi.
Münevver Ayaşlı’nın eserleri: Başvekilimizi Tanıdım (1968 Diğer), Pertev Beyin Üç Kızı (1968 Roman), Pertev Bey’in İki Kızı (1969 Roman), 19. Asır Teşrinisani ve Ötesi Kıbrıs ve Fetvası (1971 Diğer), İşittiklerim-Gördüklerim-Bildiklerim (1973 Hatıra), Dersaâdet (1975 Diğer), Edep Ya Hû (1984 Diğer), Pertev Bey’in Torunları (1992 Roman), Avrupai Osmani Rumeli: Muhteşem İstanbul (2003 İnceleme), Rumeli ve Muhteşem İstanbul (2003 İnceleme), Haminne’nin Suret Aynası (2009 Hatıra).