İnfantil Miyofibromatozis Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

İnfantil miyofibromatozis, deriyi, kemiği, kasları, yumuşak dokuyu ve nadiren iç organları (iç organları) etkileyen bir veya daha fazla kanserli olmayan (iyi huylu) tümörün büyümesiyle karakterize edilen nadir bir hastalıktır.

Haber Merkezi / Tümörlerin spesifik konumu ve sayısı da dahil olmak üzere ciddiyet ve spesifik semptomlar kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Bu tümörler yayılmaz (metastaz yapmaz), ancak yakındaki organlara veya vücudun diğer bölümlerine baskı yaparak veya hasar vererek semptomlara neden olacak kadar büyüyebilirler. Vakaların çoğu bebeklerde veya küçük çocuklarda başlamaktadır, ancak tıp literatüründe erişkin başlangıçlı vakalar da tanımlanmıştır. İnfantil miyofibromatozis vakalarının çoğu, görünürde bir neden olmaksızın rastgele ortaya çıkar.

Nadir aile vakaları (birden fazla aile üyesinin etkilendiği) tanımlanmış ve bu vakaların çoğunda iki farklı gendeki ( PDGFRB ve NOTCH3 ) genetik değişikliklerin (mutasyonların) bu duruma neden olduğu bulunmuştur. Tedavi lezyonun/lezyonların konumuna bağlıdır. Birçok durumda spontan gerilemenin meydana geldiği rapor edilmiştir; ancak lezyonların tekrarladığı da rapor edilmiştir. Cerrahi ana tedavi seçeneğidir.

Juvenil miyofibromatozis vakalarının %90’ından fazlası bebeklik döneminde başlamaktadır, ancak bozukluk ilk kez çocuklukta daha geç dönemde veya yetişkinlerde daha az sıklıkla ortaya çıkabilir. Tümörler bireyin yaşamı boyunca gelişmeye devam edebilir.

İnfantil miyofibromatozisin spesifik semptomları geniştir ve şiddeti değişebilir. Bazı bebeklerde tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelen hafif hastalık vardır (spontan gerileme). Diğerleri ise iç organları kapsayan ve tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilen yaygın hastalıklar geliştirir. Bu nedenle, etkilenen bireylerin aşağıda tartışılan semptomların tümüne sahip olmayabileceğini ve her vakanın benzersiz olduğunu unutmamak önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının doktoru ve tıbbi ekibiyle kendilerine özgü vakalar, ilgili semptomlar ve genel prognoz hakkında konuşmalıdır.

İnfantil miyofibromatozisi karakterize eden tümörler veya lezyonlar genellikle ciltte veya derinin üst katmanının (deri altı katman) hemen altında sert, etli veya mor kaplı şişlikler (nodüller) olarak görülür. Bu yüzeysel lezyonlar serbestçe hareket edebilir; daha derin lezyonlar genellikle hareketsizdir. Cilt lezyonları kabuklanmış veya sertleşmiş (sertleşmiş) olabilir. Lezyonlar genellikle ağrılı veya hassas değildir. Üstteki derinin rengi kırmızı veya mor olabilir ve ülsere olabilir. Lezyonlar ayrıca yaygın olarak kas, yumuşak doku ve kemikte ve çok nadiren iç organlarda da bulunur.

İnfantil miyofibromatozisi karakterize eden tümörler yayılmamasına (metastaz yapmamasına) rağmen, vücuttaki yakındaki yapılara zarar verecek veya onları sıkıştıracak kadar büyüyebilirler. Tümörlerin komşu sinirlere baskı yapması sonucu ortaya çıkan ağrı gelişebilir. Bazı durumlarda tümör büyümesi kemik tahribatına, şekil bozukluğuna ve hatta fiziksel sınırlamalara da neden olabilir. İnfantil miyofibromatozis bazen ayrı tiplere ayrılır; özellikle soliter, çok merkezli ve iç organ tutulumu olan çok merkezli.

Soliter form en yaygın olanıdır ve infantil miyofibromatozis vakalarının yaklaşık %75’ini oluşturur. Bu form ağırlıklı olarak erkeklerde görülür ve en yaygın olarak deride meydana gelen, sıklıkla deri altı dokuya ve/veya kas dokusuna uzanan bir nodül veya lezyon ile karakterize edilir. Nodül genellikle baş, boyun veya gövde bölgelerinde bulunur. Kemiğin tek bir nodülü de meydana gelebilir, ancak son derece nadirdir.

Multisentrik formlar kadınlarda daha sık görülür. Visseral tutulumu olmayan çok merkezli form, derinin , deri altı dokusunun veya kasın farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen çok sayıda nodül ile karakterize edilir. İç organ tutulumu olan çok merkezli form, bozukluğun en şiddetli şeklidir ve cilt, kas ve kemiklerde çoklu büyümenin yanı sıra akciğerler, kalp ve gastrointestinal sistem gibi iç organların tutulumuyla karakterize edilir. Bazı durumlarda yalnızca bir organ tutulabilir; diğer durumlarda iç organ tutulumu yaygındır. İnfantil miyofibromatozisin bu formu, lezyonun tam konumuna ve ilgili spesifik organlara bağlı olarak ciddi, hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

İnfantil miyofibromatozis vakalarının çoğunun kendiliğinden ve bilinen bir aile öyküsü olmadan ortaya çıktığına inanılmaktadır. Bu durumlarda bozukluğun altında yatan neden bilinmemektedir. Ailelerde görülen nadir miyofibromatozis vakaları tespit edilmiş ve bazı vakalarda bozukluğa iki gendeki mutasyonların neden olduğu tespit edilmiştir. Bu genler, trombosit türevli büyüme faktörü reseptörü beta ( PDGFRB ) geni ve nörojenik lokus çentik homolog protein 3 ( NOTCH3 ) genidir.

Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz veya mevcut olmayabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu durum vücudu etkileyebilir.

Trombosit kaynaklı büyüme faktörü reseptör beta ( PGDFRB ) genindeki mutasyonların neden olduğu infantil miyofibromatozis, otozomal dominant kalıtım tarzını takiben bir nesilden diğerine aktarılır. Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için yalnızca tek bir mutasyonun (ilgili genin iki kopyasından birini etkileyen) gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Genetik değişikliğe neden olan hastalık, ebeveynlerden herhangi birinden kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni ortaya çıkabilir.

Çocuğun ve her iki ebeveynin genetik testi bu iki olasılığı ayırt edebilir. Mutasyonu taşıyan bir bireyden genetik değişikliğin çocuğa geçme riski, çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her gebelikte %50 (veya 2’de 1)’dir. Genetik değişikliğin anne veya babadan miras alınmadığı de novo vakalarda , ebeveynlerin etkilenen başka bir çocuğa sahip olma şansı çok düşüktür.

İnfantil miyofibromatozisin otozomal dominant formları, aynı mutasyonu taşıyan ailenin farklı üyelerinde biraz farklı şekilde ortaya çıkabilir. Tüm aile bireylerinde tam olarak aynı yerde veya aynı yaşta miyofibrom bulunmayabilir.

NOTCH3 genindeki mutasyonlar, miyofibromatozisli bir ailede tanımlanmıştır ve bu durumda kalıtımın otozomal resesif olduğuna inanılmaktadır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin aynı gende her bir ebeveynden bir tane olmak üzere 2 mutasyonu miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişi ilgili genin iki kopyasından birinde mutasyon taşıyorsa, kişi taşıyıcıdır ve genellikle bu durumun belirtilerini göstermez. Taşıyıcı iki ebeveynin hem mutasyonu geçirme hem de etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski, çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %25’tir.

İnfantil miyofibromatozis tanısı, karakteristik semptomları olan bir hastadaki dokunun mikroskobik incelemesine ve fizik muayeneye dayanır. Ultrason ve MRI dahil görüntüleme çalışmaları çoğunlukla büyümelerin boyutunu görselleştirmek için kullanılır. Büyümelerin kapsamını, ilerlemesini değerlendirmek ve büyümenin tekrarını teşhis etmek için görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Görüntüleme, lezyonların boyutunu, yerleşimini ve yayılımını değerlendirmeye yardımcı olmak ve cerrahi prosedürlere yardımcı olmak için kullanılabilir.

İnfantil miyofibromatozisin kesin tanısı, etkilenen dokunun çıkarılmasını ve mikroskobik (patolojik) incelenmesini gerektirir. Etkilenen dokunun benzersiz özelliklerinin saptanması, infantil miyofibromatozisi klinik olarak ve görüntüleme çalışmalarında benzer görünen diğer büyümelerden veya kitlelerden ayırır.

Bir kan örneğinden yapılan moleküler genetik test (DNA testi), bazı durumlarda PDGFRB ve NOTCH3 gibi bozukluğa neden olduğu bilinen spesifik genlerdeki mutasyonları tespit ederek infantil miyofibromatozisin genetik nedenini doğrulayabilir . Genetik tanının konulması, diğer aile bireylerine de test yapılmasını sağlayarak ve gelecekteki gebeliklerde tekrarlama riskini bildirerek genetik danışmanlık sürecine yardımcı olur.

İnfantil miyofibromatozisin tedavisi her bireydeki spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, ortopedistler, dermatologlar ve diğer sağlık uzmanlarının bir çocuğun tedavisini planlamak için birlikte çalışmaları gerekebilir. 

Etkilenen bireyler için standartlaştırılmış tedavi protokolleri veya kılavuzları yoktur. Hastalığın nadir görülmesi nedeniyle geniş hasta grubu üzerinde yapılmış tedavi denemeleri bulunmamaktadır. Tıbbi literatürde tek vaka raporlarında veya küçük hasta serilerinde çeşitli tedavilerle ilgili deneyimler rapor edilmiştir. Tedavi denemeleri, infantil miyofibromatozisli bireyler için spesifik ilaçların ve tedavilerin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için çok yararlı olacaktır.

Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, lezyonun/lezyonların boyutuna, sayısına ve konumuna ve semptomlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Belirli ilaç rejimlerinin, cerrahi tedavilerin ve/veya diğer tedavilerin kullanımına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, hastanın durumunun özelliklerine göre hastaya dikkatli bir şekilde danışılarak verilmelidir; olası yan etkiler ve uzun vadeli etkiler, hasta tercihleri ​​ve diğer uygun faktörler de dahil olmak üzere potansiyel fayda ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması.

Çoğu durumda, infantil miyofibromatozis lezyonları tedavi gerektirmeden kendi kendine iyileşir (spontan remisyon). Birçok kişi için ilk tedavi seçeneği, dikkatli bir şekilde beklemek ve uygun hasta eğitimi ile gözlem yapmaktır. Dikkatli bekleme veya “bekle ve izle”, doktorların infantil miyofibromatozisli belirli hastaları (yani iç organ tutulumu veya problemli semptomları olmayanlar) hastalık ilerleyene kadar tedavi vermeden takip etmelerini ifade eder. Bu, bazı kişilerin uzun yıllar boyunca ameliyattan veya diğer tedavi seçeneklerinden kaçınmasına veya sonunda spontan remisyon vakalarında hep birlikte kaçınmasına olanak tanır.

İnfantil miyofibromatozisli bireyler için ana tedavi seçeneği, komplikasyonları önlemek veya prognozu iyileştirmek için yapılan ameliyattır. Lezyonların cerrahi olarak çıkarılması, iç organların (iç organların) tutulduğu, semptomatik lezyonların olduğu veya hayati organlara yakın konumları nedeniyle acil tehdit oluşturan lezyonların olduğu ve/veya ilerleme gösterdiği durumlarda kullanılır. Vakaların yaklaşık %10’unda lezyonlar ameliyattan sonra tekrarlayabilir.

Kemoterapi, iç organ tutulumunun olduğu ve cerrahinin başarısız olduğu (yani lezyonların tekrarladığı) veya lezyonların yerleşimi nedeniyle ameliyatın mümkün olmadığı (örneğin hayati bir organa çok yakın olduğu) durumlarda (örn. hayati bir organa çok yakın) tedavi için kullanılabilir. Etkilenen çocuklar metotreksat ve vinblastin kombinasyonuyla başarıyla tedavi edildi. Diğer vakalarda interferon alfa veya vinkristin, aktinomisin D ve siklofosfamid kombinasyonu da başarılı bir şekilde kullanılmıştır, ancak semptomları hızlı ilerleyen kişiler için saklanabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir