Gazze’de “Çatışmalara Ara Verilmesi” Kararı BMGK’da Onaylandı
Hamas’ın düzenlediği Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşı devam ederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Malta’nın sunduğu Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen karar tasarısını onayladı.
Haber Merkezi / Tasarı, 15 üyeden 12’sinin “evet”, 3’ünün “çekimser” oyuyla kabul edildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve İngiltere çekimser oy kullanan ülkeler oldu.
Karar, Hamas ve diğer grupların elindeki rehinelerin “derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması” çağrısını yapıyor.
İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, kararın “gerçeklerden kopuk ve anlamsız” olduğunu söyledi. İsrail Büyükelçisi, ülkesinin “uluslararası hukuka uygun davranmaya devam edeceğini” söyleyerek, kararda Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına değinilmemesini eleştirdi.
Ekim ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dört kez ateşkes ya da insani ara öngören karar tasarılarına onay vermemişti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, ‘İsrail tarafından kuşatılan ve bombalanan’ “Gazze’deki katliama” son verilmesi çağrısında bulundu.
Bir basın açıklaması yapan Griffiths, “Gazze’deki katliam her geçen gün yeni bir dehşet boyutuna ulaşırken, hastanelerin ateş altında kalması, prematüre bebeklerin ölmesi ve tüm bir nüfusun temel geçim kaynaklarından mahrum bırakılması dünyayı şoke etmeye devam ediyor. Bu böyle devam edemez. Çok geç olmadan harekete dünya geçmeli.” ifadelerini kullandı.
BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’ne ilk yakıt sevkiyatı yapıldığını duyurdu. Ancak UNRWA, insani yardımların ulaştırılmasında kullanılmak üzere çarşamba (15 Kasım) günü Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaşan yakıtın “kesinlikle yeterli olmadığını” belirtti.
UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “23 bin litrenin biraz üzerinde benzin teslim edildi ve kullanımı da İsrailli yetkililer tarafından kısıtlandı. Bunu sadece insani yardımların taşınmasında kullanılacağız” ifadelerini kullandı.
“Su şebekelerini ya da hastaneleri çalıştıracak petrol yok” diyen White’a göre İsrail’in izin verdiği bu miktar “yarım tankere” eşdeğer ve ajansın “hayat kurtaran faaliyetlerini sürdürmek” için günlük ihtiyacının “sadece yüzde 9’una” tekabül ediyor.
Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, gelen yakıt miktarının azlığı nedeniyle Gazze’deki yardım operasyonlarının “çöküşün eşiğinde” olduğu uyarısında bulundu. UNRWA, “temel insani operasyonları” yerine getirebilmek için her gün 160 bin litre yakıta ihtiyacı olduğunu aktardı.