İsrail’den Birleşmiş Milletler’in ‘İnsani Ateşkes” Kararına Tepki
Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan Filistin – İsrail çatışmaları 22. gününde de devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ‘Gazze’de kalıcı insani ateşkes çağrısı’ kararı alındı.
Haber Merkezi / İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Gilad Erdan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen, Gazze Şeridi’ne yardım erişimi ve sivillerin korunmasını talep eden insani ateşkes çağrısı kararını reddetti. Erdan, BM’nin artık hiçbir meşruiyeti veya geçerliliği kalmadığını belirterek, evet oyu verenleri İsrail yerine “teröristleri” desteklemeyi tercih etmekle suçladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Acil Özel Oturum’da Ürdün’ün sunduğu “ateşkes” tasarısını 120 lehte, 14 aleyhte ve 45 çekimser oy ile kabul etti. Karar, Hamas saldırıları ardından Güvenlik Konseyi’nin karar alamadan dağıldığı dört toplantı sonrasında BM’nin sürece ilk resmi yanıtı olması bakımından önem taşımakla birlikte üye ülkeler için bağlayıcı değil.
Karar, “derhal, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” için çağrıda bulunuyor ve tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka uygun olarak Gazze Şeridi’ne temel malzeme ve hizmetlerin “sürekli, yeterli ve engelsiz” bir şekilde sağlanmasını talep ediyor. Ayrıca, tüm esirlerin uluslararası hukuka uygun olarak güvenlik, esenlik ve insani muamele görmelerinin güvence altına alınması da dahil olmak üzere “derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını” talep ediyor.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, oylamadan önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu düzenlemesinin “çok büyük boyutlarda bir felaketin” yaşanmasına yol açacağını söylemişti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de oylamadan öcne sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ateşkes çağrısında bulundu: Orta Doğu’da insani bir ateşkes ilan edilmesi, koşulsuz bütün rehinelerin serbest bırakılması, hayati erzakların sağlanması çağrımı tekrarlıyorum. Herkes sorumluluk almalıdır. Bu gerçekle yüzleştiğimiz andır. Tarih bizi yargılayacak.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, ‘dünya ülkelerinden, BM’de alınan karara bağlı kalarak İsrail’i, uluslararası hukukun getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeye ve saldırılar ile katliamlarına son vermeye zorlamasını’ istedi. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu karara uymaması durumunda, İsrail’in sorumlu tutulması için gerekli tüm tedbirlerin alınması ve yaptırım uygulanması istendi.