Frontotemporal Dejenerasyon Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Frontotemporal dejenerasyon, beyni etkileyen nörodejeneratif değişikliklerle karakterize edilen çeşitli bozukluklardan oluşan bir gruptur. Frontotemporal dejenerasyonun klinik görünümü çeşitlidir. Etkilenen bireyler davranışlarında ve kişiliklerinde kademeli değişiklikler yaşayabilir ve etkili bir şekilde düşünme ve iletişim kurmada zorluklar yaşayabilir.
Haber Merkezi / İlerleme ve gelişen spesifik semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak, bu bozuklukların klinik semptomları davranış, dil ve/veya motor fonksiyondaki değişiklikleri gösteren üç kategoriye genel olarak gruplandırılabilir. Frontotemporal dejenerasyon, beynin frontal ve temporal loblarındaki ilerleyici hasar ve sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanır. Çoğu insanda buna iki proteinden birinin (tau veya TDP-43) birinin veya diğerinin birikmesi eşlik eder.
FTD’de bu proteinler yanlış katlanır (şekilsizdir), bu da beyin hücreleri içinde uygun olmayan bir şekilde birikmesine yol açar ve bu hücrelerin normal fonksiyonuna müdahale eder veya onu bozar. FTD klinik alt tipleri aynı zamanda beyinde hangi yanlış katlanmış proteinin biriktiğine bağlı olarak ‘tauopatiler’ veya TDP43-opatiler olarak da sınıflandırılabilir. Vakaların yaklaşık %10’unda tau veya TDP43 yerine üçüncü bir protein olan FUS birikir. Tau proteini veya TDP-43 proteininin birikimi diğer nörolojik bozukluklarda da görülebilmektedir.
Bir zamanlar daha geniş bir şekilde kullanılmış olsa da, Pick hastalığı terimi (bunu ilk kez 1892’de tanımlayan Dr. Arnold Pick’ten sonra) artık 3R tau olarak bilinen bir tür anormal tau proteini ile ilişkili frontotemporal dejenerasyonun spesifik bir alt tipi için ayrılmıştır. Pick hastalığında, 3R tau kümeleri Pick cisimcikleri olarak bilinen belirgin yuvarlak, gümüş lekeli kalıntılar halinde bulunur.
Frontotemporal dejenerasyon klinik alt tipleri aşağıdakilere göre düzenlenir:
1. İlerleyici davranış/kişilik gerilemesi – davranışsal varyant FTD (bvFTD), Pick hastalığı
2. İlerleyici dil gerilemesi – semantik, akıcı olmayan-agramatik veya logopenik olarak ortaya çıkan primer ilerleyici afazi (PPA) varyantlar (svPPA, naPPA, lvPPA)
3. İlerleyici motor fonksiyon düşüşü – ilerleyici supranükleer palsi (PSP), kortikobazal sendrom, amiyotrofik lateral sklerozlu FTD (FTD-ALS), motor nöron hastalığıyla birlikte FTD (FTD-MND) sınıflandırılır.
İlk ortaya çıkan ve en belirgin şekilde ortaya çıkan belirti ve semptomlara göre bu üç kategoriden birine sınıflandırılır. Bozukluk ilerledikçe bireyler diğer sınıflandırmaların belirti ve semptomlarını göstermeye başlayabilir ve sınıflandırmaları değişebilir.
Frontotemporal dejenerasyonun seyrini tahmin etmek zordur ve hastalığın ilerleme hızı kişiden kişiye değişebilir. Sonuçta frontotemporal dejenerasyonu olan kişilerin tam zamanlı bakım ve gözetime ihtiyaçları vardır.
Davranışsal varyant frontotemporal dejenerasyon (bvFTD): Davranışsal varyant en yaygın alt tiptir ve frontotemporal dejenerasyonu olan kişilerin yaklaşık %50’sini oluşturur. Bu alt tip kişilik ve davranıştaki değişikliklerle karakterize edilir. Davranıştaki spesifik, erken değişiklikler, disinhibisyon, içgörü kaybı, ilgisizlik, empati kaybı, hiperoralite ve diyet değişiklikleri ve kompulsif davranışları içerir. Bazı bireylerin ağrıya karşı duyarlılığı azalmıştır. Bellek genellikle sağlamdır, ancak bazı kişiler bir miktar hafıza kaybı gösterebilir. Daha yaygın olarak, insanlar karar verme, iyi muhakeme etme, organizasyon becerileri ve dikkat gibi yürütücü işlevlerde eksiklikler sergilerler.
Disinhibisyon, davranışta sosyal olarak kabul edilen normlara yönelik bir kayıp veya kısıtlama eksikliği olarak tanımlanır. Örneğin, disinhibisyon sergileyen kişiler, insanların kişisel alanlarını görmezden gelmek, yabancılara dokunmak veya öpmek, insanlara aşağılayıcı veya saldırgan yorumlarda bulunmak, dikkatsizce para harcamak, hırsızlık veya kamuya açık alanda idrara çıkmak gibi uygunsuz veya dürtüsel davranışlarda bulunabilir.
Apati, bir zamanlar heyecan verici veya duygusal açıdan etkileyici olduğu düşünülen şeyler veya faaliyetler de dahil olmak üzere, hayata karşı genel bir kayıtsızlık veya ilgi eksikliği olarak tanımlanır. Kayıtsızlık, insanların kişisel ilişkilere veya sosyal etkileşime, işe, hobilere veya kişisel hijyene ilgi göstermemesine yol açabilir. Saatlerce pencereden dışarı bakabilirler. Apati sıklıkla depresyonla karıştırılır. Etkilenen bireyler ayrıca aile üyelerine veya arkadaşlarına çok az ilgi veya sempati gösterir ve aile veya arkadaşlarının sosyal ihtiyaçlarına da çok az yanıt verir.
Etkilenen bireyler, aşırı yemek yeme, normalden daha fazla tatlı ve alkol yeme veya içme ve aşırı miktarda yiyeceği ağızlarına götürme gibi diyetlerinde ve yeme alışkanlıklarında dramatik değişiklikler gösterebilir. Bazı kişiler çok fazla karbonhidrat ister ve yerler. Bazen bozuk yiyecekleri veya yenmeyen nesneleri yemeye çalışabilirler. Hiperoralite terimi uygunsuz nesnelerin ağza yerleştirilmesini tanımlamak için kullanılabilir. Bazı kişiler tütün kullanımını artırabilir veya hayatlarında ilk kez tütün kullanmaya başlayabilir.
Kompülsif davranışlar en iyi şekilde, bir kişinin sürekli olarak gerçekleştirdiği ve ortada hiçbir neden yokken tekrarladığı eylemler olarak tanımlanır (ödül yoktur ve kişi bu eylemden zevk almaz). Basit tekrarlayan hareketler, belirli cümleleri veya kelimeleri sürekli tekrarlamak ve istifleme gibi karmaşık ritüel davranışlar, davranışsal varyant frontotemporal dejenerasyonu olan bireylerde ortaya çıkabilecek kompulsif davranışların örnekleridir.
Birincil ilerleyici afazi (PPA): Birincil ilerleyici afazi, konuşma, yazma, okuma ve dili anlama becerilerindeki değişikliklerle karakterize edilir. Birincil ilerleyici afazi iki ana forma ayrılır: semantik varyant ve akıcı olmayan agramatik varyant. Ayrıca logopenik varyant adı verilen üçüncü bir form da vardır. Etkilenen bireylerde dil becerilerinde yavaş ve ilerleyici bir kayıp görülür. Dili anlama veya ifade etmede zorluk olarak tanımlanan afazi, başlangıçta en sık görülen dil eksikliğidir. Dil sorunları ve iletişim yeteneğinin kaybı, kişinin günlük aktivitelerini ve yaşamını etkiler.
Semantik Varyant: PPA’nın semantik varyantı, doğru kelimeyi hatırlama sorunları veya tek tek kelimeleri anlamada başarısızlıkla karakterize edilir; bu, özellikle kişi tarafından sıklıkla kullanılmayan kelimeler için geçerlidir. Etkilenen kişiler tanıdık kişilerin, yerlerin veya gündelik nesnelerin adlarını (anomi) hatırlayamayabilir.
Bazı kişiler yüzeysel disleksi veya disgrafi yaşarlar. Yüzeysel disleksi olan bireyler yazılı kelimeleri anlamakta zorluk çekerler. Disgrafisi olan bireyler el yazısında problemlerin yanı sıra kelime yazmada da zorluk yaşayabilirler. Yat, albay gibi yazılışı düzensiz olan kelimelerde zorluk yaşayabilirler. Bu kelimeler yanlış telaffuz edilebilir veya yanlış yazılabilir.
Akıcı Olmayan Agramatik Varyant: Akıcı olmayan varyanta sahip kişiler, uygun dilbilgisi (agrammatizm) ile konuşmada sorun yaşayacaklardır. Kelimeleri yanlış kullanabilir veya isim ve kelimeleri birbirine bağlayan kelimeler (örneğin, to, from, the) gibi kelimeleri atlayabilirler. Konuşurken doğru kelimeyi bulmakta zorluk çekerler. Yavaş, zahmetli ve tereddütlü olarak tanımlanan konuşmaları yapmacık olabilir. Genellikle eskisinden daha az konuşuyorlar. Etkilenen bireyler ayrıca karmaşık cümleleri anlamakta da zorluk çekerler. Bazen bu varyanta sahip bireyler belirli kelimeleri yazarken zorluk yaşayabilirler.
Logopenik Varyant: Logopenik varyantı olan kişiler konuşurken doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekerler. Doğru kelimeyi bulmayı düşünmek zorunda oldukları için konuşma sırasında sık sık duraklarlar veya tereddüt ederler. Bu nedenle konuşma hızları yavaştır. Kısa cümleleri veya kısa sayı dizilerini tekrarlamakta zorluk yaşayabilirler.
Başlangıçta kelimeleri ve cümleleri, hatta karmaşık olanları bile anlayabilirler, ancak hastalık ilerledikçe bu tür bilgileri anlamakta zorluk yaşayabilirler. Sonunda kısa süreli hafıza etkilenir ve bireyler konuşma sırasında kendilerini tekrar edebilirler. Başlangıçta okuma ve yazma yeteneği korunur, ancak sonunda bu iletişim biçimlerinde de sorunlar gelişir. Yutma güçlüğü hastalığın ilerleyen dönemlerinde gelişir.
Frontotemporal dejenerasyon ve amyotrofik lateral skleroz (ALS): Frontotemporal dejenerasyon ve motor nöron hastalığı ALS aynı kişide ortaya çıkabilir. ABD’de Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen ALS, bazen motor nöron hastalığı terimiyle birbirinin yerine kullanılır. Motor nöron hastalığı aynı zamanda motor nöron adı verilen sinir hücrelerinin kaybının olduğu bir grup ilerleyici nörolojik bozukluk için genel bir terim olarak da kullanılır. Bu hücreler konuşma, yürüme ve konuşma gibi istemli kas aktivitelerini kontrol eder.
Bireylerde güçsüzlük, kas kaybı (atrofi), küçük istemsiz kas seğirmeleri (fasikülasyon), konuşma güçlüğü (dizartri) ve yutma güçlüğü (yutma güçlüğü) görülebilir. Solunum ve kaslarda artan gerginlik ve sertlik (spastisite) gibi kas aktivitesinin istemsiz kontrolü de etkilenir. İnsanlarda frontotemporal dejenerasyon ve motor nöron hastalığı semptomları olduğunda, motor nöron hastalığıyla ilişkili FTD (FTD-MND) veya amyotrofik lateral sklerozla ilişkili FTD (FTD-ALS) olarak tanımlanabilirler.
İlerleyici supranükleer felç, kortikobazal sendrom: Kortikobazal sendrom ve ilerleyici supranükleer felç, geniş bir FTLD bozuklukları grubuyla ilişkili nadir hareket bozukluklarıdır. Motor işlevlerde bir azalma en erken ve en belirgin klinik özellik olsa da, bu bozukluklar aynı zamanda dil ve davranışsal veya bilişsel becerilerde kayıp da gösterebilir. Progresif supranükleer felç, denge ve yürümede zorluklara neden olarak sık sık düşmelere neden olur. Göz hareketlerinde problemler, özellikle aşağıya bakamama da görülür.
Davranışlarda zamanla değişiklikler de meydana gelebilir. Kortikobazal sendromlu kişiler, özellikle elleri ve kollarıyla hareketleri kontrol edemeyebilir. Hareket bozuklukları genellikle yalnızca bir tarafta ortaya çıkabilir, ancak sonunda her iki taraf da etkilenir ve dil ile ilgili zorluklar da ortaya çıkabilir. NORD’un ilerleyici supranükleer palsi ve kortikobazal dejenerasyon hakkında bireysel raporları vardır. Daha fazla bilgi için Nadir Hastalıklar Veritabanında arama teriminiz olarak belirli bozukluğun adını seçin.
Etkilenen bazı bireylerde, hareketlerde anormal yavaşlama (bradikinezi), istirahatte titreme ve stabil veya dengeli bir pozisyonda kalamama (postüral instabilite) gibi Parkinson hastalığıyla ilişkili semptomların gelişmesi olan erken başlangıçlı parkinsonizm görülür. Parkinsonizm en sık davranışsal varyant frontotemporal dejenerasyonda ortaya çıkar.
Frontotemporal dejenerasyon, beynin frontal ve temporal loblarındaki hasardan kaynaklanır. Frontal lob beyindeki en büyük lobdur ve alnın hemen arkasında bulunur. Frontal lob düşünme, planlama, karar verme ve diğer yüksek zihinsel süreçler için kritik öneme sahiptir. Ön lob, insanların duygusal tepkileri yönetmesine ve kontrol etmesine yardımcı olur. Temporal loblar frontal lobun altında ve her iki yanında bulunur. Temporal lobların anlamsal hafızayla veya nesneler, insanlar, kelimeler ve yüzler hakkındaki bilgimizle ilgili olduğuna inanılıyor. Ayrıca dil ve duyguda da rol oynarlar.
Frontotemporal dejenerasyonu olan bireylerde, beynin frontal ve temporal loblarında değişmiş beyin proteinlerinde anormal bir birikim vardır. İlgili en yaygın iki protein, tau proteini ve transaktif yanıt DNA bağlayıcı protein-43’tür (TDP-43). Bu proteinler normalde beyinde bulunur. Spesifik işlevleri karmaşıktır ve tam olarak anlaşılmamıştır.
Bununla birlikte, bu proteinler sinir hücrelerinin (nöronların) düzgün sağlığı ve işlevi için kritik öneme sahiptir. Frontotemporal dejenerasyonu olan bireylerde bu proteinler yanlış katlanır (biçimsiz); sonuç olarak bir araya toplanırlar. Bu proteinler beyinde biriktiğinde veya biriktiğinde, sinir hücrelerinin normal işleyişine müdahale eder veya onu bozarlar ve sonuçta ölürler. Frontal ve temporal loblardaki sinir hücresi ölümü, beynin bu bölgelerinin küçülmesine (atrofi) neden olur.
Yanlış katlanmış proteinlerin bu kümelerine “cisimler” veya “inklüzyonlar” adı verilebilir. Dolayısıyla, tau cisimcikleri veya tau kapanımları terimleri, bu yanlış katlanmış protein yığınlarını içeren sinir hücrelerini ifade eder. Bu kapanımlar, aynı protein dahil olduğunda bile ayırt edici özelliklere sahip olabilir. Örneğin Pick hastalığı, Pick cisimcikleri adı verilen belirgin, yuvarlak, gümüş lekeli kalıntılara karşılık gelir. Frontotemporal dejenerasyonla ilişkili kalıntıların çoğu, tau proteini veya TDP-43 varyasyonlarını içerir.
İnsanların yaklaşık %60’ında frontotemporal dejenerasyondan etkilenen ilk kişi genellikle ailesidir. Bu kişiler, bozukluğun sporadik veya ailesel olmayan bir formuna sahip olarak sınıflandırılır. Araştırmacılar bu kişilerde neden frontotemporal dejenerasyon geliştiğini bilmiyor. Aile üyelerinin bu bozukluğa yakalanma riski yüksek görünmüyor.
Ancak frontotemporal dejenerasyonun güçlü bir genetik bileşeni vardır. İnsanların yaklaşık yüzde 40’ının ailesinde nörodejenerasyon veya psikiyatrik hastalık öyküsü var. Bu kişilerin bazılarında bozukluğun nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar bu ailelerde değiştirilmiş bir gen olup olmadığını bilmiyor ancak bozukluk, aksi takdirde tesadüfen ortaya çıkmayacak sıklıkta ortaya çıkıyor. Bir teori, bu ailelerde frontotemporal dejenerasyonun, birden fazla faktörün etkileşimi nedeniyle (çok faktörlü neden) meydana geldiği yönündedir.
Bu, insanların bir bozukluğa yakalanma olasılığının (yatkınlığının) artmasına neden olan bir gen veya genlerin olduğu anlamına gelebilir, ancak bu gen(ler) belirli çevresel koşullar gibi belirli koşullar altında tetiklenmedikçe veya “aktive edilmedikçe” bozukluk gelişmeyecektir. faktörler. Ancak araştırmalara rağmen herhangi bir potansiyel çevresel faktörün frontotemporal dejenerasyon gelişimiyle bağlantılı olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunamadı. Ailede frontotemporal dejenerasyon veya benzer bir bozukluk öyküsü dışında bu bozukluk için bilinen bir risk faktörü yoktur.
FTD tanısı alan kişilerin yaklaşık %10-25’inde değiştirilmiş bir gen tespit edilmiştir. Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende değişiklik meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz olabilir veya mevcut olmayabilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, beyin de dahil olmak üzere vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.
Frontotemporal dejenerasyonla bağlantılı olan ana genler arasında MAPT, GRN ve C9ORF72 genleri bulunur. MAPT geni tau olarak bilinen beyin proteinini üretir. GRN geni, TDP-43 proteininin optimal işleyişi için önemli olan, progranülin olarak bilinen beyin proteinini üretir. C9ORF72 geni, rolü tam olarak anlaşılmamasına rağmen sinir hücrelerinde bulunan bir proteini de üretir. Bu üç gen, kalıtsal frontotemporal dejenerasyonu olan kişilerin çoğunluğunu oluşturur. Nadir durumlarda, VCP, TARDBP, FUS, CHMP2B ve TBK1 genleri dahil olmak üzere frontotemporal dejenerasyona neden olan ek genler tanımlanmıştır .
Frontotemporal dejenerasyona neden olan değiştirilmiş genler genellikle otozomal dominant bir şekilde kalıtsaldır. Genetik hastalıklar, anne ve babadan alınan kromozomlarda bulunan belirli bir özelliğe ait genlerin birleşimiyle belirlenir.
Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkar. Değiştirilen gen, ebeveynlerden herhangi birinden miras alınabilir veya etkilenen bireydeki yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için %50’dir.
Frontotemporal dejenerasyon tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta ve aile geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır. Nöropsikolojik değerlendirme, bir görüşmeyi ve genellikle kalem ve kağıt tipi testleri olmak üzere belirli testleri içerir. Bu değerlendirme, doktorun davranışı, dili, hafızayı, görsel-uzaysal ve diğer bilişsel işlevleri değerlendirmesine olanak tanıyacaktır. Bozukluğun erken döneminde, frontotemporal dejenerasyonun davranışsal varyantına sahip kişiler nöropsikolojik testlerde çok iyi puan alma eğilimindedir.
Frontotemporal dejenerasyon için onaylanmış bir tedavi yoktur. Tedavi, her bireyde belirgin olan spesifik klinik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Nörologlar, psikologlar, psikiyatristler, nöropsikologlar, konuşma patologları, mesleki ve fizyoterapistler ve diğer sağlık profesyonellerinin, hastalık ilerledikçe etkilenen kişinin tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Frontotemporal dejenerasyonun aileden geçtiğine inanıldığında veya altta yatan bir genetik neden bilindiğinde genetik danışmanlık faydalıdır. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir.
Frontotemporal dejenerasyon zamanla yavaş yavaş kötüleşir. Ancak bu düşüşün hızı ve gelişen spesifik semptomlar etkilenen bireyler arasında farklılık göstermektedir. Tedaviler semptomları yönetmeyi amaçlamaktadır. Tedaviler arasında davranış değişiklikleri için ilaçlar, hafıza kaybı için ilaçlar, konuşma terapisi, fizik tedavi, yaşam tarzı ve çevresel değişiklikler ve diğer terapiler yer alabilir.
Frontotemporal dejenerasyonla ilişkili bazı davranışsal semptomlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) gibi antidepresanlarla tedavi edilebilir, ancak bunlar her durumda başarılı değildir. Bazen doktorlar, ilgili davranışsal sorunları tedavi etmek için düşük dozda atipik antipsikotikler önermektedir. Felç, kalp sorunları ve artan ölüm oranı gibi ciddi komplikasyon riskleri nedeniyle antipsikotik ilaçlar özellikle yaşlı bireylerde dikkatli kullanılmalıdır.
Konuşma sorunları veya dil bozuklukları olan kişiler konuşma terapisinden yararlanabilirler. Dili ifade etmede zorluk yaşayan bireylere öğretilebilecek alternatif iletişim teknikleri vardır. Fiziksel ve mesleki terapi ve egzersiz programı bazı insanlara faydalı olabilir. Davranış değiştirme teknikleri bazen tavsiye edilir.
Frontotemporal dejenerasyonu olan bireyler eninde sonunda kontrollü ve destekleyici bakıma ihtiyaç duyarlar. Mali konuların ele alınmasından, araba kullanılmasına, davranış sorunlarının yönetilmesine kadar pek çok konuda planlama yapılması gerekmektedir. Bir kişinin yaşam ortamındaki çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ve değişiklikler faydalı olabilir.