Münevver Oğan Kimdir? Hayatı, Eserleri
01 Ocak 1957 yılında Denizli’nin Çameli İlçesi’nde dünyaya gelen Münevver Oğan, ilköğrenimini Çameli’nde, ortaöğrenimini İzmir’de tamamlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Koleji’nde hemşirelik eğitimi sonrasında, Çocuk Cerrahisi Bölümü’nde on yıl hemşirelik yapmıştır.
Çalışırken devam ettiği İzmir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun olmuştur. 1991’de Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı’nda lisansını, 2000’de Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halk Eğitimi Bölümü’nde “Okul, okul aile birliği ile ana-babaların ve velilerin eğitim beklentisi (Ömer Seyfettin Lisesi ve Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu örneği)” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamlamıştır.
Oğan, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde lisansüstü derslere ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nde Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Eğitimi konulu doktora programına devam etmiştir. 2000 yılında emekli olana kadar Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak çalışmış, 2000-2001 arasında abece Dergisi’nde yazı işleri müdürlüğü yapmıştır.
2006-2007 öğretim yılında A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Okuma ve Metin İnceleme ile Sinema ve Tiyatro ile Edebiyat İlişkisi derslerini vermiştir. Eğitim-İş Sendikası’nın Ankara il başkanlığını da yapan Oğan, Türkiye Edebiyatçılar Derneği’nin genel yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur. BESAM (Bilim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği), Dil Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi ve Ankara Aydınlığı girişimcilerindendir. Yazar, Yeni Umut Yayınları’nın kurucusu olup 2011’den bu yana otuz çocuk kitabı kaleme almıştır.
Münevver Oğan Aykırısanat Dergisi 2003 Yılı Kısa Öykü Yarışması”nda birincilik, 2003 yılı Hacıbektaş-ı Veli Etkinlikleri Kısa Öykü Yarışması’nda da üçüncülük ödülü kazanmıştır.
Münevver Oğan’ın kısa öykülerden oluşan iki kitabı Yitik ve Mavi ile Hüzünler Evi yedi yıl arayla yayımlanmıştır. Bu iki kitaptan sonra, yazar çocuklar için öykü kitapları yazmaya ve yayımlamaya ağırlık vermiştir. Oğan’ın çocuk kitapları incelendiğinde, onun öğretmen kimliğinin etkisi göze çarpmakta, çocuklara kitapları sevdirmek, onlara okuma kültürü kazandırmak konusunda özenli bir tutum sergilediği görülmektedir. Bu amaçla, sözcükleri dikkatle seçmekte, içten ve doğal bir anlatım, duru Türkçe kullanmaktadır.
Çocuk öykülerinde genellikle insan ve doğa sevgisi, barış, dosluk, özgürlük temalarını kullanan Oğan, yazınsallığı öne çıkarmak için durum (kesit) öyküsü biçimini benimsediğini belirtmektedir. Onun bilimsel bir anlayışla oluşturduğu Yaratıcı Okuma Alışkanlığı Seti ile Çok Uyaranlı Yaratıcı Çalışma Kitapları, çocukların okuma alışkanlığı edinmeleri açısından katkı sağlayıcı kitaplardır. Yazarın öne çıkan bir özelliği de, kitapları yoluyla çocukları ve gençleri geleneksel değerlerle buluşturma konusundaki gayretidir.
Oğan’ın eğitim konusundaki inceleme ve makaleleri Öğretmen Dünyası, abece, Eğitim ve Yaşam dergilerinde; söyleşileri ve öyküleri Cumhuriyet Kitap, Varlık, Kıyı, Karşı, Kavram Karmaşa, Türk Dili, folklor/edebiyat, Anadolu Ekini, Damar, TÖMER, Turnalar, Pencere, Patika, Aykırı Sanat, Kültür Sanat, Aydınlık Kitap, Güncel Sanat ve Çağla dergilerinde yayımlanmıştır. Yazarın eğitim, edebiyat ve çocuk edebiyatı üzerine televizyon programları ve akademik yayınları bulunmaktadır.
Münevver Oğan’ın eserleri; Yitik ve Mavi (1997 hikaye), Hüzünler Evi (2004 hikaye), Gerçekleşen Ütopya Nesin Vakfı Çocuk Cenneti (2006 inceleme), Çıtır Nerede? (2011 hikaye), Gizemli Güç (2011 hikaye), Islak Misketler (2011 hikaye), Kar Perisi (2011 hikaye), Mavi Ay (2011 hikaye), Sormacalı Yaşam Oyunu (2011 hikaye), Şarkılı Bahçe (2011 hikaye), Ayna Ayna Küstüm Sana (2012 hikaye),
Bilmeceli Uyku (2012 hikaye), Çiçek Yağmuru (2012 hikaye), Çın Çıngıllı (2012 hikaye), Gülümsedi Kırmızı (2012 hikaye), Hopzıp Kurtulur mu? (2012 hikaye), Kaç Alpullu Kaç (2012 hikaye), Kaptan Musto (2012 hikaye), Süt Uyuyunca (2012 hikaye), Uç Tüysü Uç (2012 hikaye), Ay-Ti (2013 hikaye), Bombolika (2013 hikaye), Elma Şekerini Kim Yiyecek? (2013 hikaye),
Kay Papati Kay (2013 hikaye), Kırmızı Kedi Mavi Kartal (2013 hikaye), Konuşan Köpek Marki (2013 hikaye), Meri (2013 hikaye), Oyna Caycay Oyna (2013 hikaye), Özgürlük Düşü (2013 hikaye), Palya Nasıl Güldürecek? (2013 hikaye), Süpürge Sapından At Rüzgardan Kanat (2013 hikaye), Maç Kaç Kaç, Karagöz ile Hacivat Oyunları (2015 hikaye), Ya Tutarsa, Nasrettin Hoca ile Gülmek (2015 fıkra).