Nazca Çizgilerini Kimler Ve Neden Yaptı?
Peru’nun güney kesiminde yer alan Nazca Çölü’ne yayılmış, Nazca uygarlığı tarafından yapılan yüzlerce karmaşık jeoglif vardır. Bu jeoglifler, Nazca Çölü’nün eşsiz iklimi sayesinde, günümüze kadar bozulmadan gelmiş durumda.
Haber Merkezi / Modern teknolojinin yardımı olmadan yapıldıkları göz önüne alındığında, bu tasarımların büyüklüğü hayret verici.
M.Ö. 500 ile MS 500 yılları arasında oluşturulan bu jeogliflerden bazıları yakın zamanda (2020’de) dronların yardımıyla keşfedildi.
En ünlü jeoglifler arasında sinek kuşu, maymun, örümcek ve akbaba yer almakta.
Bu inanılmaz jeoglifler, Nazca Çölü’nün yüzeyini kaplayan kırmızımsı demir oksit kaplı taşların kaldırılması, alta ki açık renkli toprağın ortaya çıkarılmasıyla yapılmış.
Bu jeogliflerin yapılmasına dair pek çok teori var. En popüler teorilerden biri olası manevi veya dini uygulamalar etrafında dönüyor. Nazca halkının, bu hatları tanrılarıyla bağlantı kurmak için veya iyi bir hasat, su temini veya doğal afetlere karşı korunma sağlamak için adak olarak yaptığı.
Bu jeogliflerin bir tür astronomik işaret olduğunu öne sürenler de var. Nazca Çizgileri, amaçlarını gizleyen gizeme rağmen insanları büyülemeye devam ediyor; onlara hayat veren uygarlık hakkında spekülasyonlara ve meraklara davetiye çıkarıyor.
Nazca Çizgileri, kültürel ve tarihi önemi vurgulanarak 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlendi.