Kromozom 8; Monozomi 8p Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Kromozom 8, Monozomi 8p, sekizinci kromozomun bir kısmının silinmesi (monozomi) ile karakterize nadir görülen bir kromozomal bozukluktur. İlişkili semptomlar ve bulgular, vakadan vakaya aralık ve şiddet açısından büyük farklılıklar gösterebilir. 

Haber Merkezi / Ancak ortak özellikler arasında büyüme geriliği; zeka geriliği; küçük baş (mikrosefali) ve gözlerin iç köşelerini kaplayabilen dikey deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar) gibi kafatası ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesindeki malformasyonlar; kalp (kardiyak) anormallikleri; ve/veya etkilenen erkeklerde genital kusurlar. Kısa, geniş bir burun gibi yaşla birlikte daha az belirgin hale gelme eğiliminde olan ek kraniyofasiyal özellikler de mevcut olabilir; alçak, geniş bir burun köprüsü; ve/veya küçük bir çene (mikrognati).

Yukarıda belirtildiği gibi, ilişkili özellikler son derece değişken olabilir. Bununla birlikte, çoğu durumda, fetal gelişim sırasında (intrauterin büyüme geriliği) ve doğumdan sonra (doğum sonrası büyüme geriliği) büyüme gecikmeleri vardır.

Sendrom, bazı durumlarda daha şiddetli gerilik görülebilse de, genellikle hafif zeka geriliği ile ilişkilidir. Ek olarak, etkilenen bireylerin normal zekaya sahip olduğu başka vakalar da tanımlanmıştır. Monozomi 8p ayrıca zihinsel ve motor aktivitelerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin edinilmesinde gecikmeler (psikomotor gerilik) ile karakterize edilebilir. Tıp literatüründeki raporlara göre, etkilenen birçok çocukta konuşma güçlüğü olabilir. Ek olarak, anormal derecede aktif (hiperaktif), dürtüsel davranış ve/veya saldırganlık patlamaları gibi davranış sorunları çocukluk döneminde yaygın olarak görülür.

Monozomi 8p ayrıca tipik olarak bazı durumlarda nispeten ince olabilen kraniyofasiyal malformasyonlarla karakterize edilir. Ek olarak, bu tür malformasyonların belirgin olmadığı birkaç vaka bildirilmiştir. Sendromda yaygın olarak görülen kraniyofasiyal özellikler arasında alışılmadık derecede küçük bir kafa (mikrosefali); dar bir kafatası ve yüksek bir alın; düşük ayarlı ve/veya kusurlu kulaklar; ve/veya gözlerin iç köşelerini kaplayabilen dikey deri kıvrımları (epikantal kıvrımlar). Yukarıda belirtildiği gibi, yaşla birlikte daha az belirgin hale gelebilecek ek kraniyofasiyal anormallikler de mevcut olabilir. Bu tür özellikler arasında düz, geniş bir burun köprüsü; geniş, kısa bir burun; küçük, geri çekilen bir çene (mikroretrognati); ve/veya diğer anormallikler.

Ek olarak, etkilenen birçok kişinin alışılmadık derecede kısa bir boynu olabilir; geniş bir göğüs; ve/veya genişçe ayarlanmış, az gelişmiş (hipoplastik) meme uçları. Sendromlu erkeklerde, testislerin skrotum (kriptorşidizm) olarak bilinen kese benzeri yapıya inmediği gelişimsel bir kusur gibi genital anormallikler de olabilir; testislerin yetersiz aktivitesi (hipogonadizm); ve/veya penisin alt tarafı gibi idrar açıklığının anormal yerleşimi (hipospadias).

Çoğu durumda, Monozomi 8p ayrıca doğumda mevcut olan kalbin çeşitli yapısal malformasyonları (doğuştan kalp kusurları) ile karakterize edilir. Bu kusurlar arasında, iki alt veya iki üst kalp odasını ayıran duvarda (septum) anormal bir açıklık (ventriküler veya atriyal septal defektler) veya kulakçıklar arasındaki duvarın ventriküller arasındaki duvarla birleştiği yerde (atriyoventriküler septal kusur) yer alabilir. Oksijen açısından zengin bir miktar kanın akciğerlerde devridaim yapmasına izin verir ve potansiyel olarak akciğerlerde artan kan basıncına (pulmoner hipertansiyon) yol açar.

Bazı durumlarda, sağ ventrikülün az gelişmesi (hipoplazi) gibi ek kalp kusurları mevcut olabilir; pulmoner arter ile sağ ventrikül arasındaki açıklığın anormal daralması (stenoz) (pulmoner stenoz); ve/veya diğer anormallikler.

Konjenital kalp kusurları olanlarda, ilişkili semptomlar ve bulgular mevcut kalp kusurlarının boyutuna, doğasına ve/veya kombinasyonuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bazı kişiler belirgin semptomlar göstermeyebilir (asemptomatik). Bununla birlikte, diğer vakalarda, semptom ve bulgular arasında beslenme güçlüğü, zayıf büyüme, zor veya zor nefes alma (dispne), aşırı terleme, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kalbin kanı akciğerlere ve diğer organlara etkili bir şekilde pompalama yeteneğinde bozulma olabilir. vücutta (kalp yetmezliği), ciltte ve mukoza zarlarında mavimsi renk değişikliği (siyanoz), kalpte büyüme ve/veya diğer anormallikler. Ağır vakalarda, konjenital kalp hastalığı potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Kromozom 8, Monozomi 8p vakalarında, 8. kromozomun kısa kolunun (p) uç (distal) bir kısmında delesyon (monozomi) vardır. sentromer (aşağıda açıklanmıştır).

Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu, “q” harfi ile tanımlanan uzun bir kolu ve iki kolun birleştiği (sentromer) daralmış bir bölgesi vardır. Kromozomlar ayrıca sentromerden dışa doğru numaralandırılmış bantlara bölünmüştür. Örneğin, bazen “8p” olarak anılan kromozom 8’in (8p) kısa kolunun uzak kısmı, 8p21’den 8p23’e kadar olan bantları içerir; 8p’nin sonu veya “terminali”, “8pter” olarak bilinir.

Bu kromozomal sendroma sahip bireylerde, 8p’nin monozomik bölgesinin uzunluğu ve konumu değişebilir ve potansiyel olarak ilişkili semptomların ve bulguların aralığını ve şiddetini etkiler. Bildirilen vakalar, 8p21, 8p22 veya 8p23 (kesme noktası) bantlarında başlayan ve 8pter’e kadar uzayabilen (yani terminal silmeleri) veya ara reklam olabilen silmeleri içermektedir. (“Geçişli” bu bağlamda, aralarında, örneğin bir kromozomun diğer bölgeleri arasında yer alan anlamına gelir.) 8p’nin belirli, daha “yakınsal” geçiş yerlerinde silinmesinin, sendromun karakteristik özellikleriyle ilişkili olabileceği birkaç vaka da bildirilmiştir.

Araştırmacılar, kardiyak gelişimde yer alan diğer genlerin ekspresyonunu kontrol ettiği düşünülen bir geni (“GATA4” olarak bilinir) 8. kromozomun (8p23.1) kısa koluna eşlediler. Kanıtlar, GATA4’ün eksikliğinin veya bozulmasının, 8p23.1’i içeren 8p’nin distal delesyonları olan bazı kişilerde görülen bazı doğuştan kalp kusurlarına katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, 8p23.1 bandında delesyon olan hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, ilişkili kalp kusurları olan etkilenen kişilerde GATA4 geninin yalnızca bir kopyasına sahipken, bilinen kalp kusurları olmayan başka bir hastada genin her iki kopyasına da sahip olduğunu gösterdi.

Çoğu durumda, Kromozom 8, Monozomi 8p, embriyonik gelişimin çok erken dönemlerinde bilinmeyen nedenlerle (ara sıra) meydana gelen spontan (de novo) hatalardan kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Bu gibi durumlarda, etkilenen çocuğun ebeveynleri genellikle normal kromozomlara sahiptir ve kromozomal anormalliği olan başka bir çocuğa sahip olma riski nispeten düşüktür.

Ebeveynlerden birinde “dengeli yer değiştirme” sonucu ortaya çıkan nadir vakalar da bildirilmiştir. Translokasyonlar, belirli kromozomların bölümleri kopup yeniden düzenlendiğinde meydana gelir, bu da genetik materyalin kaymasına ve değiştirilmiş bir kromozom setine neden olur. Bir kromozomal yeniden düzenleme dengeliyse, yani değiştirilmiş ancak dengeli bir kromozom setinden oluşuyorsa, genellikle taşıyıcı için zararsızdır. Bununla birlikte, böyle bir kromozomal yeniden düzenleme, taşıyıcının yavrularında artan anormal kromozomal gelişim riski ile ilişkilendirilebilir.

Bazı durumlarda, Kromozom 8, Monozomi 8p tanısı ultrason, amniyosentez ve/veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) önerilebilir. Fetal ultrasonografi sırasında yansıyan ses dalgaları, gelişmekte olan fetüsün bir görüntüsünü oluşturarak potansiyel olarak bir kromozomal bozukluğu veya diğer anormallikleri düşündüren bazı karakteristik bulguları ortaya çıkarır. Amniyosentez ile gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır ve analiz edilirken, CVS plasentanın bir kısmından doku örneklerinin çıkarılmasını içerir. Bu tür sıvı veya doku numunelerinde yapılan kromozomal analiz, Monozomi 8p2’nin varlığını ortaya çıkarabilir.

Kromozom 8, Monozomi 8p2, kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanması, kromozomal analiz ve diğer özel testlerle doğumdan sonra (doğum sonrası) teşhis edilebilir ve/veya doğrulanabilir. Mevcut olabilecek kalp anormalliklerini tespit etmek için kapsamlı bir kardiyak değerlendirme de önerilebilir. Bu tür bir değerlendirme kapsamlı bir klinik muayeneyi içerebilir; kalp ve akciğer seslerinin stetoskop ile değerlendirilmesi; röntgen çalışmaları; kalp kasının elektriksel aktivitelerini kaydeden testler (elektrokardiyografi [EKG]); ses dalgalarının kalbe yönlendirildiği, kalp hareketinin ve yapısının değerlendirilmesine olanak sağlayan bir teknik (ekokardiyogram); veya diğer önlemler.

Buna karşılık, konjenital kalp kusurları genellikle Monozomi 8p ile ilişkili olduğundan, yüz malformasyonları veya alışılmadık derecede küçük bir kafa (mikrosefali) veya her ikisi ile ilişkili belirli kalp anomalileri teşhisi konan tüm bebekler için kromozom analizi önerilir.

Kromozom 8, Monozomi 8p’nin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Bu tür bir hastalık yönetimi, çocuk doktorları gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir; cerrahlar; kalp uzmanları (kardiyologlar); iskelet, kaslar, eklemler ve ilgili dokuların bozukluklarını teşhis eden ve tedavi eden doktorlar (ortopedistler); ve/veya diğer sağlık uzmanları.

Konjenital kalp kusurları olan etkilenen bireyler için belirli ilaçlarla tedavi, cerrahi müdahale ve/veya başka önlemler gerekebilir. Bazı durumlarda doktorlar, belirli kraniyofasiyal malformasyonların, genital kusurların ve/veya bozuklukla ilişkili diğer malformasyonların cerrahi olarak onarılmasını veya düzeltilmesini de önerebilir. Gerçekleştirilen spesifik cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin boyutuna, doğasına, ciddiyetine ve kombinasyonuna, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.

Erken müdahale hizmetleri, etkilenen çocukların potansiyellerine ulaşmalarını sağlamada da önemli olabilir. Yararlı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, konuşma terapisi, fizik tedavi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır. Genetik danışmanlık, etkilenen çocukların aileleri için de faydalı olacaktır. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir