Kromozom 4 Trizomi 4p Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Kromozom 4, Trizomi 4p, 4. kromozomun kısa kolunun (p) tamamının veya bir kısmının vücut hücrelerinde iki yerine üç kez (trizomi) göründüğü nadir bir kromozomal bozukluktur. İlişkili semptomlar ve fiziksel bulgular, vakadan vakaya aralık ve şiddet açısından büyük farklılıklar gösterebilir.
Haber Merkezi / Bu değişkenlik, diğer faktörlerin yanı sıra kromozom 4p’nin kopyalanmış (trizomik) kısmının spesifik uzunluğuna ve konumuna bağlı olabilir. Bununla birlikte, etkilenen birçok bebekte beslenme ve nefes alma güçlükleri, baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinde karakteristik malformasyonlar ve el ve ayaklarda anormallikler olabilir. Ek özellikler, diğer iskelet kusurlarını, etkilenen erkeklerde genital anormallikleri veya kalp (kalp) kusurlarını içerebilir. Trizomi 4p ayrıca ciddi zeka geriliği ile karakterizedir.
Kromozom 4, Trizomi 4p ile ilişkili semptomlar ve fiziksel bulgular değişken olabilir. Bununla birlikte, birçok durumda, bozukluk doğumdan önce ve sonra büyüme geriliği (doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme geriliği) ile karakterize edilir; erken bebeklik döneminde beslenme sorunları; ve yaşamın ilk aylarında artan kas tonusu (hipertoni), ardından azalan kas tonusu (hipotoni). Etkilenen bebeklerde ayrıca potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açan solunum güçlükleri olabilir.
Trizomi 4p’li birçok bebekte ayrıca baş ve yüz (kraniyofasiyal) bölgesinde karakteristik malformasyonlar vardır. Bunlar anormal derecede küçük bir baş (mikrosefali); nispeten küçük, düz bir alın; “ampul şeklinde” (soğanlı) bir burun ucuna sahip düz veya basık bir burun köprüsü; ve büyük, kusurlu (displastik) kulaklar. Etkilenen bebekler ayrıca, gözlerin üzerindeki çıkıntıların (orbital sırtlar) anormal belirginliği ile geniş aralıklı gözlere (oküler hipertelorizm) sahip olabilir. Çıkıntılı bir çene, nispeten büyük bir dil (makroglossia), dişlerde düzensizlikler ve kısa bir boyun gibi ek kraniyofasiyal anormallikler mevcut olabilir.
Trizomi 4p, el ve ayaklardaki anormallikler ile de karakterize edilebilir. Örneğin, beşinci parmaklarda (“serçe parmaklar”) içe doğru sapma veya bükülme (klinodaktili) olabilir; bir veya daha fazla parmağın kalıcı fleksiyonu (kamptodaktili); veya topukların anormal çıkıntısı ile birlikte ayakların malformasyonları (örn. “sallanan ayaklar”). Etkilenen bazı bebeklerin ayrıca alışılmadık derecede uzun, ince parmakları veya ayak parmakları (araknodaktili) veya az gelişmiş (hipoplastik) el ve ayak tırnakları olabilir.
Ek iskelet malformasyonları Trizomi 4p ile ilişkilendirilebilir. Bunlar kalça çıkığını içerebilir; omurganın önden arkaya ve yana doğru anormal eğriliği (kifoskolyoz); omurganın belirli kemiklerinin (omurlar) malformasyonu; veya belirli nervürlerin yokluğu veya ek nervürlerin varlığı. Ek olarak, belirli eklemler çeşitli sabit duruşlarda (eklem kontraktürleri) kalıcı olarak esneyebilir veya uzayabilir ve bu da sınırlı hareketlere neden olur.
Trizomi 4p’li bazı kişilerde ek fiziksel anormallikler de olabilir. Örneğin, etkilenen erkeklerde alışılmadık derecede küçük bir penis (mikropenis), idrar açıklığının penisin alt tarafında anormal yerleşimi (hipospadias) veya inmemiş testisler (kriptorşidizm) olabilir. Bazı durumlarda, ek anormallikler arasında bağırsak bölümlerinin kasık kaslarına doğru çıkıntı yapması (kasık fıtığı); doğumda kalbin yapısal anormallikleri (doğuştan kalp kusurları); böbrek (böbrek) malformasyonları; veya beynin iki yarım küresini birleştiren sinir lifi bandının yokluğu (korpus kallozum agenezisi). Etkilenen bazı kişilerde beyinde kontrolsüz elektriksel aktivite epizotları (nöbetler) gelişebilir. Bazı durumlarda göz (oküler) anormallikleri de mevcut olabilir,
Trizomi 4p ayrıca tipik olarak ciddi zeka geriliği ile karakterizedir. Etkilenen bebekler ve çocuklar, zihinsel ve fiziksel aktivitelerin koordinasyonunu gerektiren becerilerin kazanılmasında gecikmeler yaşarlar (psikomotor gerilik). Buna ek olarak, birçoğunun dil gelişimi zayıf olabilir veya konuşma yeteneğinden yoksun olabilir.
Kromozom 4, Trizomi 4p olan kişilerde, 4. kromozomun kısa kolunun (p) tamamı veya bir kısmı vücut hücrelerinde iki kez değil, üç kez (trizomi) görülür. Kromozomlar tüm vücut hücrelerinin çekirdeğinde bulunur. Her bireyin genetik özelliklerini taşırlar. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır, erkekler için eşit olmayan 23. çift X ve Y kromozomu ve dişiler için iki X kromozomu vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu, “q” harfi ile tanımlanan uzun bir kolu ve iki kolun birleştiği (sentromer) daralmış bir bölgesi vardır. Kromozomlar ayrıca sentromerden dışa doğru numaralandırılmış bantlara bölünmüştür. Örneğin, 4. kromozomun kısa kolu 4p11 ila 4p16 bantlarını içerir; 4p’nin son veya “terminal” bandı olan ikincisi “4pter” olarak da bilinir.
İlişkili semptomların ve bulguların aralığı ve ciddiyeti, kromozom 4p’nin trizomik (kopyalanmış) kısmının boyutuna ve konumuna bağlı olabilir. Örneğin kanıtlar, sendromun karakteristik özelliklerinin büyük olasılıkla 4p15.2 ila 4p16.1 bantlarının tekrarlanmasından kaynaklandığını göstermektedir. Ek olarak, Trizomi 4p’li bazı kişilerde başka bir kromozomda, örn. dengeli bir ebeveyn translokasyonu nedeniyle potansiyel olarak tespit edilemeyen duplikasyonlar veya delesyonlar (monozomiler) olabilir ve bu muhtemelen ilişkili klinik özelliklerin değişkenliğine katkıda bulunur.
Çoğu durumda, Kromozom 4, Trizomi 4p, ebeveynlerden birinde dengeli bir kromozomal yeniden düzenlemeye bağlıdır. Çoğu durumda, ebeveyn yeniden düzenlemesi “dengeli bir yer değiştirme”dir. Translokasyonlar, belirli kromozomların bölümleri kopup yeniden düzenlendiğinde meydana gelir, bu da genetik materyalin kaymasına ve değiştirilmiş bir kromozom setine neden olur. Bir kromozomal yeniden düzenleme dengeliyse, yani değiştirilmiş ancak dengeli bir kromozom setinden oluşuyorsa, genellikle taşıyıcı için zararsızdır. Bununla birlikte, böyle bir kromozomal yeniden düzenleme, taşıyıcının yavrularında artan anormal kromozomal gelişim riski ile ilişkilendirilebilir.
Ebeveyn kromozomal yeniden düzenlemesinin perisentrik bir inversiyon olduğu birkaç vaka da bildirilmiştir. Bir perisentrik inversiyon, bir kromozomun sentromerin her iki tarafında iki yerde kırılması ve segmentin ters sırada yeniden birleşmesi ile karakterize edilir.
Etkilenen diğer bireylerde, kromozom 4p duplikasyonunun erken embriyonik gelişim sırasında bilinmeyen nedenlerle (ara sıra) meydana gelen spontan hatalardan kaynaklandığı görülmüştür. Ebeveynlerden birinde kromozom 4’ü içeren dengeli bir translokasyon veya başka bir kromozomal yeniden düzenlemenin varlığını doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olmak için etkilenen bir çocuğun ebeveynlerine tipik olarak kromozomal analiz ve genetik danışmanlık önerilir.
Bazı durumlarda, ultrason, amniyosentez veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi özel testlerle doğumdan önce (doğum öncesi) Trizomi 4p tanısı önerilebilir. Fetal ultrasonografi sırasında, gelişmekte olan fetüsün görüntüsünü oluşturmak için yansıyan ses dalgaları kullanılır. Ultrason çalışmaları, fetüste bir kromozomal bozukluğu veya diğer gelişimsel anormallikleri düşündüren karakteristik bulguları ortaya çıkarabilir. Amniyosentez sırasında, gelişmekte olan fetüsü çevreleyen bir sıvı örneği alınır ve analiz edilirken, CVS, doku örneklerinin plasentanın bir kısmından çıkarılmasını içerir. Sıvı veya doku numunelerinde yapılan kromozomal analiz, Trizomi 4p’nin varlığını ortaya çıkarabilir.
Trizomi 4p tanısı, kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulguların saptanması ve kromozomal analiz temelinde doğumdan sonra doğrulanabilir. Ek olarak, bozuklukla ilişkili olabilecek belirli anormallikleri tespit etmek veya karakterize etmek için özel testler de yapılabilir. Bu tür testler, bilgisayarlı tomografi (CT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi özel görüntüleme tekniklerini içerebilir; elektroensefalografi (EEG); veya diğer özel testler. CT taraması sırasında, iç yapıların enine kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve röntgen kullanılır. MRG sırasında, bir manyetik alan ve radyo dalgaları, belirli organ ve dokuların ayrıntılı kesitsel görüntülerini oluşturur. EEG, beynin elektriksel uyarılarını kaydeden invazif olmayan bir teşhis tekniğidir.
Ayrıca, Trisomy 4p ile ilişkili olabilecek doğuştan kalp kusurları, doktorların kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmesine olanak tanıyan özel testlerle saptanabilir. Kardiyak değerlendirme, kalp ve akciğer seslerini değerlendirmek için bir steteskopla yapılan klinik muayeneyi içerebilir; röntgen çalışmaları; kalp kasının elektriksel aktivitelerini kaydeden testler (elektrokardiyografi [EKG]); ses dalgalarının kalbe yönlendirildiği, kardiyak hareket ve fonksiyonun değerlendirilmesini sağlayan bir teknik (ekokardiyogram); veya diğer önlemler (örn. kalp kateterizasyonu).
Kromozom 4, Trizomi 4p’nin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Bu tür bir tedavi, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilecek bir tıp uzmanları ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Bu profesyoneller arasında çocuk doktorları; cerrahlar; iskelet, eklemler, kaslar ve ilgili dokulardaki anormallikleri teşhis eden ve tedavi eden uzmanlar (ortopedistler); nörolojik bozukluklarda uzmanlaşmış doktorlar (nörologlar); kalp anormalliklerini teşhis eden ve tedavi eden doktorlar (kardiyologlar); ve/veya diğer sağlık uzmanları.
Etkilenen bazı kişilerde tedavi, belirli kraniyofasiyal, iskelet, genital, kardiyak veya hastalıkla potansiyel olarak ilişkili diğer anormalliklerin cerrahi onarımını içerebilir. Gerçekleştirilen cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin ciddiyetine, bunlarla ilişkili semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Tedavi, hastalıkla ilişkili olabilecek solunum komplikasyonlarını önlemeye veya agresif bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olacak önlemleri de içerebilir. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir.
Erken müdahale, Kromozom 4, Trizomi 4p’li çocukların potansiyellerine ulaşmasını sağlamak için önemli olabilir. Yararlı olabilecek özel hizmetler, özel eğitim, fizik tedavi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetleri içerir. Genetik danışmanlık, Trizomi 4p’li bireyler ve aileleri için de faydalı olacaktır.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.