Brown Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey
Brown Sendromu, göz hareketlerindeki kusurlarla karakterize nadir görülen bir göz bozukluğudur. Bu bozukluk doğumda mevcut olabilir veya altta yatan başka bir bozukluğun sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Haber Merkezi / Kaslar gözlerin hareketlerini kontrol eder. Bu kaslardan bazıları göz küresini yukarı aşağı çevirir, göz küresini bir yandan diğer yana hareket ettirir veya göz küresinin yuvasında hafifçe dönmesini sağlar. Üst eğik kasın üst eğik tendon kılıfı göz küresini çevreler.
Brown Sendromunun semptomları, kısalma, kalınlaşma veya iltihaplanma gibi bu tendon kılıfındaki anormalliklerden kaynaklanır. Bu, etkilenen gözü yukarı doğru hareket ettirememe ile sonuçlanır.
Brown Sendromlu kişilerde, etkilenen gözde sınırlı göz hareketi vardır. Göz küresini merkeze doğru (addüksiyon) veya merkezden dışarıya doğru (abdüksiyon) hareket ettirme yeteneği kısıtlanmış veya hiç olmayabilir. Bir göz, özellikle yukarı bakarken, etkilenmemiş gözle aynı hizada olmayabilir.
Brown Sendromunun semptomları ayrıca düşük göz kapağı (pitoz), yukarı bakarken gözün genişlemesi (palpebral fissür), gözlerin kayması (şaşılık) ve/veya başın geriye doğru eğilmesini içerebilir. Kişi dümdüz ileri (birincil konum) veya yukarı doğru baktığında genellikle etkilenen gözde aşağı doğru bir görünüm (hipotropya) mevcuttur.
Genellikle bir göz etkilenir, ancak Brown Sendromlu kişilerin yaklaşık yüzde 10’unda her iki göz de (bilateral) etkilenebilir.
Çoğu Konjenital Brown Sendromu vakasının kesin nedeni bilinmemektedir. Konjenital Brown Sendromu semptomları, superior oblik kasın tendon kılıfının kısalması veya kılıfın hareketini kısıtlayacak şekilde kalınlaşması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Bununla birlikte edinilmiş Brown Sendromu, Lupus veya Romatoid Artrit gibi altta yatan başka bir hastalığa bağlı travma, cerrahi ve/veya inflamasyonun sonucu olabilir. Tıbbi literatürde, otozomal dominant bir genetik özellik olarak kalıtılabilen birkaç nadir Brown Sendromu vakasına ilişkin birkaç rapor vardır.
Klasik genetik hastalıklar da dahil olmak üzere insan özellikleri, biri babadan diğeri anneden alınan iki genin etkileşiminin ürünüdür. Baskın bozukluklarda, hastalık geninin (anneden veya babadan alınan) tek bir kopyası, diğer normal gene “baskın” olarak ifade edilecek ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Hastalığın etkilenen ebeveynden yavruya bulaşma riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her hamilelik için yüzde 50’dir.
Konjenital Brown Sendromu olan bazı kişiler tedavi gerektirmeyebilir. Gözlerin hizalanması, özellikle gözleri normalde karşıya bakarken aynı hizada olan çocuklarda yaşla birlikte iyileşebilir. Brown Sendromlu diğer kişilerde gözlerin hizalanmasını düzeltmek için ameliyat gerekebilir.
Ameliyat sırasında, tendonun üst oblik kası birbirine bağlayan kısmı çıkarılabilir (alt oblik germe ile kılıfektomi). Ameliyatın sonuçları genellikle mükemmeldir, ancak durum tekrarlayabilir.
Brown Sendromu, Lupus veya Romatoid Artrit gibi başka bir enflamatuar hastalık nedeniyle edinilmişse, altta yatan bozukluğun tedavisi Brown Sendromu semptomlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.