Balo Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi
Balo Hastalığı, multipl sklerozun nadir ve ilerleyici bir çeşididir. Genellikle ilk olarak yetişkinlikte ortaya çıkar, ancak çocukluk vakaları da bildirilmiştir. Multipl skleroz tipik olarak artıp azalan bir hastalık olsa da, Balo Hastalığı hızla ilerleme eğiliminde olması bakımından farklıdır.
Haber Merkezi / Semptomlar baş ağrısı, nöbetler, kademeli felç, istemsiz kas spazmları ve bilişsel kaybı içerebilir. Balo Hastalığı, konsantrik skleroz veya Balo konsantrik skleroz için alternatif isimler, Balo Hastalığının beynin ve beyin sapının çeşitli kısımlarında miyelin kaybı halkaları (demiyelinizasyon) ile dönüşümlü olarak bozulmamış miyelin bantları (sinir liflerini çevreleyen yağlı maddelerden oluşan kılıf) ile karakterize olduğu gerçeğine atıfta bulunur.
Balo Hastalığının belirtileri beynin etkilenen bölgelerine göre değişiklik gösterir. Vakaların çoğu, kas spazmları ve felç dahil olmak üzere daha yaygın MS tipinde bulunabilecek semptomların kademeli olarak başlamasıyla karakterize edilir.
Diğer nörolojik semptomlar, beynin etkilenen bölgelerine bağlı olarak gelişir ve zihinsel bozukluk ve/veya fizyolojik anormallikleri içerebilir. Ancak en ciddi haliyle Balo Hastalığı, yüksek ateş ve ağrılı baş ağrıları ile başlayan bulaşıcı bir hastalığın varlığını da akla getirebilir.
MS ve varyantlarının nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bazı çalışmalar otoimmün faktörlerin Balo Hastalığının gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir. Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara (örneğin, antikorlar) karşı doğal savunması bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başladığında ortaya çıkar.
Tedavi semptomatik ve destekleyicidir. Kortikosteroidler, genellikle anti-enflamatuar etkileriyle akut sunumların şiddetini azaltmada faydalıdır. Spastisite, halsizlik, ağrı veya ataksi gibi semptomları hafifletmeye yönelik tedavi, farmakolojik ve rehabilite edici modaliteleri içerir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.