İYİ Parti Kongresi Yaklaşıyor: Akşener, Yapacağı Konuşmayla Siyasete Yön Verecek

24 Haziran’da yapılacak İYİ Parti Kongresinde seçim sonuçlarının ardından partinin yeni dönem politikalarının nasıl şekilleneceği ve kadrolarının nasıl değişeceği ortaya çıkacak. Millet İttifakı ile ilgili de karar verilecek.

Partililer seçimin ardından bir kez basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kongre konuşmasının çok önem taşıdığına dikkat çekerek, “Birçok sorunun yanıtı Akşener’in kongre konuşmasında yanıt bulacak. Akşener yapacağı konuşma ile siyasete yön verecek” diyor.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; Seçim sonrası muhalefet partilerinin gündeminde yaklaşan kongreler var. Kaybedilen seçim sonrası “değişim” çağrılarının yüksek sesle dile getirildiği CHP’de olağan kongre süreci başlatıldı. Takvime göre CHP 4 ay sonra sonbaharda genel başkanın da seçileceği büyük kurultayını yapacak.

Yüzde 15 oy hedeflerken 2018 seçimlerinin gerisine düşen HDP de olağanüstü kongre kararı aldı, eş genel başkanlar aday olmayacağını duyurdu. HDP’nin kongresinin de sonbaharda gerçekleşmesi bekleniyor.

Kongresini en erken yapacak parti ise seçim öncesi ilçe-il kongrelerini tamamlayan İYİ Parti olacak. 24 Haziran’da yapılacak İYİ Parti Kongresinde seçim sonuçlarının ardından partinin yeni dönem politikalarının nasıl şekilleneceği ve kadrolarının nasıl değişeceği ortaya çıkacak.

Millet İttifakı ile ilgili de karar verilecek. Partililer seçimin ardından bir kez basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kongre konuşmasının çok önem taşıdığına dikkat çekerek, “Birçok sorunun yanıtı Akşener’in kongre konuşmasında yanıt bulacak. Akşener yapacağı konuşma ile siyasete yön verecek” diyor.

İYİ Parti kurultayları

1. Olağan Kurultay

Meral Akşener, İYİ Parti kurulduktan sonra Türkiye’nin çeşitli illerine ziyaret gerçekleştirmeye başladı. Genel merkez binasının açıldığı gün, Akşener “Özal’ın en güçlü olduğu dönemde Demirel Türkiye’yi gezdiğinde erken seçim gelmişti” dedi. Akşener’in öngördüğü tarih olan 15 Temmuz 2018’de erken seçim olabileceği düşüncesi ile YSK’nın şart koştuğu seçimlerden altı ay evvel kongre yapma şartını yerine getirmek için olağan kongre kararı alındı. 10 Aralık 2017 tarihinde prosedürü sağlamak amacıyla dar bir katılımla 1. Olağan Kurultay gerçekleştirildi.

2. Olağan Kurultay

İYİ Parti’nin 2. Olağan Kurultayı yetkili kurulların tavsiyesi sonucu, COVID-19 salgını nedeniyle tedbirli olarak sınırlı katılımla Anfa Altınpark’ta gerçekleştirildi. Kurultay alanı tamamen yeşil renkli olarak tasarlandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, İstanbul Sözleşmesi ve doğa temalı kongrenin sloganı Millet Bizi Çağırıyor oldu. Meral Akşener, tek aday olduğu kurultayda 1289 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi. Teşkilatlarına önerdiği Erdal Sarızeybek, Bahadır Erdem ve Ümit Özlale Genel İdare Kurulu listesine en üst sıradan girdi. Akşener’in kurultayda ”Bu partiyi iki yumruk arasına sıkıştırılmış, bu vatanın evladı Kürt ve Zazalar kurdu.” cümlesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan seçmenlere bir çağrı olarak yorumlandı.

Kurultay’da GİK seçimi için anahtar liste çıkarıldığı ve bazı siyasetçilerin seçilmemesi için ayrıca bir liste dağıtıldığı iddia edildi. GİK seçimleri sonrası listeye giremeyenler ile bu listeyi hazırladığı iddia edilen Teşkilat Başkanı Koray Aydın arasında anlaşmazlık çıktı. Tartışmalarda mağdur olduğunu iddia eden partililer basına demeçler verdi, Aydın ise olaylar yatışana kadar sessiz kalmayı tercih etti. Daha sonra listeyi kendisinin çıkarmadığı yönünde basın açıklaması yaptı. Bazı milletvekilleri bu süreçte partinin grup toplantılarına katılmama kararı aldı. Meral Akşener tartışmada taraf olmadan tüm milletvekilleri ile bireysel ve gruplar halinde bir araya geldi.

Ümit Özdağ’ın bir canlı yayında İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun FETÖ’nün derneklerinde yöneticilik yaptığı iddiası üzerine, parti içinden tepki yükseldi. Milletvekillerinin önemli bir bölümü grup toplantısı kanaatlerinden vazgeçerek katılım sağladılar. 80 ilin il başkanları toplu olarak genel merkeze dilekçe vererek mezkur milletvekilinin ihracını istediler. Ümit Özdağ Merkez Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç edildi. Kendisinin ihracıyla birlikte Adana milletvekili İsmail Koncuk da partisinden istifa etti. Daha sonra Özdağ mahkeme kararıyla partiye geri döndü ancak kısa bir süre içinde partiden ayrılarak Zafer Partisi’ni kurdu.

2. Olağan Kurultay’da parti sözcülüğü kaldırıldı. Başkanlık sayısı arttırılarak yeni atamalar yapıldı. Cihan Paçacı Siyasi İşler Başkanı olurken, Yavuz Ağıralioğlu ise Türk Dünyası’ndan Sorumlu Başkanlık görevine getirildi. Koray Aydın Teşkilat Başkanı kalmaya devam ederken, Ortadoğu Politikaları Başkanlığı kurularak eski bakanlardan Salim Ensarioğlu görevlendirildi.

1. Olağanüstü Kurultay

Prosedür gereği yapılan 1. Olağan Kurultay sonrası daha yüksek katılımlı ve geniş çerçeveli bir kongre yapılması amaçlandı. 1 Nisan 2018 tarihinde, Ankara Spor Salonu’nda gerçekleşen kurultaya emniyet kayıtlarına göre 123.000 civarı vatandaş katıldı. “İYİ’ler Kazanır” sloganı ile gerçekleştirilen kongrede kurul üye sayıları arttırıldı.

Akşener 1061 delegeden 1 geçersiz oy hariç oyların tamamını alarak güven tazeledi. Seçim hazırlıklarının başlangıcı olarak görülen kurultaydan sonra Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli iktidara seslenerek erken genel seçim istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerin ardından 24 Haziran 2018 tarihinde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

2. Olağanüstü Kurultay

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sonrası Afyonkarahisar’da toplantı düzenlendi. Gruplar halinde partililer seçimle ilgili görüşlerini bildirdiler. Hedeflenen oy oranına ulaşılamaması, bazı partililerin bulundukları seçim bölgesi yahut sıralamalarını eleştirmeleri nedeniyle genel başkan, İYİ Parti’yi seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı. 22 Temmuz 2018 tarihinde yapmış olduğu açıklamada gerçekleştirilecek kongrede aday olmayacağını ve aday olacak arkadaşlarına başarı dilediğini ifade etti.

Yetkililerin söylemlerindeki ısrarları ve parti üyelerinin çabaları sonucu Akşener geri döndürülerek tek aday gösterildi. Durumla ilgili olarak Akşener ”Töre konuştu, han sustu. İradenize boyun eğdim, gel dediniz geldim” dedi. 12 Ağustos 2018 tarihinde, ATO Congressium’da gerçekleştirilen kurultayda genel başkana tam yetki verilerek blok liste kurma hakkı sunuldu. 1124 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen kurultayda Akşener yeniden genel başkan seçildi.

3. Olağanüstü Kurultay (1. Tüzük Kurultayı)

Parti tüzüğünün 65. maddesinde bazı değişiklikler yapılması, maddelerin bazılarında imla konusunda oluşan hataların giderilmesi için delegelerin oylamasına başvurulmak üzere olağanüstü kurultay kararı alındı. 3. Olağanüstü Kurultay bu nedenle İYİ Parti’nin ilk tüzük kurultayı oldu.

Tüzükte yapılan değişiklikler sonrası parti içinde isteyen teşkilatın kadın kolları başkanlığı kurmasına müsaade edildi. 3. madde partililerin itirazları sonucu tüzük değişikliğine yansımayarak reddedildi. Akşener oylama hususunda partilileri karar vermede serbest bıraktı.

Tüzük Kurultayı’nda yapılan değişikliklerin haricinde gündeme ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Yenilenen İstanbul seçimleri ile ilgili Akşener’in karara karşı çıkan konuşması basına yansıdı.

4. Olağanüstü Kurultay

Genel İdare Kurulu üye sayısının düşürülmesi, yeniden üye seçimi için olağanüstü kurultay gerçekleştirildi. Parti kuruluşunun ilan edildiği Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde 3 Ağustos 2019 günü 793 delege bir araya geldi. Bugün Geleceğin İlk Günü sloganı ile Türkiye’nin gidişatına ilişkin tespitlerini ve çözüm önerilerini sundu.

Merkez ve merkez sağda konumlanan siyasi partilerden farklı olarak ilk defa çarşaf liste uygulaması yapıldı. Kurultay öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk defa İYİ Parti’yi geri dönmek üzere davet etti. MHP ile bütünleşme çağrısına karşılık partinin resmi sosyal medya hesabından alaycı bir cevap verilerek davet reddedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir