KKM’de Yeni Rekor: 2 Trilyon 203 Milyar 124 Milyon TL
Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) geçen hafta 85,5 milyar TL’lik giriş oldu ve toplam büyüklük 2 trilyon 203 milyar 124 milyon TL’ye ulaştı. KKM büyüklüğü, dolar bazında ise 113 milyar doları aştı.
Haber Merkezi / Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) geçen hafta 85,5 milyar TL’lik giriş oldu ve toplam büyüklük 2 trilyon 203 milyar 124 milyon TL’ye ulaştı.
KKM büyüklüğü, dolar bazında ise 113 milyar doları aştı. Verilere göre bankacılık sektörünün mevduatı 5 Mayıs haftasında 10,4 trilyon TL oldu. Sektörün kredileri ise 8,9 trilyon TL olarak kayıtlara geçti.
Takipteki alacaklar, geçen hafta 169,5 milyar liraya geriledi.
KKM nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nca, her gün saat 11.00’de dolar, euro ve sterlin üzerinde alış kuru duyurulmaktadır.
Kur dönüşüm miktarı miktarı oranlanırken vade nihayetindeki TCMB dolar, euro ve sterlin alış kuru ile ilk zamanda yürürlükte olan TCMB USD, EUR ve GBP alış kuru arasındaki oransal ayrım göz önünde bulundurulacaktır.
KKM TL Hesabı ile alakalı bütün tediyeler Türk Lirası cinsinden yapılır. Açılışta her zaman TCMB tarafından duyurulan USD, EUR ve GBP döviz kuru dikkate alınır.
KKM hesabı nasıl açılır?
Kur Korumalı Mevduat Hesabı, hali hazırda müşterisi olduğunuz bankanın mobil internet bankacılığı ya da bankanın uygulamaları üzerinden açılabilir.
Aynı zamanda bank şubesine giderek KKM hesabı başvurusunda bulunabilirsiniz. Kur Korumalı Mevduat TL hesabı açtırmak için müşterisi olduğunuz banka önemli değildir. Dilediğiniz bankada bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
KKM nasıl işliyor?
Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON’un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.