Tropikal Döküm Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi
Tropikal döküm, ince bağırsağın besinleri emme yeteneğinin bozulduğu (malabsorpsiyon) nadir görülen bir sindirim hastalığıdır. Bu bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle birlikte en yaygın olduğu tropik bölgelerdeki çevresel ve beslenme koşullarıyla ilgili olabilir.
Haber Merkezi / Tropikal döküm en çok Hindistan ve Pakistan’da görülmektedir, ancak Burma, Malezya, Endonezya, Singapur ve Vietnam’dan da görülmektedir. İskoç doktor Sir Patrick Manson, 1880’de Çin’de tropikal hastalıkları incelerken bu hastalığı ilk olarak teşhis etmiştir.
Belirtileri
- İshal
- Megaloblastik
- Yağlı dışkı
- Karın krampları
- Tükenmişlik
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Ağrılı dil
- Gece körlüğü
- Asteni (enerji ve güç eksikliği)
- Ateş
Nedenleri
Tropikal Döküm’ün kesin nedeni henüz bilinmiyor. Tropikal döküm, çevresel ve beslenme faktörleriyle ilişkili olabilen edinilmiş bir hastalık veya bulaşıcı bir organizma (viral veya bakteriyel), diyet toksini, parazit istilası veya folik asit gibi bir beslenme eksikliği ile ilişkili olabilir.
Teşhisi
Doktor, karakteristik semptomları ve beslenme yetersizlikleri olan ve tropik bir ülkede ikamet eden bir hastada tropikal döküm hastalığından şüphelenebilir.
Tropikal döküm, temel besinlerin ince bağırsak yoluyla emilimini etkiler. Enteroskopi adı verilen bir teşhis prosedürü, ince bağırsaktaki villus ve mikrovillusların durumunu incelemeye yardımcı olabilir. Enteroskopi, doktorun endoskop adı verilen aydınlatılmış bir tüpü ince bağırsağa yerleştirdiği minimal invaziv tedavi prosedürüdür.
Endoskopta, doktorun herhangi bir yapısal değişiklik olup olmadığını kontrol etmesine yardımcı olan bir mikroskop bulunur. Bazen doktor, daha ileri histolojik inceleme için ince bağırsaktan küçük bir doku örneği alabilir. Bir kan testi, beslenme düzeyini incelemeye yardımcı olur.
Doktor ayrıca aşağıdaki testleri isteyebilir:
- Tam kan sayımı
- Kalsiyum kan testi veya kalsiyum idrar testi
- Albümin testi
- Demir testi
- Folat testi
- B12 vitamini testi
- A vitamini testi
- D vitamini testi
- E vitamini testi
- K vitamini testi
- Dışkı yoluyla atılan yağ miktarını değerlendirmek için bir dışkı muayenesi.
Tedavisi
Tedavinin seyri, hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Enfeksiyonu kontrol altına almak için doktor besin takviyeleri ile birlikte bir dizi antibiyotik reçete edebilir.
Antibiyotikler: Hastaya genellikle bir ila iki ay boyunca tetrasiklin (250 mg, günde dört kez) verilir. Daha sonra doktor dozu altı ay boyunca günde iki kez değiştirebilir. Alternatif olarak doksisiklin (100 mg, günde iki kez) reçete edilebilir. Hem tetrasiklin hem de doksisiklin, mide bulantısı ve kusma, ishal ve iştahsızlık gibi yan etkileri olan güçlü antibiyotiklerdir.
Besin takviyeleri: Hastalara bir ay boyunca folat takviyesi (5 mg ila 10 mg/gün) ve birkaç hafta B12 vitamini takviyesi (1 mg/hafta) verilir. Doktor, fizik muayene ve testler yoluyla diğer temel besinlerin ciddi eksikliklerini tespit edebilecek ve vücuttaki açığı yönetmek için takviyeler önerebilecektir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.