Trikorinofalangeal Sendrom Tip III Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Sugio-Kajii sendromu olarak da bilinen Trikorhinofalangeal Sendrom tip III (TRPS3), oldukça nadir görülen kalıtsal bir çoklu sistem bozukluğudur. TRPS3, ince, açık renkli tüylerle karakterizedir; olağandışı yüz özellikleri; el ve/veya ayak parmaklarındaki anormallikler; ve özellikle ellerde ve ayaklarda olmak üzere kemiklerin “büyüyen uçlarında” (epifizler) çoklu anormallikler (iskelet displazisi).
Haber Merkezi / Karakteristik yüz özellikleri arasında armut biçimli veya yuvarlak (soğanlı) bir burun; üst dudakta anormal derecede uzun çıkıntılı bir oluk (filtrum); ve/veya dişlerin gecikmeli sürmesi gibi anormallikler. Ek olarak, etkilenen bireylerde el ve ayaklardaki kemiklerin uygunsuz gelişimi (metakarpophalangeal kısalma) nedeniyle el ve ayak parmaklarında ciddi kısalma (brakidaktili) görülür. Ek özellikler genellikle kısa boy (cücelik) ve/veya ek iskelet anormalliklerini içerir. Semptomların aralığı ve şiddeti vakadan vakaya değişebilir. TRPS3’ün otozomal dominant kalıtıma sahip olduğu düşünülmektedir.
Belirtileri
Trichorinophalangeal sendromu tip III’ün semptomları, vakadan vakaya aralık ve şiddet açısından değişebilir. Yaygın semptomlar arasında ince, ince, açık renkli saçlar; olağandışı yüz özellikleri; belirli kemiklerin, özellikle el ve ayaklardaki “büyüyen uçlarını” (epifizleri) etkileyen çok sayıda anormallik; el ve ayak parmaklarında şiddetli kısalma (brakidaktili); ve/veya ek iskelet anormallikleri.
TRPS3’lü bebekler, doğumda (doğuştan) belirgin derecede ince, seyrek kafa derisi kılları sergileyebilir. Saç da genellikle ince ve kırılgan olabilir. Etkilenen bebekler ayrıca birkaç karakteristik yüz özelliğine sahiptir. Bunlar, küçük, az gelişmiş burun delikleri (hipoplastik alae nasi) olan armut biçimli veya yuvarlak (soğanlı) bir burun; üst dudakta anormal derecede uzun geniş bir oluk (filtrum) ve ayrıca uzun, çıkıntılı bir üst dudak; az gelişmiş elmacık kemikleri (malar hipoplazi); ve/veya anormal derecede çıkıntılı bir üst çene kemiği (maksilla). Etkilenen bireyler ayrıca dişlerin gecikmiş sürmesi ve/veya anormal konumlanması (maloklüzyon) dahil olmak üzere diş anormallikleri sergileyebilir.
Çoğu durumda, TRPS3’lü bireylerin ellerinde ve ayaklarında çeşitli anormallikler vardır. Etkilenen bireyler, kısmen ellerdeki (örn. metakarplar), ayaklardaki (örn. Ek olarak, el ve ayak parmaklarının kemiklerinin “büyüyen uçları” (epifizleri) anormal şekilde “koni şeklinde” olabilir ve büyüme tamamlanmadan önce sertleşebilir (kemikleşebilir) (erken füzyon). Etkilenen bireylerin çoğu, parmakların bükülmüş bir pozisyonda (klinodaktili) kalıcı olarak sabitlenmesini sergiler.
Etkilenen bireyler ayrıca kısa boy, omurgadaki kemik ve kıkırdak iltihabı (osteokondrit), omurganın anormal yan eğriliği (torasik skolyoz), göğüs kemiğinin anormal çıkıntısı (pectus carinatum) ve/ veya belirli eklemlerin sınırlı hareketleri. Ek olarak, bu rahatsızlıktan etkilenen bazı dişiler, ilerleyen yaşla birlikte anormal derecede geniş kalça gelişimi sergileyebilir.
Nedenleri
Trikorhinofalangeal sendrom tip III, otozomal dominant bir özellikte kalıtılır. Genetik hastalıklar, biri babadan diğeri anneden alınan iki gen tarafından belirlenir.
Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyası gerekli olduğunda ortaya çıkar. Anormal gen, her iki ebeveynden de kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her gebelik için %50’dir.
Çoğu TRPS3 vakası, 8. kromozomun (8q24.12) uzun kolunda yer alan TRPS1’deki değişiklikler veya bozulmalar (mutasyonlar) nedeniyle ortaya çıkar. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır ve erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu ve dişilerde iki X kromozomu içeren ek bir 23. cinsiyet kromozom çifti vardır.
Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” olarak adlandırılan uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin, “kromozom 8q24.12”, 8. kromozomun uzun kolundaki 24.12 bandına atıfta bulunur. Numaralandırılmış bantlar, her bir kromozomda bulunan binlerce genin konumunu belirtir.
TRPS3 ile ilişkili fiziksel bulgular ve semptomlar vakadan vakaya büyük ölçüde değişebilir.
Teşhisi
Karakteristik fiziksel özelliklerin (örneğin, ince, seyrek saç; yüz anormallikleri vb.) tanımlanmasına dayanarak trikrinofalangeal sendrom tip III tanısından şüphelenilebilir. Teşhis kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü ile yapılabilir.
Tedavisi
TRPS3’ün tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir.
TRPS3’ün tedavisine yönelik spesifik terapiler semptomatik ve destekleyicidir. İskelet anormalliklerinin tedavisine ve/veya düzeltilmesine yardımcı olmak için ameliyat da dahil olmak üzere çeşitli ortopedik teknikler kullanılabilir.
Kalça ve çeşitli eklemlerdeki hareket aralığını iyileştirmeye yardımcı olmak için fizik tedavi verilebilir. Bazı durumlarda ek terapötik ve/veya destekleyici önlemler gerekli olabilir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olacaktır.