Trikorinofalangeal Sendrom Tip II Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Langer-Giedion sendromu olarak da bilinen trikorhinofalangeal sendrom tip II (TRPS2), oldukça nadir görülen kalıtsal bir çoklu sistem bozukluğudur. TRPS2, ince, ince tüylerle karakterize edilir; olağandışı yüz özellikleri; kısa boy (cücelik) ile sonuçlanan ilerleyici büyüme geriliği; anormal derecede kısa parmaklar ve ayak parmakları (brakidaktili); belirli kemiklerin “büyüyen uçlarının” “koni şeklinde” oluşumu (epifizal koni); ve/veya vücudun çeşitli kemiklerinin yüzeylerinden dışarı doğru çıkıntı yapan çok sayıda kemik büyümesinin (ekzostoz) gelişimi.
Haber Merkezi / Ek olarak, etkilenen bireylerde alışılmadık derecede esnek (aşırı uzayabilir) eklemler, azalmış kas tonusu (hipotoni), aşırı cilt kıvrımları (gereksiz deri) ve/veya ciltte renksiz kabarık noktalar (makülopapüler nevüs) sergilenebilir. Etkilenen bireyler ayrıca hafif ila şiddetli zeka geriliği sergileyebilir. işitme kaybı (sensorinöral sağırlık) ve/veya gecikmiş konuşma gelişimi. Semptomların aralığı ve şiddeti vakadan vakaya büyük ölçüde değişir. TRPS2, kromozom 8’de genetik materyalin (kromozomal delesyonlar) bulunmamasından kaynaklanır. Delesyonun boyutu vakadan vakaya değişir.
Belirtileri
Semptomların aralığı ve şiddeti, trikorinofalangeal sendrom tip II olan bireyler arasında değişir. Etkilenen bireyler aşağıda listelenen semptomların tümüne sahip olmayacaktır. En yaygın semptomlar arasında ince, ince saçlar; olağandışı yüz özellikleri; kısa boy; el ve ayak anormallikleri; ve/veya vücudun çeşitli kemiklerinin yüzeylerinden dışarı doğru çıkıntı yapan çok sayıda kemik büyümesinin (ekzostoz) gelişimi. Ek karakteristik anormallikler, zeka geriliği, azalmış kas tonusu (hipotoni) ve/veya cilt anormalliklerini içerebilir.
Etkilenen bebekler doğumda (doğuştan) belirgin şekilde ince, seyrek saçlar sergileyebilir; saç ayrıca anormal derecede kırılgan olabilir ve/veya yavaş uzayabilir. Etkilenen bireyler, genç yaşta, bazı durumlarda yaşamın ikinci on yılında kafa derisi saçlarının çoğunu veya tamamını kaybedebilir (alopesi).
TRPS2’li bebeklerde ayrıca baş çevresinin yaş ve cinsiyete göre beklenenden daha küçük olduğunu gösteren mikrosefali olarak bilinen bir durum da dahil olmak üzere baş ve yüz (kraniofasiyal) bölgesinde anormallikler olabilir. Ek özellikler arasında, geniş bir burun köprüsü ve kalın geniş burun delikleri (çadırlı alae) olan anormal derecede büyük, yuvarlak (soğanlı) bir burun; büyük, çıkıntılı kulaklar; ve/veya anormal derecede küçük bir çene (mikrognati), normalden daha geriye doğru yer değiştirmiş olabilir (retrognati). Etkilenen bebekler ayrıca üst dudakta belirgin, uzun bir oluk (filtrum) sergileyebilir; sarkabilecek ince bir üst dudak; derin gözler; geniş aralıklı gözler (oküler hiperterlorizm); ve/veya bir gözün diğerinden sapması (ekzotropya). Bazı durumlarda,
Bebeklik döneminde büyüme gecikmeleri (geriliği) de mevcut olabilir. Büyüme geriliği tipik olarak ilerleyicidir ve boy kısalığına (cücelik) neden olur. Çoğu durumda, TRPS2’li bireylerde, kısmen el ve ayaklardaki belirli kemiklerin “büyüyen uçlarının” “koni şeklinde” gelişmesinden (epifiz konisi) kaynaklanan anormal derecede kısa parmak ve ayak parmakları (brakidaktili) olabilir. Ek olarak, tırnaklar ince ve kırılgan olabilir ve bazı durumlarda beşinci parmaklar anormal şekilde bükülebilir (klinodaktili). Etkilenen bireyler yaşlandıkça, vücuttaki çeşitli kemiklerin (örneğin pelvis, uzun kemikler, kürek kemiği) yüzeyinden dışarı doğru çıkıntı yapabilen çok sayıda kemik büyümesi (ekzostoz) geliştirebilirler.
Bazı durumlarda, çoklu ekzostozların gelişimi omuriliğin, bazı sinirlerin ve/veya kan damarlarının sıkışmasına neden olabilir; uzuvların eşit olmayan (asimetrik) büyümesi; ve/veya hareketlerde kısıtlılıklar. Ek olarak, etkilenen bazı kişiler anormal derecede kemik kırılmalarına eğilimli olabilir. İnce, dar nervürler dahil ek iskelet anormallikleri de mevcut olabilir; olağandışı “kanat benzeri” omuz bıçakları (kanatlı kürek kemiği); belirli parmakların ve ayak parmaklarının dokuması (eşzamanlı olarak); ve/veya omurganın yana doğru eğriliği (skolyoz) dahil olmak üzere omurga anormallikleri.
TRPS2’li bazı kişilerde, uyluk kemiğinin uç kısmının (baş) ilerleyici dejenerasyonu (baş femoral epifiz osteonekrozu) dahil olmak üzere, Legg-Calve-Perthes hastalığı olan kişilerin yaşadıklarına benzer kalça sorunları gelişebilir. Etkilenen birçok bebekte, doğumda hafif ila şiddetli zeka geriliği mevcuttur. Diğer durumlarda, zeka geriliği geç bebeklik veya çocukluk dönemine kadar belirgin olmayabilir. Bununla birlikte, etkilenen bireylerin yaklaşık yüzde 25’inde zeka normal olabilir.
Etkilenen yenidoğanlar ayrıca fazla (gereksiz) cilt, ciltte çok sayıda renksiz kabarık noktalar (makülopapüler nevüs), azalmış kas tonusu (hipotoni) ve/veya anormal derecede esnek (hiperuzayabilen) eklemler gibi ek fiziksel anormallikler sergileyebilir. Etkilenen çocuklar yaşlandıkça, fazla cilt daha sıkı görünebilir ve kas tonusu iyileşebilir; ancak cilt lezyonlarının sayısı artabilir. Etkilenen bebekler ayrıca işitme kaybı (sensorinöral sağırlık) ve konuşma gelişiminde gecikmeler gösterebilir. Bazı durumlarda, TRPS2’den etkilenen bireyler, sık solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlı olabilir. Bazı durumlarda, etkilenen bireylerde genitoüriner sistemi etkileyen ek anormallikler olabilir (örneğin, kadınlarda rahimde sıvı birikmesi (hidrometrokolpos) ve rahimde kan (hematometra), üreteral reflü, vb.).
Nedenleri
Birkaç istisna dışında, çoğu trikorinofalangeal sendrom tip II vakası, genetik materyalin yokluğunun (kromozom delesyonları) sonucudur. Nadiren, sendromlu kişilerin çocukları olur. Belgelenmiş iki vaka, silme işleminin otozomal dominant bir şekilde kalıtıldığını göstermektedir.
Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyası gerekli olduğunda ortaya çıkar. Anormal gen, her iki ebeveynden de kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her gebelik için %50’dir.
TRPS2, kromozom 8’in (8q24.11-q24.13) uzun kolunda (q) bulunan birkaç bitişik gendeki (bitişik gen sendromu) silinmeler (mutasyonlar) ve fonksiyon kaybından kaynaklanır. İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır ve erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu ve dişilerde iki X kromozomu içeren ek bir 23. cinsiyet kromozom çifti vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” olarak adlandırılan uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin, “kromozom 8q24.11-q24.13”, 8. kromozomun uzun kolundaki 24.11-24.13 bantlarını ifade eder. Numaralı bantlar, her bir kromozomda bulunan binlerce genin konumunu belirtir.
Araştırmacılar, TRPS2’den sorumlu iki genin (yani TRPS1 ve EXT1 genlerinin) yerini tespit ettiler. Bu genler, q24.11-q24.13 bantları arasında 8. kromozomda bulunur.
Teşhisi
Trikorinofalangeal sendrom tip II’nin teşhisinden, bazı durumlarda kapsamlı bir klinik değerlendirme ve karakteristik özelliklerin tanımlanmasıyla doğumda şüphelenilebilir. Genellikle doğumda mevcut olan anormallikler arasında büyük, yuvarlak (soğanlı) bir burun, ince, seyrek saç ve/veya fazla deri gibi sıra dışı yüz özellikleri yer alır. Moleküler genetik testler, TRPS1 veya EXT1 genlerinin mutasyonlarını belirleyerek TRPS2 teşhisini doğrulayabilir.
Etkilenen bireyler yaşlandıkça, belirli kemiklerin uç kısımlarının “koni şeklindeki” gelişimini (epifiz konisi) ve/veya çok sayıda kemik büyümesinin (ekzostozlar) oluşumunu belirlemek için özel görüntüleme teknikleri (örneğin, çeşitli röntgen yöntemleri) kullanılabilir. ) vücuttaki çeşitli kemiklerin yüzeylerinden dışarıya doğru çıkıntı yapan. Zeka geriliği, işitme kaybı ve/veya konuşma gecikmeleri, etkilenen bebekler büyüyene kadar tespit edilemeyebilir.
Tedavisi
TRPS2’nin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, iskelet anormalliklerini teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış doktorlar (ortopedistler), ortopedi cerrahları, konuşma patologları, işitme problemlerini değerlendirme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış doktorlar (odyologlar) ve diğer sağlık profesyonellerinin etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. .
Bazı durumlarda tedavi, ağrıya neden olan, sinirlerin sıkışmasına neden olan, uzuvların uygun şekilde gelişmesini engelleyen ve/veya belirli hareketlerin bozulmasına neden olan çoklu ekzostozların cerrahi olarak çıkarılmasını içerebilir. Diğer destekleyici önlemlerle birlikte fizik tedavi, etkilenen bireyin belirli hareketleri daha kolay gerçekleştirme yeteneğini de geliştirebilir. İşitme cihazları, önemli işitme kaybının tedavisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Ayrıca doktorlar, etkilenen bireyleri düzenli olarak izleyebilir ve tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına eğilimli olabilecek kişiler için önleyici tedbirler önerebilir.
TRPS2’li çocukların potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için erken müdahale önemlidir. Etkilenen çocuklara faydalı olabilecek özel hizmetler arasında özel iyileştirici eğitim, konuşma terapisi ve diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir.
Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.