Takotsubo Kardiyomiyopati Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Takotsubo kardiyomiyopati, kalbin sol ventrikülünün geçici işlev bozukluğu ve balonlaşması ile karakterize bir kalp hastalığıdır. Çoğunlukla yaşlı kadınları etkiler ve genellikle şiddetli fiziksel veya duygusal stres ile tetiklenir.

Haber Merkezi / Semptomlar kalp krizine (miyokard enfarktüsü) benzer ve göğüs ağrısı, nefes almada zorluk (nefes darlığı) ve bazen geçici bilinç kaybı (senkop) içerir. Komplikasyonlar oluşabilse de, çoğu kişi bir ay içinde tamamen iyileşir. Takotsubo kardiyomiyopatisinin tedavisi semptom kontrolüne ve ilişkili komplikasyonların önlenmesine ve tedavisine odaklanır.

Belirtileri ve semptomları

Takotsubo kardiyomiyopatisi her yaştan yetişkinde ortaya çıkabilir, ancak çoğunlukla yaşlı kadınlarda gelişir. En yaygın semptomlar, ani (akut) başlangıçlı, ezici göğüs ağrısı ve nefes almada zorluktur (nefes darlığı). Anksiyete, terleme (terleme), mide bulantısı, kusma, çarpıntı ve geçici bilinç kaybı (senkop) da oluşabilir.

Takotsubo kardiyomiyopatisi geliştiren çoğu kişi bir ay içinde tamamen iyileşir ve nüks nadirdir. Bununla birlikte, hastaların yaklaşık %20’sinde komplikasyonlar görülür. Bazı kişilerde kalp, kanı verimli bir şekilde pompalayamayabilir (kalp yetmezliği), bu da yorgunluk, nefes darlığı ve sıvı birikmesi nedeniyle bacak ve karın şişmesine (ödem) yol açabilir. 

Şiddetli vakalarda, kardiyak disfonksiyon organların yeterli oksijen desteği almasını engelleyebilir (kardiyojenik şok). Takotsubo kardiyomiyopati ayrıca düzensiz, çok hızlı veya çok yavaş kalp atışına (aritmi) yol açabilir. Diğer bir olası komplikasyon, pıhtı oluşumunu destekleyen kalpte kan birikmesidir. Bu pıhtılar kalpten atılabilir ve beyindeki arterlere yerleşerek felce yol açabilir.

Nedenleri

Takotsubo kardiyomiyopatisinin gelişme mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Vakaların yaklaşık 2/3’ünde hastalıktan önce yoğun duygusal stres (boşanma, sevilen birinin ölümü veya iflas gibi) veya fiziksel stres (inme, kırık veya enfeksiyon gibi) gelir.

Bir hipotez, bu stresörlerin büyük miktarlarda adrenalin (epinefrin) ve topluca katekolaminler olarak bilinen diğer stresle ilgili hormonların salınmasına yol açtığıdır. Bu hormon dalgalanması, takotsubo kardiyomiyopatide görülen ventriküler disfonksiyon ve balonlaşmadan sorumlu olabilecek kan damarlarında spazmlara ve kalbin ventriküllerinde bozulmaya yol açabilir.

Teşhisi

Takotsubo kardiyomiyopatisi olan kişiler, miyokard enfarktüsünden ayırt edilemeyen semptomlar gösterirler ve bu nedenle, aksi ispatlanana kadar kalp krizi geçirdiği düşünülür. Akut MI düşündüren semptomları olan bir birey için en yaygın ve yararlı iki başlangıç ​​testi, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir elektrokardiyogram (EKG) ve kalbe verilen hasarın bir belirteci olan kan troponin seviyeleridir.

 Takotsubo kardiyomiyopatisinde EKG, tipik olarak bir ST segmenti yükselmeli miyokard enfarktüsünde (en şiddetli kalp krizi tipi) görülen değişiklikleri gösterir ve bir MI’da da olduğu gibi troponin seviyeleri yükselir. Yine de, takotsubo kardiyomiyopatili bireylerde koroner anjiyografi (koroner arterlerin radyografilerle görüntülenmesi için bir boyanın enjekte edildiği bir tıbbi görüntüleme tekniği) yapıldığında, önemli bir koroner arter tıkanıklığı görülmez. 

Ventriküler disfonksiyon ve balonlaşma ventrikülografi (koroner anjiyografi ile aynı ilkeleri kullanan ancak ventriküllerin görüntülenmesine izin veren) veya ekokardiyografi (kalbin görüntülenmesini mümkün kılmak için ultrason dalgalarını kullanan) ile belirlenebilir. Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRI), zaman zaman takotsubo kardiyomiyopatiyi teşhis etmek ve ventriküler disfonksiyonun ve balonlaşmanın derecesini değerlendirmek için kullanılabilen özel bir görüntüleme tekniğidir. 

Ventriküler disfonksiyon ve balonlaşma ventrikülografi (koroner anjiyografi ile aynı ilkeleri kullanan ancak ventriküllerin görüntülenmesine izin veren) veya ekokardiyografi (kalbin görüntülenmesini mümkün kılmak için ultrason dalgalarını kullanan) ile belirlenebilir. Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRI), zaman zaman takotsubo kardiyomiyopatiyi teşhis etmek ve ventriküler disfonksiyonun ve balonlaşmanın derecesini değerlendirmek için kullanılabilen özel bir görüntüleme tekniğidir. 

Ventriküler disfonksiyon ve balonlaşma ventrikülografi (koroner anjiyografi ile aynı ilkeleri kullanan ancak ventriküllerin görüntülenmesine izin veren) veya ekokardiyografi (kalbin görüntülenmesini mümkün kılmak için ultrason dalgalarını kullanan) ile belirlenebilir. Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRI), zaman zaman takotsubo kardiyomiyopatiyi teşhis etmek ve ventriküler disfonksiyonun ve balonlaşmanın derecesini değerlendirmek için kullanılabilen özel bir görüntüleme tekniğidir.

Tedavisi

Takotsubo kardiyomiyopati için standart bir tedavi olmamasına rağmen, çoğu kişi 1 ay içinde tamamen iyileşir. Araştırmalar, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan iki ilaç sınıfı olan anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörlerinin veya anjiyotensin reseptör blokerlerinin (ARB) kullanımının, durum düzeldikten sonra sağkalımı artırabileceğini göstermiştir. 

Birçok hastaya, katekolaminlerin kalp üzerindeki aktive edici etkilerini azaltan bir ilaç sınıfı olan beta-blokerler reçete edilir. Bununla birlikte, takotsubo kardiyomiyopatide beta bloker kullanımının sağkalımı iyileştirdiğini kanıtlayan hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Hastalığın yönetimi çoğunlukla semptom kontrolü ve ilişkili komplikasyonların önlenmesi ve tedavisine (destekleyici tedavi) odaklanır. Kalp yetmezliği gelişen hastalar genellikle fazla sıvıyı ortadan kaldırmak için idrar üretimini uyaran ilaçlarla (diüretikler) ve kalbin pompalamak zorunda olduğu kan basıncını düşürmek için kan damarlarını genişleten ilaçlarla (vazodilatörler) tedavi edilir. 

Kardiyojenik şok gelişenlerde sıvı resüsitasyonu gerekebilir. Bazı hastalarda kan pıhtılarının (trombüs) oluşumunu önlemek için kan sulandırıcılar (antikoagülanlar) verilebilir. Ağrı kontrolü ve durumun gelişiminde rol oynamış olabilecek duygusal ve fiziksel stres faktörlerinin ele alınması, dikkate alınması gereken diğer iki önemli faktördür.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir