Düşük Testosteron Kısırlığa Neden Olur Mu?
Düşük testosteron sorunu birçok insanın karşılaştığı bir durumdur. Araştırmalar, erkeklerin yüzde 9’ununbu sorunu yaşadığını öne sürüyor. Düşük testosteron “düşük T” olarak adlandırılır. Düşük T = düşük sperm sayısı = daha düşük üreme olasılığı.
Haber Merkezi / Düşük T sorunu yaşıyor olanlar, çocuk sahibi olamayacağı anlamına gelmez.
Doğurganlıkta testosteronun rolü
Testosteron seviyesi normal aralıkta olan kişilerde tek bir boşalma, mililitrede 15 milyondan fazla sperm içerebilir. Testosteron seviyesi düşükse, sperm sayısı da düşük olabilir ve bu da gebe bırakma şansını azaltabilir.
Sperm nasıl oluşur?
- Hipofiz bezi (beynin hormon salınımını kontrol eden kısmı) iki hormon üretir: folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinize edici hormon (LH),
- LH, testislere testosteron yapmasını söyler,
- Testosteron daha sonra sperm üretmek için FSH ile birlikte çalışır.
Uzmanlar, sperm oluşturmak için testislerde çok fazla testosterona ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla, düşük testosteron sorunu 2. adım da öne çıkıyor.
Bu durum, düşük testosteron ve kısırlık ile ilgili görünen birincil sorundur. Düşük testosteron, daha düşük sperm sayısı anlamına gelir. Bu, gebe bırakamayacağı anlamına gelmez, ancak şansı azaltır.
Uzmanlar, düşük testosteron sorunun cinsel işlevi de etkileyebileceğini söylüyor. Düşük libido ve erektil disfonksiyon, düşük T’nin yaygın semptomlarıdır ve bu, gebe bırakma şansınızı daha da azaltabilir.
Testosteron tedavisi
Düşük T, daha fazla T’ye ihtiyaç olduğu anlamına gelir, bu testosteron tedavisine ihtiyaç olduğu anlamına da gelir mi? Hayır…
Testosteron tedavisi kandaki dolaşımdaki testosteronu artıracaktır, ancak sperm üretimi için gerekli olan testislerdeki testosteronu artırmaz. Aslında, testosteron tedavisi sperm sayınızı daha da azaltabilir, bu nedenle önerilmez.
Sperm sayısını artırmanın yolları
Erkek doğurganlığı hakkında pek çok efsane bulunmakta. Gerçek şu ki, genel sağlığa dikkat etmek, testosteron seviyesini artırmak için en iyi seçenek olabilir:
- Kronik hastalıkları, düzenli ve sağlıklı beslenme, egzersiz ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla yönetmek.
- Sigara içmemek
- Uyuşturucu kullanmamak
- Alkol kullanımını sınırlamak
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.