İnsan Gözünün Anatomisi

Gözler vücudun en önemli organlarındandır. Sağlıklı bir çift göz, net bir görüş anlamına gelir. İnsan binoküler görüşe sahiptir, yani her iki göz de tek bir birleşik görüntü oluşturur.
Haber Merkezi / Optik bileşenler, bağlantı nöronları aracılığıyla beyin tarafından algılanan ve yorumlanan bir görüntü oluşturur. Sistem oldukça karmaşık bir şekilde çalışır.
Gözün yapısal bileşenleri;
Dış bileşenler
Göz kapakları, gözün en dıştaki koruyucu kısımlarıdır. Dış çevreye karşı ‘panjur’ ve birincil bariyer görevi görürler. Göz kapaklarının sınırları, kirpik ile kaplıdır.
Göz kapaklarından bir sonraki bileşen, kornea olarak adlandırılan küresel göz küresinin dairesel ön yüzüdür. Kornea, gelen ışıkla ilgilenen göz mekanizmasının ilk optik bileşenidir. İşlevi, ışığı merceğe ve retinaya geçirmeden önce birincil filtredir.
Göz küresinin ön kısmının orta kısmına iris adı verilir. İris pigmentli bir yapıdır. Göz rengi (siyah, kahverengi, mavi vb.) irisin pigmentasyonu ile tanımlanır. İrisin merkezi açıklığına gözbebeği denir.
Gözbebeği, dairesel bir şekle sahiptir ve ışığın merceğe geçmesine izin verir. Tıpkı bir kameranın açıklığı gibi, içeri giren ışık miktarını kontrol eder. Aydınlık ortamlarda gözbebeği küçülür, karanlık ortamlarda ise genişler.
Gözbebeğinin genişleme ve daralma süreci anlık değildir. Bu, parlak güneş ışığından karanlık bir iç mekana girdiğimizde birkaç dakika hiçbir şey göremememizin ve gecenin ortasında aniden ışıkları açtığımızda gözlerimizi açık tutamamamızın nedenidir.
Dahili bileşenler
Gözbebeğinin hemen arkasında yer alan ve görsellerin doğru odaklanmasından sorumlu olan lens (mercek) adı verilen şeffaf yapı bulunur. Lens, doğası gereği esnektir ve dış aydınlatmaya göre kendini ayarlar. Lens ince, şeffaf bir gövde içinde yer alır ve göz küresi ile bir çift kas ile bağlantılıdır. Mercek ışığı kırar ve göz küresinin (retina) doğru şekilde odaklanmasına yardımcı olur.
Retina, göz küresi yapısının en iç tabakasıdır. Retina zarı, görüntülerin yansıtıldığı duvar olarak hayal edilebilir. Kornea, göz bebeği ve mercekten geçen ışık retina zarına odaklanır.
Doku bileşenlerine ek olarak, retina iki tip hücreden oluşur: çubuk hücreler ve koni hücreleri. İlki, loş ışık görüşünden sorumlu olarak kabul edilirken, ikincisi parlak ışık görüşünden sorumlu olarak kabul edilir.
Koniler, keskin kontrastlı görüntülerin algılanmasında kritik bir rol oynar. Her iki hücre tipinin eksikliği, oküler fonksiyonda anormalliklere neden olur.