Bilgisayara Bakma Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Ekran süresi ve göz sağlığına atfedilen yaygın bir bozukluk olan Bilgisayar Bakma Sendromu, bilgisayarda veya diğer dijital ekranlarda uzun süreli çalışma nedeniyle görsel sistemin aşırı zorlanmasından kaynaklanan karmaşık bir sendromdur.
Haber Merkezi / “Bilgisayara Bakma Sendromu” terimi, bilgisayar kullanırken göz küresinde meydana gelen değişikliklerin kombinasyonu nedeniyle 1998 yılında Amerikalı oftalmologlar tarafından tanıtıldı.
Bir bilgisayarda çalışmanın kendisi ciddi bir organik patoloji kaynağı değildir. Sorunların çoğu gözler, boyun, sırt ve omuzlardaki fonksiyonel değişikliklerle ilişkilidir. Patoloji sürekli bilgisayarda çalışan kişilerde 18 ila 45 yaşları arasında ortaya çıkar. Kadınlarda bilgisayara bakma sendromu daha hızlı gelişir.
Nedenleri
Evrimsel gelişimin bir sonucu olarak, insan gözü nesneleri ve metinleri yalnızca yansıyan ışıkta algılamaya adapte olmuştur; bilgisayar monitörlerinden veya tabletlerden gelen bilgilerin algılanmasına zayıf bir şekilde uyarlanmıştır. Bilgisayar teknolojisinin ekranlarındaki görüntü, kağıt metinden önemli ölçüde farklı olan noktalar ve parlak pikseller şeklinde sunulur.
Bir bilgisayar monitöründe, harf satırları daha az kontrastlıdır ve net sınırları yoktur. Bütün bunlar, uyumlu odaklanmanın doğruluğunu azaltır ve bir uyum gecikmesinin oluşumuna yol açar. Konaklama, insan gözünden farklı mesafelerde bulunan nesnelere doğru bir şekilde odaklanmak için merceğin şeklini değiştirme (düz veya daha dışbükey hale gelme) yeteneğidir.
Bilgisayarda uzun süreli çalışma sırasında, göz küresinin akomodatif mekanizması, gözün odaklanmasında düzensizliklere neden olan sürekli gergindir. Sonuç olarak, ekrandan konaklamanın dinlenme noktasına istemsiz seğirme meydana gelir.
Ekrandaki bir odaktan bir dinlenme noktasına seğirme, göz aparatının yorulmasına ve aşırı zorlanmasına yol açar. Ek olarak, çalışma sırasında, bakışın monitöre sabitlenmesi nedeniyle yanıp sönme sıklığında bir azalma vardır. Bütün bunlar bilgisayar görme sendromunun gelişimine katkıda bulunur.
Belirtileri ve tanısı
Bu sendromun klinik tanısı görsel ve oküler olarak ayrılır. Görme semptomları arasında görme keskinliğinde azalma, alışılmış olarak aşırı rahatsızlıkların gelişmesi (bir hasta bilgisayar ekranından uzağa bakarken bulanık nesnelerden şikayet edebilir).
Diplopi görünümü, okurken rahatsızlık mümkündür. Ayrıca Computer Vision Sendromu ile McCollough etkisi tespit edilebilir (bilgisayar ekranından duvara baktığınızda renkli bir nokta belirir).
Göz semptomlarının gelişmesiyle birlikte hastalar göz kürelerini hareket ettirirken ağrının yanı sıra supraorbital ve frontal bölgelere yayılan ağrıdan şikayet ederler. Bilgisayar sendromunun komplikasyonları arasında kuru göz sendromu, hafif miyopi ve akomodasyon parezi gelişimi yer alır.
Bilgisayara bakma sendromunun teşhisi anamnez almakla başlar. Daha sonra görme keskinliği ve doğası belirlenirken tonometri ve bilgisayar perimetrisi kullanılarak harici bir muayene yapılır.
Biyomikroskopi, bir yarık lamba ve küresel olmayan bir lens kullanılarak gerçekleştirilir. Muayenenin zorunlu bir kısmı, siklopleji kullanarak göz kırılmasının incelenmesi ve mutlak ve göreceli konaklama hacminin ölçülmesidir.
Tedavisi ve önleme
Bilgisayara bakma sendromunun tedavisi sadece göz semptomları ortaya çıktığında yapılabilir. Oftalmolojide bu tanı ile, korneanın kurumasını önlemek ve bilgisayarda çalışırken rahatsızlığı azaltmak için nemlendirici damlalar veya jeller için çeşitli seçenekler kullanılır.
Önleme, bilgisayarlı görme sendromunun gelişimini durdurmanın en etkili yoludur. Bilgisayar başında çalışmaya tercihen her saat ara vermek (8 saat süren bir iş günü için toplam molalar toplamda en az 1,5 saat, 12 saatlik bir vardiya için, her vardiyada 2 saat) olmak ve gerçekleştirmek gerekmektedir. gözün yerleşimini gevşetmek için egzersizler (2-3 dakika).
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.