Politico: Çin, ABD’nin Telefonlarına Çıkmıyor

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Pekin ve Washington arasında tansiyon yükseldi. Çıkan krizin ardından Çinli üst düzey askeri yetkililerin, ABD’li meslektaşlarının çağrılarına yanıt vermediği ileri sürüldü.

ABD’nin ünlü Politico dergisinin konu hakkında bilgisi olan üç kişiye dayandırdığı haberde, çok sayıda çağrının cevapsız kaldığı iddia edildi. Telefonları açılmayan yetkililer arasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in olduğu yazıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) göre Milley’nin, Çinli mevkidaşı Li Zuocheng’le yaptığı son görüşmenin tarihi 7 Temmuz.

Austin ise Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe’yle haziranda görüşmüştü.

Pelosi ziyaretine cevap vermek isteyen Pekin, ABD’li üst düzey komutanlarla yapılacak diyalogları askıya almıştı. Cuma yapılan açıklamaya göre iklim değişikliği ve deniz güvenliği gibi alanlarda da işbirliği durduruldu.

Pentagon Sözcü Vekili Todd Breasseale, Bakan Austin’in herhangi bir yanlışlığa karşı Çinli yetkililerle iletişimin açık kalmasına önem verdiğini vurguladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby ise Çin’in işbirliğini durdurma açıklamasının, üst düzey askeri yetkililerin diyalog fırsatını tamamen ortadan kaldırmadığını savundu. Ancak Kirby, bu kararın kaza riskini artırdığını söyledi.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin’de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti’nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan’a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı’yla ilişkilerini koparan Çin’i 1970’lerin başına kadar Birleşmiş Milletler’de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM’nin 1971’de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM’den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, “tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir