Babesiosis Nedir, Ne Sebep Olur?
Tıp ve biyomedikal biliminde yaşanan kayda değer ilerlemeye rağmen, paraziter hastalıklar hala insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaktadır. Sayısız paraziter hastalık arasında, vektörler (esas olarak eklembacaklılar) tarafından bulaşanlar önemli bir rol oynar.
Haber Merkezi /Ayrıca, bu tür hastalıklar dünyanın en yoksul ülkelerinde çok yaygındır ve insan nüfusunun geniş bir bölümünü etkilemekle birlikte gelişmiş ülkelerde sağlık açısından tehlike arz etmektedir.
Bu parazitlerden biri, Babesia cinsinin protozoan parazitlerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan Babesiosis’tir. Babesia parazitleri omurgalı hayvanları ve insanları enfekte ederek konakçının kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına neden olur.
Hastalık genellikle bir zoonoz olarak kabul edilir, çünkü bireyler istemeden parazitin doğal yaşam döngüsü ile etkileşime girdiğinde bir kene ısırığı ile bulaşır. Bununla birlikte, kan nakli yoluyla bulaşan Babesiosis, oldukça endemik bölgelerde önemli bir sorun teşkil etmektedir.
Bir insan konakçıda Babesia parazitleri ile enfeksiyon, vektör ( yani, enfekte bir kene) enfekte bir kemirgenden kan unu aldığında meydana gelir. Parazit, insan konakçıyı beslerken kenenin tükürüğü ile birlikte insan vücuduna girebilir. Babesias vücuda girdikten sonra eritrositlere veya kırmızı kan hücrelerine nüfuz eder, çoğalır ve daha sonra lizizlerine neden olarak hemolitik anemi ile sonuçlanır.
İlk vaka ölümcül bir sonuçla karakterize edilmiş olsa da, Babesia enfeksiyonlarının klinik sunumu asemptomatikten hastalığın şiddetli formlarına kadar değişmektedir. Her durumda, enfeksiyonun şiddeti büyük ölçüde Babesia türlerine ve etkilenen konağın altta yatan bağışıklık durumuna bağlıdır. Bu nedenle Babesia parazitleri ile enfekte olmuş birçok (aksi halde sağlıklı) kişi asemptomatik kalır ve herhangi bir semptom göstermez.
Öte yandan, bazı kişilerde spesifik olmayan grip benzeri semptomlar (ateş, terleme, titreme, vücut ağrıları, baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık veya açıklanamayan yorgunluk gibi) gelişir. Dalağı olmayan, bağışıklık sistemi zayıf olan, başka ciddi sağlık sorunları olan kişilerde veya yaşlılarda hayatı tehdit eden bir hastalık ortaya çıkabilir.
Babesiosis’in insan vakalarının çoğu, Babesia microti tür kompleksine veya Babesia divergens’e bağlıdır, ancak şimdi başka türler (bazıları yeni tanımlanmıştır) ortaya çıkmaktadır. Babesiosis ve Lyme hastalığının birlikte ortaya çıkması, tek başına bu enfeksiyonlardan herhangi birine kıyasla daha şiddetli ve uzun süreli bir hastalık ile sonuçlanır.
Babesiosis tanısında standart tanı teknikleri (Giemsa ile boyanmış ince kan yaymalarının incelenmesi ve serolojik testler) polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi modern moleküler tekniklerle desteklenmiştir. Babesiosis için mevcut tedavi önerileri, tercih edilen ilaçlar olarak klindamisin ve kinin üzerine odaklanmıştır, ancak bazı yeni ilaçlar bazı umutlar vermiştir.
Babesia, Babes tarafından 1888’de keşfedildi.