Ali Babacan: Ortak Aday İçin Ekonomi Programı Şart

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye’de parlamenter sisteme geçiş açısından anahtar niteliğindeki gelecek seçimlerde altı muhalefet partisince gösterilecek olası Cumhurbaşkanı adayının, ekonomi başta olmak üzere ortak mesajlar vermesi gerektiğini söyledi.

Ankara milletvekili kimliğiyle siyasete başladığı Adalet ve Kalkınma Partisi’nde, 3 Kasım 2022 sonrasındaki hükümetlerde ekonomiden sorumlu bakanlık görevleri ardından muhalefet partisi lideri konumundaki Babacan, yol ayrılığı yaşadığı Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısındaki olası ortak Cumhurbaşkanı adayı için ortak ekonomi programı oluşturmak gerektiği görüşünde. DEVA Partisi olarak muhalefet cephesindeki altılı masada, ortak Cumhurbaşkanı adayında uzlaşılmasını önemsediklerini vurgulayan Babacan, ortak Cumhurbaşkanı adayı tarafından ise kamuoyuna vaatler verilebilmesi açısından mutlaka “geçiş süreci yol haritası” kapsamında, ekonomi programı gibi konularda uzlaşılması gerektiği düşüncesinde.

Ortak aday olmazsa Cumhurbaşkanlığı için aday olacak

DEVA Lideri Babacan, beraberinde eşi Zeynep Babacan’la birlikte Gaziantep’te ilk kitlesel mitingi sonrasında bir grup basın mensubuyla sohbet etti. Babacan, muhalefet cephesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte iktidar değişimi hedefiyle yürütülen altılı masa girişimine ilişkin soruları yanıtladı.

VOA Türkçe’den Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu’nun emek verdiği müzakere sonucunda altılı masa fotoğrafında DEVA Partisi’nin yer aldığını kaydeden Babacan, şimdi en önemli başlıklardan birisini “geçiş süreci yol haritası” olarak gördüğünü söyledi. Bunun müzakeresinde DEVA Partisi adına Yeneroğlu’nun masada olduğunu anımsatan Babacan, gelecek dönemde TBMM’de milletvekili mi yoksa Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nı mı hedeflediği yönündeki soruya karşılık “Geçiş sürecinin yol haritası netleştikten sonra o dönemin nasıl bir dönem olacağını anlayacağız. Altılı masada amacımız ortak aday çıkartmak. Olur da bir uzlaşma olmazsa o zaman benim adaylığım milletvekili listelerinden değil, Cumhurbaşkanlığı olacak. Süreç bittiğinde partimizin yetkili kurullarını toplayarak karar veririz. Altılı masayı da önemsiyoruz. Zaman gösterecek” dedi.

“Ortak aday konusunda da ortak bir niyet var ama konuşacağız, edeceğiz. Ortak adayın iyi olacağını da en başından beri en çok savunanlardan biriyim” diyen Babacan, altılı masa açısından “Hedef o ama hedefe ulaşamayabiliriz” diye ekledi. Eğer altı parti mutabakatıyla aday belirlemezse o zaman kendi adaylığını işaret ettiği gözlemlenen Babacan, “Bugüne kadar partimiz içinde Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili bir değerlendirme yapmadık ve bunun erken olduğunu düşündük. Altılı masada mutabakat sağlanmazsa, partimizin teşkilatlarına genel başkandan başkasını aday olarak kabul ettirmek zor olur herhalde” ifadesini kullandı.

“Altı partiyle düşüncesi örtüşmüş bir aday ile yürümeliyiz”

Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi olarak ön plana çıktığı için bu konuda altılı masada ortak program yönünde müzakere yapılmasıyla ilgili soru üzerine Babacan, “İster ekonomi olsun, ister dış politika, eğitim, göç gibi böyle önemli konular olsun, biz bu konuların hepsinin 6 siyasi parti tarafından ortak çalışılması gereken konular olduğunu hep söylüyoruz. İlk 12 Şubat toplantımızda da söyledim, Mart sonunda benim ev sahipliği yaptığım toplantıda söyledim, Nisan ayında Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda da söyledim. Birçok alanda ortak çalışma gerekir. İlkeler ve hedefler arasından bir söylem birliği gerekir diye de hep söyledim. Bu bizim parti olarak da görüşümüz” dedi. Babacan, “Bence şart ve yapmamız gerekiyor. Başka türlü güven oluşturmakta güçlük çekeriz. Ortak cumhurbaşkanı adayı da çok güçlük çeker. Her şeyi soracaklar, ne diyecek? Mesela özelleştirmeyi soracaklar değil mi ne yapacaksınız diye? Yap İşlet Devret’leri soracaklar, ne yapacaksınız diye. Şimdi ortak aday ne desin? Mesela şu anda bir ortak adayımız olsa, herkes yığılacak soracak, ne desin, diyeceği hiçbir şey yok yani. Ya bilmiyorum, sormam lazım diyecek. E ben bilmiyorum, sormam lazım, diyen bir cumhurbaşkanı adayıyla nasıl seçime gideceksiniz yani? Ben bilmem partiler bilir gibi yani. Olmaz yani. Bizim oraya kararlı, güçlü, ortak çalışılmış, her şeyiyle donanmış, brifinglerini almış, 6 partiyle düşüncesi örtüşmüş bir adayla yürüyüp devam etmemiz lazım seçime. Eğer ortak aday olacaksa, olmayacaksa zaten o zaman başka bir şey” diye ekledi.

“Yabancı yatırımcılar ekonomi programı soruyor” mesajı

DEVA Partisi’nin ekonomi başta olmak üzere eylem planlarıyla altı masada müzakereye hazır olduğunu kaydeden Babacan, “Diğer partiler de çalışmalarını koyarlar, o çalışmalar ortaklaştırılmaya çalışılır. Ortak payda bulunduğu anda da o ortak payda da ortak söylem olur. Mesela ekonomi diye sorduğunuz için söylüyorum; Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda farklı düşünen parti var mı, yok. O zaman bunu çıkıp açıklayalım, Merkez Bankası bağımsız olmalı diyelim mesela. En az 10 tane, 20 tane en az biz başlık buluruz. Bu 10 tane, 20 tane ana başlığı söylediğiniz zaman da işin yüzde 80-90’ını bir çerçeve içerisine koymuş olursunuz. Kaldı ki son dönemlerde bizim artan bir tempoyla, zaten partimiz kuruldu kurulalı hep devam ediyor ama uluslararası yatırımcılarla çok yoğun bir görüşme trafiği var bizim. Daha son bir ay içinde yaptığımız toplantıya 100’den fazla fon yöneticisi katıldı. Dünyanın en büyük fonları bunlar yani korkunç bir rakam ediyor yönettikleri para açısından. Dünyanın en büyük bankası, dünyanın en büyük fonu münferiden geldi gitti son 1 ay içerisinde. Dünyanın en büyük bankasının risk yönetiminin başındaki kişi çıktı geldi, neler neler soruyorlar, her şeyi didik didik ediyorlar. Ağırlıklı olarak yeni yönetimin ekonomi politikasını soruyorlar artık. Mevcut yönetim artık bitiyor, bunu görüyorlar. Dolayısıyla bütün yatırım planlamalarını, Türkiye’de yapılacak iş planlamalarını artık yeni kurulacak hükümetle ilgili sorular sorup, öyle belirlemeye çalışıyorlar. Ben bunu 2001’de yaşamıştım, 2002 seçimlerinde hatta. Yani o dönem üçlü koalisyon kriz derken, bizim yaptığımız temaslarda o zaman AK Parti belli ki iktidara yürüyordu. Ve bizim ekonomi politikamızı herkes çok soruyordu o zaman. Hatırlarsanız, ben o zaman ben İstanbul’da, Boston’da, Newyork’ta Londra’da roadshowlar yaptım, finans çevreleriyle buluştum. Dedim ki bizim partimizin resmi politikası budur, eğer seçilirsek yapacaklarımız budur. Ve onlar çok etkili oldu. Şu anda ben aynı ortamı seziyorum. Hatta ben yetişemediğim zaman bizim İbrahim Çanakçı görüşüyor. Dolayısıyla artık uluslararası yatırımcılar projektörleri bir sonraki hükümetin ekonomi politikasına çevirmiş durumda” diye konuştu.

Gelecek seçimler Türkiye için kritik olmasına rağmen ortak Cumhurbaşkanı adayı ve gelecek program konusunda halen kamuoyuna güçlü mesaj verilemediği algısına ilişkin soru üzerine Babacan, “Ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasını en çok vurgulayan insanlardan biri olmam, bu işi ne kadar Türkiye meselesi olarak önemsediğimizi gösteriyor. DEVA Partisi tamamen kendi partisine odaklandı, kendi çıkarını düşünüyor denilemez. Öyle değil yani. Tam tersi. Bizim münferiden başarılı olmamız Türkiye’nin çıkarınadır. DEVA ne kadar münferiden başarılı olursa yükselirse bu Türkiye’nin menfaatinedir” görüşünü aktardı.

Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği: Eşit vatandaşlıkta bunlar tartışılmamalı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun son olarak İstanbul – Maltepe mitinginde Cumhurbaşkanlığı adayı gibi konuştuğuna ilişkin soru üzerine Babacan, “Altılı masaya oturan her partinin genel başkanı doğal bir Cumhurbaşkanı adayı zaten. Aksi takdirde iddiası olmayan bir parti oturmuş oluyor masaya değil mi? Ortak adaysa, altı partinin mutabakatını gerektiren bir husus. Sayın Kılıçdaroğlu da ‘Aday olmak isterim ama altı partinin de desteği olursa’ diyor” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığıyla ilgili mezhebi aidiyeti nedeniyle Erdoğan karşısında seçilemeyeceği tartışmasına ilişkin soruya karşılıksa Babacan, “Bu dönemde herhangi bir vatandaşımızın cumhurbaşkanı adayı olup olmamasıyla alakalı, etnik, mezhebi, dini inançla ilgili konuları gündeme getirmekten ben hicap duyarım açıkçası, kendim adıma. Bugünün Türkiye’sinde eşit vatandaşlık burada esassa, bunların tartışma konusu yapılmaması lazım. Doğru olmaz” diye konuştu. Bu konuda “muhafazakar tabanda hassasiyet var” iddiasına ilişkinse Babacan, “Biliyorsunuz siyasetçiler tabii ki tabanları önemser. Ama ideal hedefleri olmalı siyasetçilerin ve bu ideal hedefleri konusunda politika, söylem üretmeleri gerekir. Aksi popülizm olur. Bugün bir siyasetçi çıkıp da vay onun kökeni şudur mezhebi şudur falan derse, bu ucuz siyaset olur. Türkiye’nin artık bu basamağı geçmiş olması lazım” dedi.

“Bunu DEVA Partisi yönetiminde konuşuyor musunuz?” sorusu üzerine de Babacan, “Ben, benim olduğum ortamlarda bunun tartışılmasını arzu etmiyorum. İfade özgürlüğü olabilir ama genel başkanın olduğu ortamda bunlar kurumsal sürecin işletilmesini gerektirir ben o kurumsal süreci işletirim” açıklamasını yaptı.

Babacan, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz gezisiyle ilgili ise “CHP’nin kendi içinde değerlendireceği bir konu” diyerek bu konuda DEVA Partisi’nin yorum yapmayacağını söyledi.

TBMM seçimleri için altılı masada ittifak nasıl şekillenecek?

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, Genel Seçimler yani TBMM’deki milletvekili dağılımı açısından “Açıklayıp da kendimizi bağladığımız en önemli husus, ‘Kendi listemizle seçime gireceğiz, vatandaşlar oy pusulasını açtığında DEVA partisini görecek, bizi destekleyenler damlanın altına oy atacak.’ Onun haricinde altılı masa, ittifak da başka işbirliği de oluşturabilir” mesajını ise yineledi.

“Altılı masa içindeki partilerle ayrı işbirliği modelleri gelişirse onları da değerlendiririz. Biz kapıları kapatmış değiliz” diyen Babacan, ancak DEVA Partisi’nin sadece gelecek seçime odaklanmadığını belirtti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir