Acanthamoeba Enfeksiyonu Türleri
Acanthamoeba, doğada yaygın olarak bulunan fırsatçı protozoon amip türlerinin bir cinsidir. Ayrıca, çevrede özerk olarak hayatta kalabilen, insanda parazitleşebilen ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilen daha geniş bir amip ailesinin bir parçasıdır.
Haber Merkezi / Acanthamoeba, beyin ve omuriliği tutan ölümcül granülomatöz amibik ensefalit, gözü tutan Acanthamoeba keratiti ve sıklıkla çeşitli cilt lezyonları ile kendini gösteren yaygın enfeksiyon, nadir görülen klinik sendromların üç ana tipinden kaynaklanabilir .
Başlangıçta, “granülomatöz amip ensefalit” terimi, esas olarak Acanthamoeba türlerinin neden olduğu beyin enfeksiyonunu tanımlamak için kullanılmıştır. Bununla birlikte, diğer serbest yaşayan amiplerin (özellikle Balamuthia mandrillaris ve Sappinia diploidea ) benzer klinik sunumla sonuçlanabileceği gösterilmiştir.
Acanthamoeba , diyabet, çeşitli maligniteler, böbrek yetmezliği, sistemik lupus eritematozus ve insan immün yetmezlik virüsü gibi altta yatan hastalıkları olan kişilerde en sık beynin arka yapılarını etkiler. Diğer predispozan faktörler arasında organ nakli, ilaç kötüye kullanımı, kemoterapi veya radyoterapi ile alkolizm yer alır.
Semptomlar iskemik inmeyi veya başka bir tür enfeksiyöz ensefaliti taklit ettiğinden, bu durumun erken klinik teşhisi genellikle zahmetlidir. Bu aşamada hastalık genellikle kafa karışıklığı, baş ağrısı, ateş, boyun tutulması, uyuşukluk ve fokal nörolojik defisitlerle kendini gösterir. Enfeksiyon kötüleştikçe, artan kafa içi basıncının belirtileri baskın hale gelir ve kaçınılmaz olarak koma ve ölüme yol açar.
Akantamoeba keratit
Acanthamoeba keratiti, genellikle kontakt lens kullanımıyla ilişkili çok faktörlü bir süreci temsil eder. Kontakt lens kullanmayanlarda, özellikle gözyaşı filmlerinde düşük seviyelerde IgA antikorları olan veya kornea yüzeyinde değişiklikler olanlarda da bulunabilir.
Süreç, epitel bariyerinin parçalanması ve Acanthamoeba tarafından stroma invazyonu ile başlar , bu da şiddetli bir inflamatuar yanıtı ve ardından potansiyel körleme ile stromal nekrozu indükler. Ayrıca, zamanında teşhisi daha da zorlaştıran bakteriyel süperenfeksiyon olasılığı da vardır.
Semptomlar genellikle bir gözle sınırlıdır ve ağrı, şişlik, kızarıklık, yırtılma, fotofobi (ışık duyarlılığı), blefarospazm (göz kapağının anormal kasılması) yanı sıra kornea lezyonunun görme eksenini içerdiği durumlarda bulanık görme içerir.
Yaygın enfeksiyon ve deri lezyonları
Acanthamoeba deriye bir yara veya burun deliklerinden girerse , organizma kan dolaşımından geçerek diğer organ sistemlerine yayılabilir ve yayılmış bir enfeksiyona neden olabilir. Bu tür vakalarda klinik seyir, ölüme hızlı ilerlemeyle birlikte fulminan olabilir.
Acanthamoeba türleri ile enfeksiyon, genellikle sert papüler nodüller olarak başlayan ve daha sonra sert ülserasyonlara dönüşen çeşitli cilt lezyonları ile kendini gösterebilir. Bu tür cilt belirtilerinin enfeksiyonun birincil odağı olarak mı yoksa diğer bölgelerden hematojen yayılımın bir sonucu olarak mı ortaya çıktığı hala tam olarak açık değildir.
Histolojik olarak incelenirlerse, yukarıda belirtilen kutanöz lezyonlar sıklıkla inflamatuar hücreler, vaskülit ve amiplerle çevrili fokal nekroz ile karakterize edilir. Yine de, o zaman bile durum virüslerin, mantarların veya mikobakterilerin neden olduğu diğer enfeksiyonlarla karıştırılabilir – özellikle organizma tek biyopsi örneğinde görüntülenmezse.