Süper Gıdalar Gerçekten Var mı?
‘Süper gıda’ terimi, yüksek düzeyde belirli besin maddelerine (antioksidanlar, vitaminler veya mineraller) ve ekstra sağlık yararlarına sahip gıda maddelerini tanımlamak için kullanılır. Bununla birlikte, bu gıdaların gerçek sağlık yararlarını destekleyen bilimsel kanıtlar çoğunlukla yetersizdir.
Haber Merkezi / Süper gıdalar için bilimsel olarak onaylanmış bir tanım yoktur. Gıdaların aynı anda birden fazla sağlık yararı sağladığı veya bir hastalığı önlemeye yardımcı olduğu iddia edildiğinde ‘süper gıda’ olarak etiketlenir.
Süper gıdalar 20. yüzyılın başlarında United Fruit Company terimini bir pazarlama stratejisi olarak kullandığında popüler hale geldi. Şirket, muzların sağlığa faydalarını aktif olarak pazarladı. Ucuz, kolay bulunabilen, besleyici, kolay sindirilebilir ve hem pişmiş hem de pişmemiş olarak tüketilebilen bu meyveleri günlük beslenmeye dahil etmeye teşvik ettiler.
Daha sonra, doktorlar meyveyi çölyak hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık durumlarını tedavi etmek için kullanmaya başladığında, muzun bir süper gıda olduğu fikri daha popüler hale geldi.
Araştırmalar, bir gıda maddesi süper gıda olarak etiketlendiğinde, satışların artığını gösteriyor. Bu, bu süper gıdaların, gıda endüstrisi tarafından bir satış artırıcı olarak kullanılan bir etiketten ziyade, gerçekten optimal besinsel fayda sağlayıp sağlamadığı sorusunu gündeme getiriyor.
Günlük beslenmemizi süper gıdalarla nasıl zenginleştirebiliriz?
Beslenme için en iyi besinleri seçerken, sağlıklı yaşam için gerekli tüm temel besinleri sağlamak için tek bir gıdanın yeterli olmadığını unutmamak her zaman önemlidir. Süper gıdalara çok fazla odaklanmak kişiyi yanıltabilir ve dikkatini besleyici olarak daha zenginleştirilmiş diğer sağlıklı gıdalardan uzaklaştırabilir.
Sağlıklı bir beslenme modeli için, kalori alım limitlerine dikkat ederken çeşitli besin gruplarından temel besinleri beslenmeye dahil etmek gerekir. Akdeniz diyeti de dahil olmak üzere belirli diyet kalıpları, kronik hastalık riskini azaltma açısından önemli sağlık yararları göstermiştir.
Süper gıdaların çoğu aşırı abartılmış olsa da, bazı gıda maddeleri, muazzam sağlık yararları ve besin değerleri için ayrı ayrı kabul edilmelidir. Bu faydaları sağlayan yiyeceklerin listesi aşağıdadır:
- Meyveler; Diyet lifi, antioksidanlar ve hastalıklarla savaşan besinler açısından yüksektir.
- Balık;ağlıklı bir kalp için iyi olan proteinler ve omega-3 yağ asitleri için iyi bir kaynaktır.
- Yeşil yapraklı sebzeler; Yüksek miktarda diyet lifi, A vitamini, C vitamini, kalsiyum ve biyoaktif fitokimyasallar içerir.
- Kuruyemişler; Kaju fıstığı, ceviz, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, kalbe iyi gelen iyi protein ve tekli doymamış yağ asitleri kaynaklarıdır.
- Zeytinyağı; E vitamini, polifenoller ve tekli doymamış yağ asitleri için iyi bir kaynaktır.
- Tam tahıllar; Çözünür ve çözünmez lifler, B vitamini, mineraller ve biyoaktif fitokimyasallar için iyi bir kaynaktır.
- Yoğurt; Kalsiyum, protein ve iyi bakteri (probiyotikler) bakımından yüksektir.
- Baklagiller; Barbunya fasulyesi, soya fasulyesi ve bezelye gibi iyi bir bitkisel protein, lif ve folat kaynağıdır.
‘Süper gıda’ terimi ne kadar haklı?
Birkaç çalışma, süper gıdaların sağlığa faydalarını değerlendirdi. Farklı gıda ürünlerinde bulunan biyoaktif peptitlerin, antihipertansif, anti-kolesterol, anti-inflamatuar, antikanser ve antioksidan özellikler dahil olmak üzere çok çeşitli özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu gıdalar süper gıdalar olarak tanımlanır ve genellikle gıda formüllerine dahil edilir.
Buna karşılık, bazı araştırmalar, süper gıdaların genellikle aşırı abartıldığına ve bazı süper gıdaların hastalıkları önleyici özelliklerini iddia eden bilimsel verilerin çoğunlukla tutarsız ve sonuçsuz olduğuna işaret etti.
Süper gıda olarak etiketlenen gıdaları tüketirken unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta, besin içeriğini iyice kontrol etmektir. Belirli bir rahatsızlığınız varsa ve bunun için ilaç kullanıyorsanız, diyet ihtiyaçlarınızı doktorunuzla görüşmelisiniz. Örneğin, kan pıhtılaşmasını önlemek için ilaç alıyorsanız, çok fazla yeşil yapraklı sebze yemeniz önerilmez. Bu sebzeler, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan K vitamini açısından zengindir ve bu nedenle, yüksek miktarda tüketildiğinde ilacın etkisini potansiyel olarak geçersiz kılabilir.
Birlikte ele alındığında, süper gıda olarak etiketlenen bazı gıdaların, diğer besleyici gıdalarla birlikte doğru miktarda tüketilmesi durumunda sağlığa fayda sağlayabileceği iddia edilebilir. Sağlıklı bir diyet planının yalnızca süper gıdaları içermemesi gerektiği unutulmamalıdır; bunun yerine süper besinler sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak kullanılmalıdır.