Kardiyojenik Şok Nedir? Nedenleri, Belirtileri
Kanın kalp tarafından pompalanması ve ardından vücuttaki dolaşımına kardiyovasküler sistem denir. Bu sistem vücudu oluşturan organlara ve dokulara oksijen ve hayati öneme sahip besinler sağlar. Birkaç şok şekli vardır.
Haber Merkezi / Tüm şok türleri, vücudun dokularının ve organlarının metabolik taleplerinin kan akışıyla karşılanmadığı zaman meydana gelir. Diğer yaygın şok biçimleri arasında septik şok (kan enfeksiyonunun neden olduğu) ve hipovolemik şok (kanama veya başka nedenlerle kan hacmindeki büyük kayıp) bulunur.
Kardiyojenik şok
Kardiyojenik şok, kalbin etkili bir şekilde kanı pompalamaması nedeniyle oluşur. Kardiyojenik şokun ana nedeni kalp yetmezliğidir. Kardiyojenik şok, miyokard enfarktüsü, aritmi, kalp kapağı sorunları, ventrikül çıkışının tıkanması veya kardiyomiyopatiden kaynaklanabilir.
Kardiyojenik şokta ne olur?
Çoğu kardiyojenik şok vakasında, kalp krizi sonucu sol ventrikül (kalbin ana pompalama odası) hasar görmüştür. Kalp vücudun oksijen ve besin ihtiyacını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı için hayati organ ve dokulardaki hücreler ölmeye başlar. Bu, sonunda kalp durması gibi ciddi olumsuz olaylara yol açabilir ve kanın pompalanması tamamen durabilir.
Belirtileri;
Kardiyojenik şok belirtileri şunları içerir:
- Hızlı solunum
- Hızlı nabız
- Nefes darlığı
- Soğuk eller ve ayaklar
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Terleme
- Zayıf nabız
- Bilinç kaybı
- Azalmış idrara çıkma