Coşkun Büktel Kimdir? Hayatı, Eserleri
1950 yılında İzmir’de beş çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelen Coşkun Büktel, 2018 yılında hayatını kaybetti. Babası, İzmir Belediyesinde, yazları seyyar vergi tahsildarı, kışları sinemalarda bilet kontrol görevlisi olarak çalışan ilkokul mezunu bir memurdu. Annesi okuryazar değildi.
Haber Merkezi / Coşkun Büktel, ilkokul 3. sınıftan itibaren, öğrenimini pek çok işe girip çıkarak sürdürdü. Simit satarak başladığı bu yolculuk; kasiyerlik, gazete satıcılığı, İngilizce öğretmenliği, reklam yazarlığı, çevirmenlik hatta oyunculuk da yaparak devam etti. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi bölümünden mezun oldu. Bu yıllarda başladığı profesyonel yazarlık serüveninde tiyatro başta olmak üzere birçok eser ortaya koydu.
Şiir ve çevirileri ise Oluşum ve Varlık dergilerinde yayımlandı. Şiirin yanında oyunlar da yazan, çeviriler yapan Büktel, çoğunu Evrensel Kültür dergisinde Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları genel başlığıyla yayımladığı, şiddetli bir üslupla yazılmış eleştiriler de yaptı. İlk tiyatro eseri Theope devlet tiyatrolarında oynanarak büyül ilgi topladı. Daha sonra antoloji, çeviri ve araştırmalarıyla yazın hayatına devam etti.
Tiyatronun asi delikanlısı olarak anılan Coşkun Büktel edebî türlerin çoğunda eser vermeye çalışmış bir sanatçıdır. İlkokul yıllarında yapmaya başladığı mesleklerin içinde gazetecilik ve reklam yazarlığı gibi işler girince edebiyat dünyasına adım atmıştır. 1993 yılında kalame aldığı ilk tiyatro Theope edebiyat dünyasında ikiliklere sebep olur.
Öyle ki ölümünden sonra Evrensel gazetesinde şu yorumlara yer verilmiştir: “Theope kimine göre intihal, kimine göre kötü yazılmış bir oyun, kimine göreyse bir başyapıttı. Tartışmalar bu minvalde sürerken Büktel metnini göklere çıkarıyor ve oyunun dili, kurgusu ve şahısların derinliği ve bütünlüğü bağlamında Türkçe yazılmış en kıymetli oyun olduğunu savunarak tartışmaları bertaraf etmeye çalışıyordu.
Prof. Selçuk Erez oyun için ‘Theope, Freud okumuş bir Sophokles’in oyunu olabilirdi.’ diye yazıyordu. Bu tartışmalar devam ederken oyun hem Devlet Tiyatrosunda hem de İstanbul Şehir Tiyatrosunda sahneleniyor ve Coşkun Büktel bu yorumları beğenmiyor ve oyunun vandalca tarumar edildiğini savunarak sorumlulara karşı atağa geçiyordu.” Böylesine olaylı bir tiyatro eserinin ardından yazarın elinde son yıllarda yazdığı üç senaryo bulunmaktadır.
Büktel, daha sonra İkinci Geliş, Jigolo ve Fiyasko adlarıyla art arda üç senaryoya imzasını atmıştır. Fiyasko, filme çekilmek üzere, Sinan Çetin tarafından Plato Film adına satın alınmıştır. Büktel, bu üç senaryosundan ikisini romana dönüştürmüş aynı zamanda popüler TV dizilerinden Arka Sıradakiler’n ilk bölümden son bölümüne kadar senaryo doktoru olarak çalışmıştır.