Kemalettin Kamu Kimdir? Hayatı, Eserleri
15 Eylül 1901 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Kemalettin Kamu, 6 Mart 1948 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sonucunda yaşama veda etti ve Ankara Cebeci Mezarlığı’na defnedildi. Edebiyatımızda “Gurbet Şairi” olarak tanınan Kemalettin Kamu’nun çocukluğu babasının memuriyeti nedeniyle Erzurum civarında geçti.
Haber Merkezi / 1910 yılında dışarıdan sınava girerek orta birinci sınıfta öğrenim görme hakkı elde etti. Erzurum’da başladığı ortaokulu, Refahiye’de bitirdi.
Refahiye’de iken Erzurum’un işgal edildiği haberini alan babası kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Kısa bir süre sonra işgal nedeniyle aile, Refahiye’den ayrılmak zorunda kaldı. (Hicret şiirinde şair bu ayrılışı anlatmaktadır) Annesiyle önce Sivas’a sonra Kayseri’ye göç etti. Bir süre Bursa’da matematik öğretmeni olan ağabeyi Hüsnü Bey’in yanında bulundu, ardından İstanbul’a giderek öğrenimine devam etti.
İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’nda okuyan Kemalettin Kamu’nun, bu yıllarda yazdığı şiirleri Süleyman Nazif’in gazetesinde yayımlandı. İstanbul’un işgali üzerine ünlü “Gurbet” şiirini kaleme aldı ve işgal altındaki şehri terkedip Ankara’ya gitti. Ankara’da Matbuat Genel Müdürlüğü’nde çalıştı.
1933 yılında Anadolu Ajansı temsilcisi olarak gittiği Paris’te Siyasal Bilimler alanında eğitim gördü. 1938 yılında öğrenimini tamamlayıp Paris’ten dönünce önce İstanbul’a, sonra Ankara’ya gitti. Şiirlerinin yanı sıra ekonomi ile ilgili çalışmalar da yaptı.
1939 yılında Rize milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 6 ve 7. dönemlerde Rize, 8. dönemde Erzurum milletvekili mecliste görev yaptı. Bir yandan da Türk Dil Kurumu’nda “Terimler Kolu Başkanlığı” yaptı.
Önce aruz, daha sonra hece vezniyle şiirler yazan Kamu, Milli Mücadele yıllarında yazdığı kahramanlık türündeki şiirleriyle üne kavuştu. Daha sonra aşk, gurbet ve yurt sevgisi konularını da işleyen şairin şiirleri Büyük Mecmua (1919}, Dergah (1921}, Varlık (1933-34}, Oluş (1939) da yayınlandı ancak bir kitap olarak yayınlanması ancak ölümünden sonra gerçekleşti.
Bestelenmiş bazı şiirleri de bulunmaktadır. Şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrimer’in “Kemalettin Kamu, Hayati, Şahsiyeti ve Şiirleri” (1949) başlıklı kitabında toplanmıştır.