Lütfi Kaleli Kimdir? Hayatı, Eserleri

2 Temmuz 1939 yılında Malatya’da dünyaya gelen Lütfi Kaleli 1950’de Sıtmapınar Cumhuriyet İlkokulunu bitirdi. Ailesinin geçim sıkıntısı nedeniyle ortaokulun ikinci sınıfında öğrenimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Bir basımevinde çıraklık yaptı. 1961’de Malatya’da kendi basımevini kurarak Sebat adlı bir gazete çıkardı. 

Haber Merkezi / Sebat gazetesindeki değinme/taşlama yazılarında “Çimdik” imzasını kullandı. Bu dönemde Malatya Gazeteciler Cemiyetini kurarak sekiz yıl sekreterlik görevini üstlendi. 1968’de CHP İl Yönetim Kurulunda görev aldı, 1969 yılında Belediye Meclis Üyeliğine seçildi. 12 Mart döneminde (Mayıs 1971) gözaltına alınarak Diyarbakır Sıkıyönetim emrine gönderildi. Serbest bırakılınca aynı yıl matbaasını İstanbul’a getirerek bu kente yerleşti. 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde Aziz Nesin ile aynı odada kalan sanatçı, Madımak olaylarına şahit oldu.

1997’de emekli olan Kaleli’nin, Tanrı İnsan kitabından dolayı hakkında açılan dava 1998’de para cezasıyla sonuçlandı. 1990’dan itibaren Alevi-Bektaşilerin dernekleşme hareketini yürüten Kaleli, Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı genel başkanıdır. Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Birliği ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir. İstanbul’da yaşayan Kaleli evli ve üç çocuk babasıdır.

Araştırmalarından dolayı 1994’te Türkiye Yazarlar Sendikası Onur Plaketi aldı. Aynı yıl “Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü”nün ilk sahibi oldu. 1994’te kurulan Alevi-Bektaşi Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçildi. Türkiye Yazarlar Sendikası Denetim Kurulu, Semah Kültür ve Dayanışma Vakfı, Edebiyatçılar Derneği, PEN Yazarlar Derneği üyesidir.

İlk yazısı 1962’de Sebat gazetesinde çıktı. Ardından İmece, Oluş, Birlik, Hâkimiyet, Barış, Demokrasi, Evrensel, Cem, Aydınlık, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Radikal, Özgür Gündem, gazete ve dergilerde yayımlandı. Özellikle 1970’li yıllarda toplumsal sorunları dile getirdiği öykü ve romanlarıyla tanındı. Haşhaş romanında 1960 sonrası Türkiye’de yaşanan sosyal olayları ve toplumsal çatışmaları ele aldı. Anadolu ve Alevilik hakkında araştırmalar yaptı. Avrupa’da çeşitli ülkelerde açık oturum ve panellere katıldı. Yaşamın içinden izler barındıran romanlarını toplumcu bakış açısıyla kaleme aldı. Çocuklar için “Gül Üreten Kız” ve “Horoz Şekeri ile Badem Şekeri” adlı hikâyeleri yazdı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir