Ömer Faruk Toprak Kimdir? Hayatı, Eserleri

14 Şubat 1920 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ömer Faruk Toprak, geçirdiği kalp krizi sonucu 20 Ağustos 1979 günü vefat etti. Ömer Faruk Toprak, Üsküdar Karacaahmet Mezarlığına defnedildi. 

Haber Merkezi / Ömer Faruk Toprak, liseden sonra üç yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Öğrenimini yarım bırakarak Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü’nde memur olarak görev aldı. 1948’de memur olarak Petrol Ofisi’nde çalışmaya başladı ve 1972’de bu kurumdan emekli oldu. Bir süre toplumcu sanatçıları bir araya toplayan ‘Yürüyüş’ dergisinin son sayılarını çıkardı.

1940 kuşağının toplumcu gerçekçi şairlerindendir. İlk şiiri 1938’de “Servet-i Fünun Uyanış” dergisinde yayınlandı. Şiir öykü ve yazıları Yeni Edebiyat, Yeni Ufuklar, Varlık, Ant, Fikir ve Sanat, Yığın, Yön gibi dergilerde yayınlandı. Şiirin yanı sıra roman ve öykü yazarı olarak tanındı. İlk şiiri 1938’de yayımlandı. Başlangıçta ölçülü, uyaklı, duygusal nitelikli şiirler yazdı. Ardından toplumsal gerçekçi şiire yöneldi. Toplum sorunlarını içeren, barış kaygısı taşıyan, gerek klasik gerekse çağdaş şiir ölçülerini kullanarak uzun ve soluk gerektiren güzel şiirler yazdı. Ölümünden sonra eşi Füruzan Toprak tarafından 1980 yılında başlatılan Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü, geleneksel bir ödül olarak tanındı.

Eserleri:

Şiir: İnsanlar (1943), Hürriyet (1945, Suat Taşer ile), Dağda Ateş Yakanlar (1955), Susan Anadolu (1968), Ayışığı (1973), Tüm Şiirleri (1983, ölümünden sonra)

Roman: Tuz ve Ekmek (1972), Karşı Pencere (1975)

Öykü: Gönen Öyküleri (1979)

Anı: Duman ve Alev (1968)

“Ben Affedemem”

Kolay değil aşkı ve yaşamayı terketmek
Her akşam böyle mahsun değilim
Bir defa ayağa kalkıp konuşmaya başlarsam…
Kolay kolay susmaz bu yürek
Kollarını aç göğsünü aç ben geliyorum
Yaşamasını isterim her çocuğumuzun
Ağrıya gözyaşına pişmanlığa rağmen
Sana tekrar anlatmalıyım gelecek günleri
Yaşamak ve özgürlük inkar edilmeyecek
Görmeyeceksin artık korkulu rüyalar
Bir akşam üstü karşı karşıya oturup
Her sayfasında kan ve gözyaşı olan
İkinci dünya savaşının kitaplarını okuyacağız

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir