AYM, Güvenlik Soruşturması Kanununun İptal İstemini Reddetti
Anayasa Mahkemesi (AYM), 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun yok hükmünde olduğunun tespiti, aksi halde iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açılan davanın reddine karar verdi.
Haber Merkezi / Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, CHP, eylemli içtüzük değişikliği niteliğindeki işlemlere dayanılarak görüşülüp kabul edilen kanunun yok hükmünde olduğunun tespiti, aksi takdirde iptal edilmesi ve yürürlüğün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.
Yüksek Mahkeme, davayı oy birliğiyle reddetti. Anayasa Mahkemesinin kararında kanun koyma, değiştirme ve kaldırmanın TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olduğu, bir kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesinin de kanunun varlık kazanması için gerekli ve yeterli olacağı, bu nedenle yokluğu isteminin reddedildiği belirtildi.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren kamu görevine girişte gizlilik dereceli birimlerde ve kanunda sayılan kurum ve kuruluşlarda çalışacak memurlar hakkında yapılmaya başlanmıştır. 2016 yılın da OHAL ilanının ardından, kamu görevine atanacak personelin devlete sadakat yükümlülüğüne uygun davranıp davranmayacağının tespitinde önemli bir güvenlik politikası haline gelmiştir.
Bu süreçten sonra kamuya alımların tamamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaya başlanmıştır. Güvenlik soruşturmaları ile kamu hizmetinin güvenli bir şekilde yerine getirilmesi riske sokacak faktörlerin en başından ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.