Erkek makyajının sıra dışı tarihi
Bir erkek neden kendini daha güzel yapmak istemez ki? Tarihin bir döneminde kültür farklıydı ve modern dünyada sahip olduğumuzdan daha az cinsiyet önyargısı vardı. Eski Mısırlılar makyaj yaptı, Romalılar makyaj yaptı ve hata İngilizler bile belirli bir dönem makyaj yaptı. Öyleyse neden erkekler makyaj yapmayı bıraktı? İşte MÖ 4000’den MS 2020’ye kadar erkek makyajının sıra dışı tarihi.
Haber Merkezi / Makyajın sadece kadınlar için olduğunu mu düşünüyorsunuz? İki kez düşünün, çünkü makyaj binlerce yıldır var ve hem erkekler hem de kadınlar tarafından yapılıyordu. Demek istediğim, bir erkek neden kendini daha güzel yapmak istemesin ki?
Tarihin bir döneminde kültür farklıydı ve modern dünyada sahip olduğumuzdan daha az cinsiyet önyargısı vardı. Eski Mısırlılar makyaj yaptı, Romalılar makyaj yaptı ve hata İngilizler bile belirli bir dönem makyaj yaptı. Öyleyse neden erkekler makyaj yapmayı bıraktı? İşte MÖ 4000’den MS 2020’ye kadar erkek makyajının sıra dışı tarihi.
Antik Mısır
Sanırım hepimiz Mısırlı erkeklerin gün içinde oldukça havalı göründüğüne hemfikir olabiliriz (en azından kalan resimlere göre). Yüzlerine boya sürdüklerinde erkekliklerinin kaybolacağını düşünmüyorlardı – aksine, muhteşem göz makyajları onları daha da güçlü gösteriyordu!
Bunu MÖ 4000 civarında yapmaya başladılar ve makyaj gelişmeye devam etti. Siyah astarlardan yeşil malakit göz farı haline geldiler ve hatta dudaklarında biraz kırmızı renk kullandılar. Sadece güzellik için değildi – makyajın büyülü, tıbbi ve pratik bir amacı vardı. Aynı zamanda kişinin statüsünün de bir göstergesiydi.
Antik Roma
Yaklaşık 1. yüzyılda Romalı erkeklerde kadınlar kadar kozmetik ürünleri kullanıyordu. O zamanlarda erkekler kendilerine bakmayı severdi ve kendi güzellik rutinleri vardı. Romalı erkekler çarpıcı bir etki oluşturmak için makyaj yapmayı tercih etmişlerdir.
Elizabeth dönemi
Peki Avrupa kültürü ne olacak, diye sorabilirsiniz. Kraliçe I. Elizabeth döneminde, İngiliz erkekler kadınlardan daha fazla makyaj yapıyorlardı! Ciltlerine bakmaya bayılırlardı ve bugün yaptığımız gibi yüz maskeleri oluşturmak için yumurta ve bal gibi doğal maddeler kullandılar. Yine de herkes soluk bir cilde sahip olmak istiyordu ve bu, oldukça ölümcül olduğu ortaya çıkan beyaz pudra makyajının kullanılmasına yol açtı. Herkes beyaz saçlara sahip olmak istiyordu, ancak o zamanlar ağartıcı madde çok sertti ve çoğu zaman saçların dökülmesine neden oluyordu. İşte o zaman bütün beyaz peruk estetiği ortaya çıktı!
Viktorya dönemi
Bu, İngiltere’nin her yerindeki makyaj severler için işlerin gerçekten kötüye gittiği zamandır. Kraliçe Victoria, ben katı bir hanımefendiydim ve makyajdan o kadar nefret ediyordum ki, ahlaksız ve tamamen kaba bulduğunu söyledi. Yalnızca tiyatro oyuncuları, yankı uyandırmadan yüzlerini boyayabilirlerdi. Oyuncuların hepsi erkekti ve farklı oyunları oynamak için drag yapmaktan başka çareleri yoktu. Kilise de o zamanlar çok güçlüydü, bu yüzden makyaj Şeytanın işi olarak ilan edildi ve kimse rahiplerle bu tartışmaya girmek istemedi.
30’lar Hollywood
Erkek makyajında yepyeni bir çağ başlattığı için hepimiz Hollywood’a teşekkür etmeliyiz. Yüzlerce yıldır kaşlarını çatan ve tabu olan erkek makyajı, hiçbir telaş olmadan sessizce yeniden ortaya çıktı. Film endüstrisi, en iyi görünen aktör ve aktrislerle ilgilendi, bu yüzden sadece kadınlar değil erkekler de belirli prosedürlerden geçti. Hafiflerdi, ancak bu bir başlangıç ve yeni makyaj özgürlüğüne doğru bir değişimdi.
70’ler ve 80’ler
Erkek makyajı, rock ve rock-n-roll’un ses dalgalarında bir patlama ile geri döndü. Pek yaygın değildi, ancak müzik endüstrisindeki adamlar istedikleri gibi makyaj yapma lüksüne sahipti. Prince’in cilalı görünümünden David Bowie’nin biraz daha garip bir havasına ve KISS üyesi tarafından giyilen çılgın havalı makyaj görünüm… Bu dönem Way Bandy ve Scott Barnes gibi erkek makyaj sanatçılarının kendilerini dünyaya tanıttığı zamandı. İsmi bugün bile popüler olan Scott Barnes, profesyonel makyaj sanatçılarının çoğunlukla erkek olduğunu itiraf etti!
2000’ler
Giderek daha fazla müzisyen makyaj kullanmaya başladıkça süslü bir güzellik salonundan yeni çıkmış gibi göründükçe ‘metroseksüellik’ terimi topluma yeniden tanıtıldı. Görünüşlerine biraz fazladan gösteriş katmaktan hoşlanan, seyircilere sahnede ve dışında dikkat çeken Adam Lambert ve Jared Leto gibi sanatçılardan bahsediyoruz. Pop-punk grupları, makyaj markalarına erkekler için özel makyajlar yayınlamaya başlamaları için ilham veren erkek göz kalemi görünümünü popüler hale getirdi (çünkü, açıkçası, kızların göz kalemi erkeklerin göz kaleminden çok farklıdır).
2010’lar
Daha fazla erkek makyaj yapmaya başladı. Androjen erkekler ve kadınlar yeni bir moda trendi haline geldi ve bu, makyaj kullanım çizgilerinin de bulanıklaştığı anlamına geliyordu. Bir erkek bir kadına dönüşebilir ve bir kadın kesinlikle erkeksi görünebilir. Bunlar, değişen güzellik standartları sayesinde hepimizin deneyimlediği yeni özgürlüklerdi. Maybelline ve Covergirl gibi şirketler de bu eğilimleri sonuna kadar kullandı ve erkek yüzlerini kapaklarında sergiledi. Ve David Beckham’ın LOVE dergisinin kapağında göz farı taktığını unutma!
2020’ler
Bugün makyaj, en azından kültürümüzde, gördüğümüz kadar nötr. Gün geçtikçe daha fazla genç erkek suçluluk hissetmeden ya da kaşlarını çatmadan kullanıyor. Ve neden görünüşlerini iyileştirmek için cilt bakımı rutinleri yapmasınlar ya da tıpkı kadınlar gibi bir kapatıcıyla kusurları gizlemesinler? Elbette geniş bir ölçekte değil, ancak makyaj her geçen yıl daha az sorun haline geliyor. Elbette, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerini ele alırsanız erkekler orada onlarca yıldır makyaj kullanıyor ve bu hiç olağanüstü bir şey olmadı. Bu, dünyadaki en normal şey ve çeşitli alt kültürlerdeki bir ifade biçimidir.