Vitiligo nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Vitiligo, cildin rengini kaybetmesine neden olan bir cilt hastalığıdır. Bir kişinin cildinde pürüzsüz beyaz alanlar (5 mm’den küçükse maküller veya 5 mm veya daha büyükse lekeler olarak adlandırılır) görünür. Saçlı bir yerde vitiligo varsa vücudunuzdaki saçlar da beyazlaşabilir.

Durum, melanositler (deriye rengini veren kimyasal olan melanin üreten cilt hücreleri veya pigmentasyon) vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edildiğinde ortaya çıkar.

Vitiligo nasıl ilerler?

Vitiligo genellikle birkaç ay içinde yavaş yavaş vücuda yayılabilen birkaç küçük beyaz lekeyle başlar. Vitiligo tipik olarak ellerde, kollarda, ayaklarda ve yüzde başlar, ancak mukoza zarları (ağız, burun, genital ve rektal bölgelerin nemli astarı), gözler ve iç kulaklar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir.

Bazen daha büyük yamalar genişlemeye ve yayılmaya devam eder, ancak genellikle yıllarca aynı yerde kalırlar. Daha küçük maküllerin yeri, belirli cilt bölgeleri kaybedip pigmentlerini geri kazandıkça zamanla değişir ve değişir. Vitiligo, etkilenen cilt miktarına göre değişir, bazı hastalar birkaç renksiz bölge yaşarken, diğerleri yaygın cilt rengi kaybına uğrar.

Vitiligoya ne sebep olur?

Vitiligo’nun nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, birkaç farklı teori vardır;

  • Otoimmün bozukluk; Etkilenen kişinin bağışıklık sistemi, melanositleri yok eden antikorlar geliştirebilir
  • Genetik faktörler; Vitiligo olma şansını artırabilecek bazı faktörler kalıtsal olabilir. Vitiligo vakalarının yaklaşık yüzde 30’u ailelerde görülür
  • Nörojenik faktörler; Melanositler için toksik olan bir madde ciltteki sinir uçlarında salınabilir
  • Kendi kendini yok etme; Melanositlerdeki bir kusur, onların kendilerini yok etmelerine neden olur

Vitiligo, fiziksel veya duygusal stres gibi belirli olaylar tarafından da tetiklenebilir. Açıklamaların hiçbiri durumu tamamen açıklamadığından, bu faktörlerin bir kombinasyonunun vitiligodan sorumlu olması mümkündür.

Vitiligo ağrılı mı?

Vitiligo ağrılı değildir. Bununla birlikte, cildin daha açık lekelerinde ağrılı güneş yanıkları yaşayabilirsiniz. Güneş kremi kullanmak, en güçlü olduğu saatlerde güneşten uzak durmak, koruyucu kıyafet giymek gibi önlemlerle kendinizi güneşten korumak önemlidir. Vitiligolu bazı insanlar, depigmentasyon başlamadan önce de dahil olmak üzere bazen kaşıntılı bir cilde sahip olduklarını bildirdiler. Vitiligo mutlaka kalıtsal değildir. Bununla birlikte, vitiligo olan kişilerin yaklaşık% 30’unun vitiligo olan en az bir yakın akrabası vardır.

Vitiligo’nun belirti ve semptomları nelerdir?

Deri lekeleri renk kaybeder. Bu, ağzınızdaki veya burnunuzdaki gözleri ve / veya mukoza zarlarını içerebilir.
Başınızdaki veya yüzünüzdeki saç lekeleri erken gri veya beyaz olur

Vitiligo ile hangi problemler ilişkilidir?

Vitiligo esas olarak kozmetik bir durum olsa da, vitiligolu kişiler çeşitli sorunlar yaşayabilir;

  • Melanosit içermedikleri için, maküller cildin geri kalanından daha fazla güneş ışığına duyarlıdır, bu nedenle bronzlaşmak yerine yanarlar
  • Vitiligo hastalarının retinalarında (ışığa duyarlı hücreler içeren gözün iç tabakası) bazı anormallikler ve irislerinde (gözün renkli kısmı) bazı renk varyasyonları olabilir. Bazı durumlarda, retinanın veya irisin bir miktar iltihabı vardır, ancak görme genellikle etkilenmez
  • Vitiligo hastalarının hipotiroidizm , diyabet , pernisiyoz anemi , Addison hastalığı ve alopesi areata gibi diğer otoimmün hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir (vücudun bağışıklık sisteminin kendisine saldırmasına neden olur) . Ayrıca, otoimmün hastalıkları olan insanlar vitiligo geliştirme riski altındadır
  • Vitiligolu kişiler derileri hakkında utanmış veya endişeli hissedebilirler. Bazen insanlar kabadır – bakabilirler veya kaba olmayan şeyler söyleyebilirler. Bu, vitiligolu bir kişinin düşük benlik saygısı geliştirmesine neden olabilir. Bu da, anksiyete veya depresyon sorunları yaratabilir ve birisinin izole etmek istemesine neden olabilir. Böyle bir durumda, bir çözüm bulmanıza yardımcı olmak için sağlık uzmanınızla veya aileniz ve arkadaşlarınızla konuşmalısınız

Vitiligo nasıl teşhis edilir?

Genellikle beyaz lekeler ciltte kolayca görülebilir, ancak sağlık hizmeti sağlayıcıları, diğer cilt koşullarından ayırt edilmesine yardımcı olmak için ultraviyole (UV) ışığı cilde yansıtan bir Wood lambası kullanabilir.

Vitiligo nasıl tedavi edilir?

Vitiligonun tedavisi yoktur. Tıbbi tedavinin amacı, rengi geri kazandırarak (repigmentasyon) veya kalan rengi ortadan kaldırarak (depigmentasyon) tek tip bir cilt tonu oluşturmaktır. Yaygın tedaviler arasında kamuflaj terapisi, repigmentasyon terapisi, ışık terapisi ve ameliyat yer alır. Danışmanlık da önerilebilir.

Vitiligoyu nasıl önleyebilirim?

Vitiligoya neyin sebep olduğunu kesin olarak kimse bilmediğinden, kimse size nasıl önleyeceğinizi söyleyemez. Genel olarak, herkesin güvenli güneşe maruz kalma alışkanlıkları edinmesi ve cildinize iyi bakması akıllıca olur.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir