Mide ve duodenal ülserler arasındaki fark nedir?

Duodenum ülseri genellikle helicobacter pylori ( H. pylori ) adı verilen bir mikrop (bakteri) enfeksiyonundan kaynaklanır. 4-8 haftalık asit baskılayıcı ilaç tedavisi ülserin iyileşmesine yetecektir. Midenizde ve duodenumda ülser olabilir. Mide ülserleri ve duodenal ülserlerin her ikisi de peptik ülser türüdür.

Bunlardan herhangi birine sahipseniz, ‘peptik ülser hastalığı’ denen duruma sahipsiniz. Her iki türe sahip olmak ise gastroduodenal olarak bilinir.

Semptomlar nasıl farklılık gösterir?

Mide veya duodenum ülseriniz olup olmadığını anlamanın bir yolu, semptomlarınızın nerede ve ne zaman ortaya çıktığını belirlemektir. Bazıları için öğünler arasındaki süre ülseri şiddetlendirir. Diğerleri için yemek yemek ağrıyı tetikleyebilir.

Yine de ağrının tam yeri ülserin yeri ile her zaman uyuşmaz. Bazen ağrı yönlendirilir. Bu, bir kişinin gerçek ülserden uzak bir yerde ağrısı olabileceği anlamına gelir.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Şişkinlik

Sindirim uzmanlarına göre ülser semptomlarının çoğu kanamaya bağlıdır.

Ancak mide veya duodenum ülseri olan kişilerin yaklaşık yüzde 75’inin herhangi bir semptomu yoktur. Aslında bu ülserler nadiren şiddetli semptomlara neden olur.

Şiddetli semptomlar ortaya çıkarsa, şunları içerebilir:

  • Dışkıda kan veya siyah veya katran gibi görünen dışkı
  • Nefes almada zorluk
  • Baygınlık hissi veya bilincini kaybetme
  • Kan kusma
  • Aktivite ile nefes darlığı
  • Yorgunluk

Mide ağrısı ve yukarıdaki semptomlardan herhangi birini hissederseniz acil tıbbi yardım isteyin.

Ülsere ne sebep olur?

  • Helicobacter pylori bakterileri (h. pylori )
  • H. pylori mide ve duodenal ülserlerin en yaygın nedenidir. Bu bakteri midenizi ve ince bağırsağınızı koruyan mukusu etkiler ve mide asidinin astara zarar vermesine izin verir

Bu bakterinin tam olarak nasıl yayıldığı belli değil, ancak araştırmacılar bunun çoğunlukla kirli yiyecekler , su ve yemek kapları aracılığıyla olduğuna inanıyor. H. pylori taşıyan insanlar, onu tükürük ile doğrudan temas yoluyla da yayabilirler.

Pek çok insan bu bakteriyel enfeksiyonu çocukken kapar, ancak nadiren peptik ülsere dönüşür. Aslında, çoğu insan semptomları yaşlanana kadar görmez – hiç değilse.

İlaçlar;

Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ( NSAID’ler ) kullanan veya bunlara güvenen kişilerde peptik ülser gelişme olasılığı daha yüksektir. Aslında, h. pylori’den sonra NSAID kullanımı peptik ülserlerin diğer ana nedenidir.

NSAID’ler mide ve bağırsak astarınızı tahriş edebilir ve zarar verebilir. Asetaminofen (Tylenol) bir NSAID değildir, bu nedenle ülserler veya diğer sindirim koşulları nedeniyle NSAID kullanamayan kişiler için sıklıkla önerilir.

Diğer durumlar;

Olarak bilinen bir nadir zollinger-ellison sendromu, hem gelişimine neden olur kanserli ve kanserli olmayan tümörler. Bu tümörler, mide ve duodenal ülserlere yol açabilen aşırı derecede mide asidine neden olan hormonları salgılar.

Bu tümörler çoğunlukla pankreas ve oniki parmak bağırsağında gelişir, ancak vücudun başka yerlerinde de ortaya çıkabilir.

Ülser geliştirme olasılığı daha yüksek olan kim?

Doktorlar genellikle artrit veya eklem iltihabı gibi sağlık durumları için NSAID’leri önerirken, NSAID’ler peptik ülser geliştirme riskinizi artırabilir.

Mide, duodenal ve kanayan ülser riskinizi artırabilecek ek ilaçlar şunları içerir;

  • Alendronat (fosamax) ve risedronat (actonel) gibi osteoporoz tedavileri
  • Warfarin (Coumadin) veya klopidogrel (Plavix) gibi antikoagülanlar
  • Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar)
  • Belirli kemoterapi ilaçları

Mide ve duodenum ülseri geliştirme riskinizi artırdığı bilinen diğer risk faktörleri şunlardır:

  • 70 yaşında veya daha büyük olmak
  • Alkol içmek
  • Peptik ülser öyküsü olan
  • Sigara içmek
  • Ciddi yaralanma veya fiziksel travma

Baharatlı yiyeceklerin ülser riskini artırabileceği veya onlara neden olabileceği bir efsanedir. Ancak bazı yiyecekler, bazı kişilerde mideyi daha fazla tahriş edebilir.

Doktorunuz ülseri nasıl teşhis edecek?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı sorarak başlayacaktır. En sık ne zaman ve nerede semptomlarınız olduğunu doktorunuza bildirin.

Mide ve duodenal ülserler karnınızın farklı bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Karın ağrısının birçok nedeni olduğu için genellikle çeşitli testler önerilecektir.

Doktorunuz semptomlarınızın kaynağı h. pylori olduğunu düşünüyorsa , aşağıdaki testler bu olasılığı doğrulayabilir veya ekarte edebilir:

  • Kan testi; Bazı enfeksiyonla savaşan hücrelerin varlığı, H. pylori enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelebilir .
    Dışkı antijen testi. Bu testte, test için laboratuvara bir dışkı örneği gönderilir. Test, dışkıda H. pylori ile ilgili belirli proteinleri arar
  • Üre nefes testi; Üre nefes testi, özel bir üre formülasyonu içeren bir hapı yutmayı içerir. Hapı yutmadan önce ve sonra bir toplama torbasına soluyorsunuz ve ardından karbondioksit seviyeleriniz ölçülüyor. Ne zaman bir H. pylori mevcut olduğu, hap üre tespit edilebilir karbondioksit belirli bir tür ayrılır
  • Özofagogastroduodenoskopi (EGD)
  • Bir EGD testi , dürbün olarak bilinen ucunda kamera bulunan ışıklı, esnek bir enstrümanın ağzınızdan ve yemek borusu, mide ve ince bağırsağa geçirilmesini içerir
  • Doktorunuz ülserleri ve diğer anormal alanları arayabilecek ve doku örneği (biyopsi) alabilecektir. Hatta belirli koşulları tedavi edebilirler.

Üst gastrointestinal seri;

Doktorunuz ayrıca baryum yutması veya üst GI serisi adı verilen bir test isteyebilir. Bu test, bir röntgende kolayca görünen az miktarda sıvı malzeme içeren bir solüsyonun içilmesini içerir.

Doktorunuz daha sonra solüsyonun sindirim sisteminizde nasıl hareket ettiğini görmek için birkaç röntgen çekecektir. Bu, yemek borusu, mide ve ince bağırsağı etkileyen rahatsızlıkları aramalarına izin verir.

Ülserler nasıl tedavi edilir?

Mide ve duodenal ülser tedavisi, nedenlere ve semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Örneğin, doktorunuz asit miktarını azaltmak ve mide zarınızı korumak için histamin reseptör blokerleri (H2 blokerleri) veya proton pompa inhibitörleri (PPI’ler) reçete edebilir .

For H. pylori enfeksiyonu, doktorunuz bakteri mücadele ve şifa teşvik etmek antibiyotikler, PPIs ve diğer ilaçları verir. Bu ilaçlar, midenizin mukus tabakasını korumaya yardımcı olan mukozal koruyucu maddeleri içerir.

NSAID’ler peptik ülsere neden olduysa, genellikle kullanımınızı nasıl azaltacağınız veya ortadan kaldıracağınız konusunda size tavsiyelerde bulunulur. Ülser aktif olarak kanıyorsa, doktorunuz EGD prosedürü sırasında kanamayı endoskopla durdurmak için özel aletler kullanabilir.

İlaç veya endoskopik tedavinin işe yaramadığı durumlarda, doktorunuz ameliyat önerebilir. Ülser midenizin veya oniki parmak bağırsağınızın duvarında bir delik açacak kadar derinleşirse, bu tıbbi bir acil durumdur ve sorunu çözmek için genellikle ameliyat gerekir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir