Şigelloz nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Şigelloz, enfekte olan kişilerde mide ağrısı, ishal ve ateş oluşturan, shigella bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Shigella çok bulaşıcıdır. Şigelloz, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygındır.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi çocukların şigelloz olma olasılığı daha büyük çocuklardan ve yetişkinlerden daha fazladır. Bunun nedeni, küçük çocukların parmaklarını sık sık ağızlarına sokmaları ve bakterileri yutma olasılıklarının daha yüksek olması olabilir.
Çocuk bakım merkezlerindeki çok sayıda bebek bezi değişikliği de bu yaş grubundaki enfeksiyon konsantrasyonunu artırabilir. Şigelloz genellikle okullar, kreşler, bakım evleri veya sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu bölgeler gibi kalabalık yerlerde görülür.
Şigelloza ne sebep olur?
Şigelloz genellikle enfekte olan kişilerin dışkılarında (dışkılarında) bulunur. Bakteriler, birisi enfekte olmuş bir kişinin dışkısıyla veya bakteriyle kontamine olmuş bir şeyle temas ettiğinde yayılır.
İnsanlar, kontamine olmuş yiyecekleri yiyerek, suyu içerek veya enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla şigelloza yakalanırlar. Pek çok gıda kontamine olabilir, ancak bunlar genellikle pişmemiş sebzeler veya kabuklu deniz ürünleridir.
Şigellozun belirtileri nelerdir?
- İshal
- Mide ağrısı ve krampları
- Kusma
- Dizanteri (dışkıda kan, irin ve mukus)
- Ateş
Bazı durumlarda, shigella bakterisi ile enfekte olan kişilerde semptomlar görülmez, ancak yine de bulaşıcıdır.
Şigelloz nasıl teşhis edilir?
Şigelloz, bakteri varlığı açısından bir dışkı numunesi test edilerek teşhis edilir.
Şigelloz nasıl tedavi edilir?
Şigelloz tedavisi, ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Semptomlarınız hafifse, dehidrasyonu (vücutta tehlikeli bir su kaybı) önlemek için dinlenerek ve sıvı içerek tedavi edebilirsiniz .
İshal için bizmut subsalisilat (pepto-bismol) de alabilirsiniz. Loperamid (imodium) veya difenoksilatı atropinle (lomotil) almayın çünkü bu ilaçlar bağırsak fonksiyonunu yavaşlatır ve bakterileri sisteminizde tutar.
Daha şiddetli şigelloz vakalarında ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, doktorlar enfeksiyonu tedavi etmek için bir antibiyotik yazabilirler.
Şigellozun komplikasyonları veya yan etkileri nelerdir?
Şigelloz ishal nedeniyle su kaybına neden olabilir. Bu durum, yaşlılar ve bebekler için çok tehlikeli olabilir.
Şigelloz önlenebilir mi?
Şigelloza yakalanma riskinizi aşağıdaki şekillerde azaltabilirsiniz:
- Özellikle yemek yemeden önce ve sonra, banyoyu kullandıktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve enfekte biriyle temas ettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice ve sık sık yıkayın
- Yiyecekleri iyice yıkayın ve iyice pişirin
- Havuzlarda, göllerde veya göletlerde su yutmaktan kaçının
- Kirli çocuk bezlerini kapaklı astarlı bir çöp kutusuna atın
- Diğer ülkelerde seyahat ederken güvenli yiyecek ve su talimatlarına uyun
- Cinsel aktivitelere girmeden önce partnerinizin ishalden kurtulmasının ardından bir hafta bekleyin.
Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.