Göbek Fıtığı nedir? Belirtileri, Tedavisi
Fıtık, vücut içinde yer alan bir organın içinde bulunduğu beden bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarıya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Göbek fıtığı ise, bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin yakınındaki bir bölgeden geçmesi ve dışarıya doğru bir çıkıntıya (fıtık) neden olması sorunudur.
Göbek fıtığı fındık büyüklüğünden portakal büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen hastalık, genellikle hamilelik sırasında ortaya çıkar. Normalde göbek deliği içeri doğrudur ancak fıtık yaşanması durumunda dışarı doğru bombeleşen bir yapı oluşur. Hamilelik sonrasında kaybolabildiği gibi devam da edebilir. Karın fıtığı olarak da bilenen göbek fıtığı aktif olarak spor yapan kişilerde daha yaygındır.
Nedenleri;
Göbek fıtığının çıktığı bölge, anne ile bebek arasında kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği zayıf bir nokta olan göbek deliğinin tam içidir. Doğumu takip eden birkaç gün içinde göbek bağı düşer ve bu bölge tamamen kapanır. Bebeklik döneminde bu bölgenin kapanmaması çocuklarda karın fıtığı oluşumuna neden olur. Erişkin döneminde ise karın iç basıncının şiddetli bir şekilde artması göbek fıtığı sebebidir. Aşırı ıkınma, aşırı kilo, oturup kalma sırasında dikkatsiz ve hızlı olma, aşırı basınç, bel bölgesine fazla yüklenme, ağır yük kaldırma, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve hamilelik döneminde yaşanan birtakım sıkıntılar göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Belirtileri;
- Göbek deliği ve göbek deliğine yakın bölgelerde oluşan şişlikler ve çıkıntılar
- Şişlik ve çıkıntının oluştuğu yerde ağrının oluşması
- Fıtığın hareket kabiliyetini kısıtlaması
- Mide bulantısı
- Mide bulantısıyla birlikte kusma
- Tuvalete çıkamama
- Boşaltım esnasında ağrı hissetme
- Göbek deliğinin fıtıktan dolayı şekil değiştirmesi
- Şişkinliğin olduğu bölgede morarma ve kızarma
- Ikınmadan ve öksürükten dolayı oluşan ağrı
- Midede oluşan ağrılar, yanmalar
- İç organlarda işlev bozukluğu
- İleri seviyede dışkıda kan
Tedavisi;
Fıtık ameliyatı ile kolayca iyileşme sağlanabilir. Ameliyat ile kişi kısa sürede kolayca günlük yaşamına devam edebilir. Göbek fıtığının ameliyatında yama yöntemi ile etkin sonuçlar elde edilir. Bazı küçük fıtık hastalıkları durumlarında yama işlemi uygulanmaz. Ancak yama yöntemi ile yapılan göbek fıtığı ameliyatları tekrar etme noktasında daha büyük koruyuculuk oranına sahiptir. Göbek fıtığının ameliyatı sonrası, ağır kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Günlük beslenme düzenine devam edilebilirken hekimin verdiği oranı aşmadan ağrı kesici alınabilir. Ameliyatın sonrasındaki 2 günde bol bol su tüketimine özen gösterilmelidir.