Samsun: Kasımzade Ahmet Sofi Camii
Kasımzade Ahmet Sofi Camii; Samsun’un Kavak İlçesi, Çakallı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.
Yığma yapım sisteminde inşa edilen yapı, belirli aralıklarla üst üste dizilen taşlar üzerinde yükseltilmiştir. Yapının inşasında ahşap geçme tekniği kullanılmıştır. Kitabesine göre, Hicri 1296 (Miladi 1878/1879) yılında inşa edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün arşivine göre, Kasımzade Ahmet Efendi tarafından yenilenmiştir. Kırma çatısı alaturka kiremit ile örtülüdür.
Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Caminin bulunduğu alanda mezarlık da bulunmaktadır. Minaresi bulunmamaktadır. Kuzey cephede yarı açık son cemaat yeri bulunmaktadır. Saçak, bu cephede uzatılarak son cemaat yerinin üzerini kapatmış ve mekân çevresince ahşap dikmeler ile desteklenmiştir. Bu cephe, güney cephesine göre daha alçak kottadır.
Son cemaat yerine tek kollu ahşap korkuluklu ahşap malzemeli bir merdiven ile ulaşılmaktadır. Son cemaat yeri sınırları ahşap korkuluklar ile belirlenmiştir. Kuzey cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilmektedir. Kapı, baklava dilimi motifleri olan ahşap söve ile çevrelenmiştir. Kapı üzerinde yer alan dikdörtgen formlu ahşap alınlık kısmında kitabesi yer almaktadır.
Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemelidir. Mihrap ve vaaz kürsüsü sade biçimdedir. Minberde korkuluk altında ahşap oymalı bir sıra işleme mevcuttur. İç mekânda çatı düzdür ve ahşap malzeme ile kaplıdır. Tavanı ahşap oymalı bir silme çevrelenmiştir. Harim kısmı güney cephede yer alan üç, doğu ve batı cephede yer alan ikişer adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Pencereler ahşap malzemeli ve giyotin tiptir.