3 Dakikada Şarj Olan 20 Yıl Ömre Sahip Batarya Geliştirildi

Bir girişim, dakikalar içinde tamamen şarj olabilen, mevcut elektrikli araç (EA) bataryalarının iki katından daha uzun süre dayanan ve elektrikli otomobiller için uygun bir katı hal pili geliştirdi.

Üç dakikada şarj olabilen ve ömrü boyunca 10 binden fazla şarj döngüsüne sahip bir saat pili prototipini başarıyla çalıştırdıktan sonra, Harvard Üniversitesi’nden çıkan girişim Adden Energy, yakın gelecekte ticarileştirmek amacıyla teknolojiyi daha da ilerletmek için 5,15 milyon dolar fon aldı.

Girişime göre temiz enerji depolama teknolojisinin hızlı gelişimi, iklim değişikliği “vebasıyla” mücadelede kritik öneme sahip.

Adden Energy CEO’su William Fitzhugh, bu cihazın yaygın kullanımını kolaylaştırmak için, evde garajı olmayan ve bu nedenle elektrikli araçlarını gece evde şarj etme imkanı bulunmayan Amerikalıların yüzde 37’sine hitap etmeyi umuyor.

Fitzhugh, “Dünyanın araç filosunun tamamen elektrikli araçlardan oluşması, iklim değişikliğiyle mücadelede atabileceğimiz en anlamlı adımlardan biri” dedi.

Bununla birlikte, elektrikli araç kullanımının geniş çapta benimsenmesi, çeşitli tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilecek bataryalar gerektiriyor… EA’ların, esasen şu anda gaz pompasında harcadığınız zamana benzer sürelerde, içten yanmalı araçların yakıt dolumundan çok farklı olmayan zaman zarflarında şarj edilmesi gerek.

Tahminler, dünya araç filosunun elektrikli hale gelmesinin tek başına küresel sera gazı salımlarını yüzde 16 oranında azaltabileceğine işaret ederken, bu “yeni batarya örneği” bu hedefe ulaşmak için gerekli görülüyor.

Harvard’da malzeme bilimi doçenti ve Adden Energy’nin bilim danışmanı Xin Li, “Eğer temiz enerjili bir geleceğe doğru ilerleyeceksek şu an yoldaki araçların tam anlamıyla sadece ‘yüzde 1’ini’ oluşturan elektrikli araçlar lüks bir moda olarak kalamaz, EA bataryaları sadece 3 ila 5 yıl dayanırsa ABD’nin ikinci el otomobil pazarı olmayacak” dedi.

Teknolojinin herkes tarafından erişilebilir olması gerek… Batarya teknolojimizi geliştirmek için herhangi bir temel sınır görmüyoruz. Bu teknolojinin geliştirilmesi çığır açabilir.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir