3 Bin Yıllık Mezopotamya Tabletleri Bilinen En Eski TSSB Vakasını Belgeliyor

Mezopotamya’nın eski metinlerini inceleyen araştırmacılar, Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na veya TSSB’ye oldukça benzeyen semptomların tanımlarına rastladılar. Bu, tarihteki en erken TSSB tanımı olabilir.

Haber Merkezi / Araştırmacılara göre, Asur Hanedanlığı’nın Mezopotamya hakim olduğu dönemde (bugünkü Irak) MÖ 1300 ve MÖ 609 yılları arasında askere alınanlar, ilk olarak, krallık için yollar, köprüler ve diğer altyapı işlerini de içeren bir yıllık bir eğitim kampı ve çalışmadan sonra bir yıl boyunca savaşa gönderilirler ve tek parça halinde geri dönmeleri durumunda, bu döngüyü tekrarlamadan önce bu insanlar, bir yıl boyunca ailelerinin yanlarına dönmelerine izin verilirdi.

Güneşin altında yeni bir şey yok

Ancak araştırmacılar tarafından analiz edilen eski metinler gösterdi ki, vücutları eve sağlam dönmüş olsa da, bazı askerlerin zihinleri paramparçaydı.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), ABD kökenli filmlerde bolca gördüğümüz Vietnam savaşı gazileri üzerinde yapılan çalışmalardan sonra, psikiyatristler tarafından ancak oldukça yakın zamanda resmi olarak tanımlanmıştır. Doktorlar, daha önce askerlerdeki bu sorunu ‘mermi şoku’ veya ‘savaş yorgunluğu’ olarak değerlendirip görmezden geliyordu.

Şimdiye kadar, TSSB semptomları benzeri semptomların tanımlanması, Herodot’un MÖ 490’da meşhur Maraton Savaşı’nın sonrasını anlattığı metinlerde yer almaktaydı. Herodot , bazı Atinalı savaşçıların, savaş alanında ölümle yakın karşılaşmalarının ardından halüsinasyonlar gördüklerini ve kendiliğinden körlük yaşadıklarını iddia etmektedir.

Truva savaşının kahramanı olan Akhilleus’un da TSSB hastası olduğu kabul edilir. Üçüncü Haçlı Seferi’ne değinen bir tarihçide, savaştan (1189-92) eve dönen haçlılarında benzer durumlar yaşadığını tarif etmiştir. TSSB’yi tek başına metinden teşhis etmek çok zor (ve bazen imkansız) olsa da, muhtemelen insanlar ilk kez birbirlerine savaş açtığından beri travmanın gazilere musallat olduğunu gösteriyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir