1973’te Oscar’ı Reddetti, Yuhalandı; Akademi 50 Yıl Sonra Özür Diledi
Oscar Akademisi yarım asır önce ünlü aktör Marlon Brando adına dünyanın en prestijli sinema ödülünü kabul etmeyi reddeden Amerikalı yerli aktris Sacheen Littlefeather’dan resmi olarak özür dilediğini açıkladı.
Marlon Brando, o sene Baba’daki (The Godfather) rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştı.
Brando, Amerikan yerlilerini yanlış tanıtan film endüstrisine tepki olarak Oscar’ı reddetmiş, bu açıklamayı yapması için de sahneye Littlefaether’ın çıkmasını istemişti.
26 yaşındaki Littlefeather, 60 saniyelik konuşmasının ardından yuhalamalar ve ırkçı söylemler ile karşı karşıya kalmıştı.
85 milyon kişinin izlediği yayının ardından Littlefaether’ın gerçekten bir Amerikan yerlisi olmadığı ve hatta Brando’nun metresi olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Littlefeather tüm bu iddiaları reddetmişti.
Soyu Apaçi ve Yaki Kızılderililerine uzanan Littlefeather daha sonra yaptığı bir açıklamada “kovboy” filmlerinin ünlü oyuncularından John Wayne’in o gece kendisine fiziksel saldırı girişiminin güvenlik tarafından engellendiğini söylemişti.
Geçen haziranda oyuncuya gönderilen Oscar Akademisi Başkanı David Rubin imzalı özür mektubunda, Littlefeather’ın o gece maruz kaldığı hakaretlerin “sebepsiz ve yersiz” olduğu belirtilerek “Üstlendiğiniz duygusal yük ve sektörümüzdeki kendi kariyerinize olan maliyeti telafi edilemez” dendi.
Oyuncunun gösterdiği cesaretin çok uzun süre “görmezden gelindiğinin” de altını çizen Oscar Akademisi, “Bunun için size hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlık duygularımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Akademi mektubu, Sacheen Littlefeather’ı Los Angeles’ta bulunan Oscar Ödülleri Müzesi’nde 17 Eylül’de konuşma yapması için davet edilmesinin ardından duyuruldu.
Littlefaether, özürün metninin ardından Hollywood Reporter’a konuştu ve “Bu özrü duyacağım günü göreceğimi hiç düşünmemiştim” dedi. Bugün 75 yaşında olan Littlefeather şunları ekledi:
“Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu.”
Geçen Eylül’de kapılarını açan Oscar Ödülleri Müzesi, “Rüzgar Gibi Geçti” filmine gölge düşüren ırkçılıktan kadınların ve azınlıkların yetersiz temsiline ilişkin son tartışmalara kadar film endüstrisinin “sorunlu tarihini” ele alma yönünde önemli adımlar atıyor. 1973’teki olaylı gecede yaşananlara da müzede özel bir yer ayrılmış durumda.