Hastane Katliamı Sonrası Hizbullah’tan “Öfke Günü” Çağrısı

En az 500 kişinin hayatını kaybettiği İsrail’in El Ehli Vaftiz Hastanesi saldırısı sonrası, Lübnan merkezli Hizbullah, saldırıyı kınamak için “öfke günü” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi / Hizbullah çağrıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu saldırı, bu oluşumun ve onun sponsoru ABD’nin gerçek suçlu yüzünü ortaya koymaktadır ve bu katliamın doğrudan ve tam sorumluluğunu taşımaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamanın devamında Müslümanlardan ve Araplardan “öfkelerini göstermek üzere derhal meydanlara çıkmaları” istendi. Hizbullah’ın çağrısının ardından yüzlerce gösterici, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği önünde toplandı.

Lübnan güvenlik güçleri protestocuları göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. Ellerinde Lübnan ve Filistin bayrakları bulunan eylemciler, Fransa’nın Beyrut Büyükelçiliği önüne de akın etti. Öfkeli kalabalık, elçiliğin girişine taş fırlattı.

Lübnan geçici Başbakanı Necip Mikati, 18 Ekim’i ulusal yas günü ilan etti.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, Gazze’deki hastane saldırısı nedeniyle üç günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Abbas saldırı için “hastane katliamı” ifadesini kullandı. Abbas’ın ofisinden yapılan açıklamada bayrakların da yarıya indirileceğini kaydetti.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği operasyonun ardından Gazze’ye saldırılarını başlatmıştı. Gazze’ye su, gıda, elektrik ve yakıt tedarikine izin vermeyen ve bölgeye yönelik ablukayı sürdüreceğini duyuran İsrail, olası bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında şu ana kadar 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400’ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

El Ehli Vaftiz Hastanesi, Gazze kent merkezinde yer alıyor. Yetkililer enkaz altında yüzlerce kişinin olabileceğini söylüyor. Anlikan Kilisesi tarafından fonlanan ve içinde bir de kilise bulunan hastaneye sığınmış halde yüzlerce kişi bulunuyordu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir