Yalova: Tigem Atatürk Köşkü

Tigem Atatürk Köşkü; Yalova’nın Merkez İlçesi, Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. 

Ulu Önder Atatürk ile özdeşleşen Atatürk köşklerinden olan “Tigem Atatürk Köşkü”; Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 20.11.2007 gün ve 193 sayılı kararı ile 1. grup yapı olarak tescil edilmiştir.

Yapı kuzeydoğu-güneybatı aksında konumlanmakta olup, ana girişi güneydoğu yönünde diğer girişi ise kuzeybatı yönüne açılmıştır. Köşk yığma yapım tekniğinde inşa edilmiş olup, dış cephesinin tümü sonradan çimento ile sıvanarak plastik boya ile boyanmıştır. Yapı çevresinden 90 cm. genişliğinde ve 10 cm. yüksekliğinde tretuar geçmektedir. Ana girişin üzerinde bulunan betonarme saçak izdüşümü boyunca döşenen grobeton, kapı girişinin 15 cm. aşağıda kalmasına neden olmuştur.

Köşk, zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan meydana gelmektedir. Zemin kat, antre, toplantı salonu, bir oda, wc’den, birinci kat ise, dış salon, üç oda ve banyodan meydana gelmektedir. Yapı içi tüm mekanların zemini ahşap olup birinci katta salonun devamı niteliğinde olan mekanın zemini mermerdir.

Bu da mekanın daha önceden veranda olup daha sonra salona ilave edilmesiyle oluştuğu sonucuna vardırmıştır. Banyo ve wc’nin zemini mermer olup, banyonun bir oda ile bağlantısı bulunmaktadır. Merdiven, mobilyalar ve mobilya kasalarının tümü ahşap olup, el dokuması halılar ile avizeler de orjinaldir. Pencere ve kapıların tümü yağlı boyalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir