Tekirdağ: Perinthos Antik Kenti

Perinthos Antik Kenti; Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. İlçe Merkezi’ne giderken sol tarafta kalmaktadır.

İ.Ö. 6. yy.’da Samos Adasından gelen topluluklar tarafından kurulmuştur. I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündedir. Antik yazarlardan Diodoros M.Ö. 4. yy. ortalarında II. Philip’in Perinthos’u kuşatmasını anlatırken akropolis eteklerindeki evlerin uzaktan bakıldığında bir tiyatronun oturma sıralarında oturan insanlar gibi göründüğünü yazmaktadır.

Perinthos’un antik devirden günümüze en iyi durumda koruna gelmiş anıtı olan surlar akropolis ve aşağı şehir surları olmak üzere şehri kuzeyden ve batıdan kuşatmaktadırlar. Özellikle Akropolün kuzeybatı köşesindeki surlar kısmen 6-7 m. yüksekliğe kadar korunmuşlardır.

Buna karşın Ereğli’nin bugün Kalekapı adı verilen semtindeki kuzey aşağı şehir surları inşaat faaliyeti nedeniyle tamamen tahrip olmuşlardır. Yarımadanın kuzeyinde limana bakan kesimdeki deniz surları da kısmen 5 m. yüksekliğe kadar korunmuşlardır.

Ereğli’de bugün görülen surlar, M.S. 5.yy.’dan kalmışlardır. Akropolün güney yamaçları çok dik olduğundan bu kesimde sur yapılmasına gerek görülmemiş sadece akropolün güneybatısında yapıların ağırlığıyla toprak kaymasını önlemek için destek duvarları inşa edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir