Şırnak: Kavuncu (Naniv) Hanı

Kavuncu (Naniv) Hanı; Şırnak’ın Merkez İlçesi, Kavuncu (Naniv) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Kavuncu Köyü’ne gün içerisinde toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Fazlaca eğimli olmayan bir alanda kalan han oldukça sade tutulmuştur. Han kuzey- güney yönünde dikdörtgen planlı ve iki bölümden oluşmaktadır. Hanın doğudaki bölümün iç ölçüleri yaklaşık olarak 10.70 x 2.87 m. ebatlarında kuzey-güney yönünde tonoz örtülüdür.

Batı duvarının ortasında 84 cm derinliğinde bir niş doğu duvarında ise bir pencere yer almaktadır. Hanın batıdaki bölümün iç ölçüleri yaklaşık olarak 10.25 x 3.00 m. ebatlarında kuzey-güney yönünde tonoz örtülüdür. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve iki ayrı mekan olarak tasarlanan iki sahınlı planda inşa edilmiştir.

Her iki sahın birbirinden bağımsız olarak tasarlanmış ve girişleri ayrı tutulmuştur. Giriş kapılarının bulunduğu kuzey duvarı yıkılmıştır. Üzeri kuzey-güney doğrultusunda beşik tonozla örtülü olan esme taş, diğer kısımları ise tamamen moloz taş malzemelerden inşa edilmiş olan yapının duvarları oldukça kalın tutulmuştur.

Batı yönde küçük bir açıklığı dışında pencere açıklıklarına yer verilmemiştir. Beşik tonozla örtülü olan sahınların üzeri düz toprak damla örtülmüştür. Günümüzde oldukça harap durumda olan hanın dıştan yan duvarlarında yıkılmalar olmuştur.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir