Sakarya: Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi

Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi; Sakarya’nın Geyve İlçesi, Alifuatpaşa Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. 

1956 yılında tek katlı olarak inşa edilen yapı, uzun süre belediye binası olarak kullanılmıştır. 1983 yılında ikinci kat ilave edilen bina, Sakarya Valiliğinin sağladığı imkânlarla onarılarak özel müze haline dönüştürülmüş ve 30 Ekim 1989 tarihinde ziyarete açılmıştır.

İki kattan oluşan müze binasının birinci katı, Kuva-ı Milliye Müzesi olarak düzenlenmiş olup, bu katta bir ölüm kalım devri olan bu dönemin önemli şahsiyetleri ile olaylarına ait belgeler ve kitaplar sergilenmiştir.

Müzede sergilenen belgeler; Mondros Mütarekesinin imzalandığı 30 Ekim 1918 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vatanın kaderini eline aldığı, 23 Nisan 1923 tarihleri arasında Kuvay-ı Milliye adı verilen devreyi kapsamaktadır. Binanın ikinci katında ise ilk Kuva-ı Milliye Genel Komutanı ve Garp Cephesi Komutanı Ali Fuat Cebesoy Paşa’dan kalan fotoğraf, belge, hatıra eşya ile O’na ait kişisel eşyalar teşhir edilmiştir.

Müze binasısın mülkiyeti Alifuat Paşa Belediyesi’ne ait olup, kullanım hakkı Sakarya İl Özel İdaresi Müdürlüğü’ne verilen bu özel müze, pazar günleri dışında ziyarete açıktır ve giriş ücreti alınmamaktadır. Alifuatpaşa-Geyve Kuva-i Milliye Özel Müzesi’nde 26 adet Etnografik Eser, 47 adet Arşiv Vesikası bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir