Ordu: Avuşlu Camii

Avuşlu Camii; Ordu’nun Perşembe İlçesi, Düz Mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz, kesme taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Giriş kapısının üzerinde, Hicri 1327 (Miladi 1909/1910) tarihi okunmuştur.

Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır ve çatı malzemesi alaturka kiremittir. Caminin kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen tek şerefeli minaresi yüksek bir kaide üzerine oturtulmuştur. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının kuzey cephesinde tek girişi bulunmaktadır.

Son cemaat yeri iki yönde açıktır. Son cemaat yerinde bulunan giriş kapısı, çift kanatlı, dikdörtgen formlu ahşap kapıdır. Kadınlar mahfiline, girişin batısında bulunan tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. İç mekânda duvarlar sıva üzeri boyalıdır.

Duvarlarda süsleme bulunmamaktadır ve iç mekân oldukça sadedir. Mihrap, kesme taş malzemeden yapılmıştır ve oldukça sadedir. Ahşap minber ve vaaz kürsüsü yenilenmiştir. Caminin çevresinde haziresi bulunmaktadır. Eski ve yeni mezarların karma olarak bulunduğu hazirede eski mezar sayısı azdır. Eski mezar taşlarının üzerlerinde Arapça kitabeleri bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir